Отидете към основна версия

2 167 5

Порошенко обяви мащабна програма за превъоръжаване

  • украйна-
  • парад-
  • порошенко

Във военния парад в столицата участваха стотици военни и техника, включително военнослужещи от антитеростичната операция

Снимки: АП/БТА

Над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на армията през следващите три години обеща да отпусне украинският президент Петро Порошенко, предаде Би Би Си.

Обещанието беше дадено по време на речта на държавния глава при откриване на военния парад за националния празник на страната.

Украйна отбелязва Деня на независимостта на фона на продължаващите боеве в източната част на страната.

Тази война не беше по наша инициатива, а ни беше натрапена отвън. Нашият избор е мирът и прилагането на мирния план за Донбас, който разработих през юни, не пропусна да отбележи Порошенко.

Във военния парад в столицата участваха стотици военни и техника, включително военнослужещи от антитеростичната операция в Югоизточна Украйна. Началото на честванията беше с молитва в памет на загиналите, както и за убитите при протестите срещу бившия президент Виктор Янукович през зимата.

Анализатори отбелязват, че на парада е можело да се видят над 40 вида бойна техника като реактивни системи за залпов огън "Град" и "Смерч", БТР-и, комплекси за противовъздушна отбрана, ракетни комплекси "Точка-У" и "Оса" и много други.

Президентът Петро Порошенко не пропусна да благодари за подкрепата от Европейския съюз, САЩ и другите държави.

По време на първата си визита в Киев от избухването на конфликта канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща подкрепа за украинското правителство на Арсений Яценюк, коментриа АП.

Пакетът включва заем от 500 милиона евро за решаването на проблемите с енергийното и водното снабдяване. С други 25 милиона евро Берлин ще подкрепи построяването на приемни центрове за бежанците от Източна Украйна.

Бунтовниците в Донецк прекараха през центъра на града десетки пленени правителствени войници като пародия на военния парад в Киев в чест на Деня на независимостта, съобщи Ройтерс. Агенцията се позоваха на очевидци. Сепаратистите събрали военнопленниците на централния градски площад и колоната преминала под скандирания "Фашисти!".

В поздравлението си президентът на САЩ Барак Обама е уверил Петро Порошенко в подкрепата на Америка и е отбелязал, че последната година е била както окуражаваща, така и сложна за Украйна.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че 720 военни са загинали, а над 2 600 са ранени от началото на антитерористичната операция срещу прорурските сепаратисти. Близо половината от жертвите и ранените са дадени само за последния месец.

Жители на Донецк съобщиха за трима загинали при продължаващия обстрел на града.   

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: