23 Август, 2014 09:00, обновена 23 Август, 2014 13:03 4 181 17

Денят на независимостта - най-драматичният в 23-годишната история на Украйна

  • микола балтажи-
  • денят на независимостта-
  • най-драматичният-
  • 23-годишната-
  • украйна

Няма изход от конфликта без политическото решение на Руската федерация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфликтът в Украйна няма военно решение, а вратата все пак трябва да бъде отворена за преговори и диалог между страната и Русия. Това заяви в интервю за Факти.бг посланикът на Украйна в София Микола Балтажи.

На 24 август предстои Денят на независимостта на Украйна, как ще бъде отбелязан празникът макар и в сложната ситуация за Вашата страна, какво предстои във връзка с този ден?

На 24 август Украйна отбелязва Деня на държавната независимост. С акта за провъзгласяване на независимостта от 1991 година практически се реализира многовековната мечта на украинците да живеят в независима държава, в Европа - Украйна със собствени граници, признати от международната общност. Тази година отбелязването на Деня на независимостта ще се осъществи в сложни и драматични условия, може би ще бъде най-драматичният за тези 23 години. Това не на последно място е свързано с продължаващата неприкрита агресия на Руската федерация срещу Украйна на фона на анексията на Автономна република Крим.

Това е основен държавен празник за украинците и хората, живеещи в Украйна - над 8 милиона  руснаци живеят в страната, както и представители на други национални малцинства, включително и българската общност.

За тези години Украйна изгради всички необходими институции и атрибути на държавността. Страната започна да извършва пазарни реформи и да върви по пътя към демокрацията, както и по пътя на ЕС. Обаче би било преувеличено, ако кажем, че реформите вървяха добре. Напротив - липсваха реални реформи в Украйна, може би те повече се имитираха. Липсваше последователност в прилагането им и не бе реализиран напълно големият индустриален, интелектуален, икономически потенциал на Украйна.
Драматичните събития през февруари тази година стигна до своя апогей и това бе свързано с отказа на предишната власт да подпише спогодбата за асоцииране. След това отговор даде Революцията на достойнството от Майдана – стотици хиляди украинци излязоха на протест, изисквайки достоен живот, независимо правосъдие, борба срещу корупцията и в крайна сметка присъединяване към европейските ценности, защото Украйна е европейска държава. Но в момента военната агресия от страна на Руската федерация продължава, което се отразява и на честването на годишнината. Въпреки това е планирано да се проведе военен парад в Киев, след това по-голяма част от военната техника ще се присъедини към антитерористичната операция в Луганска и Донецка области, ще има и други мероприятия в страната и извън нея.

В България на 26 август в галерия „Средец” ще бъде представена изложбата „Петракиевски роспис” на художничките Елена Ермолюк и Галина Назаренко, а на 4 септември – фотоизложба «Майдан» в националната библиотека «Кирилл и Методий». Ще положим цветя пред паметника на гениалния син на украинския народ Тарас Шевченко и на паметната плоча, където се е намирало посолството на Украинската народна република. Това е дълбок символ – тук в България е имало посолство, както и ваше в Украйна през 1918-1919 година. Тогава Украинската народна република падна под натиска на болшевиките и сега украинците в нова, независима Украйна ще положат усилия, направили си изводи от историята, това да не се повтаря и да спасим Украйна от необолшевиките.

Генерал-полковник от запаса от украинската армия Владимир Рубан заяви за „Украинская правда”, че в бойните действия в Донбас в Източна Украйна участват диверсанти, които воюват и срещу украинските сили, и срещу опълченците и сепаратистите, как ще коментирате? Избиват ли руските сепаратисти мирни жители? Преди дни колона от бежанци бе атакувана, Украйна и Русия взаимно се обвиняват...

Това е изключително важен въпрос, защото ако не се разбере коя е причината и кое е следствието, то ние автоматично ще попаднем под действието и ще се подложим на руската пропаганда. Антиукраинската пропаганда започна още когато руснаците влязоха в Крим и чрез нелегитимен референдум го присъединиха към РФ. Агресивното поведение бе продължено и в Източна Украйна. Чрез нея Русия се опитва да оправдае агресивното поведение и да прехвърли отговорността на украинската власт. И не на последно място, след като победи революцията на Майдана, новата власт бе обявена от руска страна за фашисти, бандеровци, незаконен преврат, въпреки че истината е, че за новото правителство гласува същият парламент. Гласът си даде и тогавашната опозиция и част от Партията на регионите, така че за каква нелегитимност говорим?! Парламентът бе избран по демократичен начин и признат от европейската и световната общност.

Сценарият, че руско говорящите за застрашени от бандеровците и фашистите и е необходимо Русия да ги вземе под своето крило, бе измислен в Кремъл. 

Прави се всичко възможно да се убеди читателят, обикновеният средностатистически гражданин в Русия, пък и в други държави в Европа, че тази власт е заплаха за руско говорящото население и то трябва да се вземе под защита. Т.е. бърка се следствието с причината и руските медии изкривяват обективните факти, като стигат до откровени лъжи, манипулирайки съзнанието на хората. Мога да дам няколко примера как действат руските медии – известно е, че така наречените опълченци са диверсанти, терористи, подготвени от Русия. По-голямата част от тях са граждани на Русия, според нашите данни. Броят на онези сепаратисти, които подкрепят тази неприкрита агресия и война, намалява. Ако от начало руското ръководство очакваше, че те ще срещнат подкрепа в Украйна и ще ги посрещнат с „хляб и сол” и по един лесен начин ще се случат нещата, както в Крим, и ще се създаде Новорусия или нещо подобно, за което говореше и руският президент Владимир Путин, то тази идея се провали.

Типичен пример за руската изкривена пропаганда е инсценировка на танк с украинско знаме, който стреля по мирни квартали, а до него сепаратисти, документирано от руските репортери. В същото време в руските меди се коментира, че украинската власт води наказателна операция срещу собствения си народ. Тази версия е официална и за руската власт, тя може се чуе от руския президент и външния им министър.

Естествено, че това предизвиква и състрадание, и омраза, и провокира през руските медии псевдопатриотически чувства. Има хора в Русия, които се записват като доброволци да вземат участие във войната, но като видят какво всъщност вършат така наречените опълченци в Украйна, десетки от тях се предават на украинските войски и гвардейци. Опълченците вършат беззакония – убийства, насилие, съзнателно разрушават инфраструктурата, вземат заложници. Има над 1000 души взети заложници, сред тях са и журналисти, понякога ги разменят срещу пари. Сред терористите има личности, които откровено мародерстват – крадат коли, обират хора, като откраднатите ценности се прехвърлят в Русия. Така наречените опълченци стрелят не само срещу мирните квартали в Украйна, те стрелят и по територията на Русия и това се документира, че уж го правят украинските войници.

От самото начало украинските войски не стрелят срещу собственото си мирно население, нито срещу Руската федерация. Стрелбата на опълченците срещу руската територия е оправдание от там да отвръщат, защото ударите срещу тях били от боевиките. Това се случва перманентно и то с ракетни комплекси от типа „ГРАД”, с артилерия срещу украинските позиции. Това е истината - Русия, която ни нарича братския народ, братска република, но не независима държава, същевременно стреля с модерни ракетни комплекси по нас, което е извън всяка логика и върхът на цинизма, дори предлага и хуманитарна помощ. Под предлог на хуманитарна помощ те продължават да вкарват войници от редовната руска армия в Украйна, което е потвърдено от президента на Украйна Петро Порошенко. Сред модерната техника, с която снабдяват опълченците, са и артилерийски системи „Ураган”, почти двойно по-мощни от „ГРАД”. С ПВО-комплекса “Бук” беше свален малайзийския самолет над Украйна. Русия продължава подкрепата и подхранването на тероризма, вместо да се бори с него. Свалянето на малайзийския самолет е военно престъпление и виновниците трябва да бъдат издирени и наказани.

При бежанския конвой, който бесъщо разстрелян, личи същият почерк, както и при свалянето на самолета. И в двата случая първи на мястото на случващото се бяха руските журналисти. При обстрела на бежанците се вижда, че украинските военнослужещи създават коридор да се евакуират мирните жители, сред които има и деца, носят бял флаг. И те ги разстрелват, обкръжават територията, за да унищожат доказателствата и уликите. При самолета достъпът на международните наблюдатели се ограничи максимално и се обвинява украинската власт. В случая е валидно „Крадецът крещи: дръжте крадеца”, а украинската страна я принуждават да се защитава. Това е извън всякаква логика и е антихуманно украинските войници да стрелят срещу собственото си мирно население.

Ако ние бихме се поставили така от самото начало, ние щяхме да освободим много бързо и Донецк, и Луганск от боевиките, които току що бяха влезли и завзели административните сгради. Но боевиките сложиха така наречения „жив щит” от жени и деца и украинските войници се оттеглиха, защото не могат да си позволят да стрелят срещу мирни жители.

Истината е, че няма гражданска война, няма братоубийствен конфликт, няма война между украинци и руснаци. Има много руснаци, дори те доминират, които са в състава на украинската антитерористична операция. Но Русия упорито отрича своята съпричастност към подхранването и финансирането на тероризма, осигуряването на диверсантите с модерна техника и обстерлите на територията на Украйна. Тя твърди, че не е страна в конфликта, а че той е вътрешноукраински конфликт и украинското правителство не е в състояние да контролира ситуацията.

В същото време от Русия говорят за миротворчески операции, като хуманитарният компонент е само един пример, т.е. да демонстрират пред руснаците в собствената си страна, които нямат достъп до обективна информация, както и пред световната общност, че Русия е в Източна Украйна с хуманитарна мисия. Това е нонсенс – от една страна да вкараш боевики, да създадеш този проблем, а от друга страна да говориш за миротворчески усилия, да трупаш войската на границата с Украйна с аргумента, че трябва да се мисли за собствената сигурност и имало заплаха от страна на Украйна.  Искам специално да отбележа, че незаконното пресичане на 22 август на украинската граница от руския хуманитарен конвой без съгласието на украинските власти и Международен Червен кръст е крещящо нарушение на украинските закони и международното право. Призовахме международната общност да осъди поредните агресивните действия на Русия.

Сега в Москва разбраха, че няма перспектива за Новорусия или някакви други подобни образувания, и целта е максимално да се дестабилизира ситуацията в Украйна. В крайна сметка истинската цел на президента Путин никой не я знае - може би е да се създаде някаква квази държава като Приднестровието и да се контролира ситуацията там. Ни сме категорично против това и мисля, че това няма да стане реалност.

Виждате ли възможност за разрешаване на конфликта? Европа, САЩ наложиха санкции на Русия, към тях се присъедини и Украйна, ще дадат ли те ефект?

Ние предоставихме редица доказателства за съпричастността на незаконните военни формирования към свалянето на самолета, там работи авторитетна международна комисия, нека те да извършат разследванието и вземат решението. Въпреки продължаващите санкции от страна на ЕС, САЩ, Япония, Австралия и др., Руската федерация продължава неприкритата, хибридна война срещу Украйна. Украйна също не може да остане настрани от тези санкции. Неотдавна украинският парламент прие закон за 29 санкции в различни сфери, макар че сме наясно, че от тях ще страдаме и ние.

От тях губят и другите държави, които ги въвеждат, но според изчисленията икономиката на ЕС няма да пострада толкова, колкото икономиката на Руската федерация. Това е механизъм за обуздаването на агресора, не може престъплението да остане без наказание.
В международните организации като ООН, където Русия има право на вето, това е невъзможно да се направи.

Ние сме наясно, че конфликтът няма военно решение, трябва все пак вратата да бъде отворена за преговори и диалог. Не ние вкарахме този конфликт в Украйна, не сме виновни, че го има в Източна Украйна, където всеки ден гинат десетки хора, а всяка загуба на човешки живот е трагедия.
И докато от страната на Украйна там гинат патриоти, доброволци, които защитават териториалната цялост, независимостта и свободата на Украйна, от другата страна пращат „не най-добрата част” – която може да убива срещу заплащане. Ние сме против такъв конфликт, украинците са мирни хора.
Президентът Петро Порошенко, след като предложи мирния си план за урегулиране на кризата в Източна Украйна, обяви примирие и какво се получи на практика?!
Седемте дена на примирие бяха продължени с още три, през които дни бяха избити около 30 украински войници. Боевиките използваха примирието за прегрупиране на силите, да се вкара повече техника от Руската федерация. След което ние решихме, че не може да има едностранно прекратяване на огъня, това може да се случи, само ако то е на двустранна основа. И тук имаме разбиране на нашите западни партньори.

Западът не се ли предовери на Путин?

Аз не мисля, че се е предоверил. Особено след свалянето на самолета, а то беше едно трагично развитие на случващото се преди това – бяха свалени два украински военни самолета. Това е логично развитие и драматичен резултат на неприкритата руска агресия в Украйна. И в тези случаи пак  бе прехвърлена вината на украинската страна, но Западът разбра цената и какво се поставя на олтара. И ЕС, и Америка не само заговориха за засилване на санкциите, но и преминаха към икономическото им ниво. Това свидетелства, че Западът добре разбира, че този конфликт е реална заплаха не само за Украйна, не само за Европа, но и за целия свят. Нека да не забравяме и за това, че Руската федерация наруши грубо нормите на международно право и в Крим с незаконния си референдум и с неприкритата агресия, където се погазват международните споразумения и конвенции, особено, свързани с човешките права. И в Крим, и в Източна Украйна има тотално нарушаване на правата на хората.

Парадоксът е, че Русия влезе в Крим да вземе под защита руско говорящите, уж заплашени от така наречените бандеровци и фашисти, и самата започна да нарушава правата на човека - и то масово – по отношение на украинците, кримските татари. Това е отразено в многобройни доклади, направени от съответните институции на ООН и ОССЕ. От Крим пристигат в континенталната част на Украйна хиляди украински граждани, които  не приеха незаконната анексия на Крим. Има и незаконни арести, и препращане в Руската федерация на редица украински патриоти. Например режисьорът Олег Сенцов с още трима украински граждани бе арестуван в Крим в град Симферопол за “съпричастност към терористични актове”. В момента те са в следствения изолатор Лефортово, повдигнати са им незаконни и неоснователни обвинения. Другият случай е с украинската военнослужеща Надя Савченко, която бе пленена от боевиките и предадена на руската страна. Това стана пак по незаконен начин, имаме двустранни соразумения, има Виенска конвенция за консулските отношения. Тя се намира в момента във Воронеж и я обвиняват, че била убила двама руски журналисти. Никой не се е обърнал обаче към украинската прокуратура, към украинските съдебни институции да се извърши разследване, защото това, ако е било извършено, то е било на територията на Украйна.

Украйна обърна внимание на световната общност. В момента тече международна кампания за освобождаването на украински патриоти. Западът разбира каква е цената на нарушаването на правата на човека. Всичко това дава основание на Запада да бъде по-целенасочен и последователен в своите действия, въпреки че и там има проблеми и не бих казал, че има например единна позиция примерно за сделката на Русия за френските десантни кораби тип „Мистрал”. Сигнализираме западните си партньори, в това число и Франция: ако мистралите бъдат доставени в Руската федерация и договорът бъде изпълнен, това означава, че в Черно море ще бъде нарушен съществуващият стратегически баланс. Това ще предизвика ответни мерки от страните-членки на НАТО. Ще се получи така, че страна-членка на Алианса предоставя на агресора най-модерен военен десантен кораб, който може да транспортира хеликоптери и бойна техника за много кратко време, но това ще бъде заплаха не само за Украйна, но и за съседите – Турция, Румъния, България. Ние предупреждаваме това да не се прави, защото има неща, които са по-скъпи от бизнеса и сделката за около милиард евра

Западът продъхлжава усилията си  за мирно урегулиране. Въпреки че срещата в Берлин не даде конкретни резултати, диалогът продължава. На 23 август в Киев пристига Федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. Нашият президент ще вземе участието в срещата на ЕС с Евразийския съюз, както и в срещата на Комисията Украйна - НАТО. Президентът и външният министър на Украйна са в редовен контакт с лидерите на западните държави, включително чрез телефонни разговори. Украйна търси пътища за осъществяване на мирния план на президента, но добре разбираме, че без политическата воля на Руската федерация той не може да стане реалност и конфликтът в Източна Украйна не може да се прекрати. Русия демонстрира в Берлин, че тя не е готова да откаже подкрепата на терористите с модерно въоръжение, техника и финансиране, тя не е готова да оттегли войските си от границата, а те са реална заплаха за Украйна. Не по-малко важен въпрос е освобождаването на заложниците. Това са ключови моменти и без тях няма как да има напредък по преговорите. Ние сме готови и продължаваме да търсим мирни пътища, но Руската федерация и контролирани от нея боевиките трябва да демонстрират своята готовност с реални действия. След Женевските спогодби нищо не бе направено да се спрат кръвопролитията, а обвиняват нас и Запада.

Очаквайте втора част на интервюто с посланик Балтажи на 24 август.

По материала работи и Венцислав Михайлов.

Интервюто е дадено на български език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не вярващ

    10 0 Отговор
    Ееееее по големи простоти не бях чувал .......... и това ли е истината?
    До като не спрете да целувате г..а на Обама така ще е Бандери.....
  • 2 Ivan

    6 0 Отговор
    Американците у.раха на святэ И в българия и на украинта. Туй и слепие вижда. С тяхната свобода и демокрация, убиха производству в страната и живота на селото.
  • 3 агент07

    6 0 Отговор
    Каква независимост имате?! Спожете си американското знаме !
  • 4 Бесарабски българян

    8 0 Отговор
    Неужели европейцы начинают прозревать, и понимать где правда а где ложь!??
  • 5 гочу

    4 0 Отговор
    Са прудадаха за многу долари на Обама! Хората не ги читэт за ништу! Кадеса Българти? прэснати пу святэ, Туй лие Свободата, да ги няма в страната, кэштата.
  • 6 Група А

    8 0 Отговор
    Ш...ния бандеровски военнопрестъпник вместо да ни занимава с пиянските си братвежи, по-добре да се готви за трибунала в Хага!
  • 7 История

    8 0 Отговор
    Все едно чета нещо написано от някой македонски ........Тия не разбраха ли,че държавата им е измислена,а иначе са си просто руска губерния.Сигурно икономиката в източна Украйна е създадена от украинци?Бил съм там и не видях жив украинец-само руснаци.

    Коментиран от #9

  • 8 иги

    0 16 Отговор
    Уважаеми Русофили , прочетет коментари на вашите любими руснаци във Вашата посока и после правете изводи - кой прав кой крив , ако толково обичате руско , защо заминавате в европа и щати да работите , тука е линка за коментарите : http://news.mail.ru/politics/19238639/comments/за една нация , коята се мисли за най умните !
    прочитет коментарии и после помислете
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Али Бабата

    7 0 Отговор
    До Микола Балтажи…………….На всеки е ясно че,случващото се в Украйна(както бе и в България) е въпрос на гео-политика, а не на реалните нужди на тези страни. Всичко е много просто, направете референдум (висша форма на ДЕМОКРАЦИЯТА-при нас, не бе допуснато )с няколко подточки- за НАТО,ЕС,руският език,санкции към Русия,приватизация и чак след това правете своя анализ. Да правиш изявление преди гласът народен не се ли наричаше пропаганда! А за пропагандата по медиите най-добре го е формулирал Гьобелс:"Дайте ми медиите и аз от всеки народ ще направя стадо свине“.
  • 11 Людмила

    6 0 Отговор
    По добре да говори на английски ,звучеше като говорител наГОСДЕП на США.
  • 12 гг

    5 0 Отговор
    ЛЕЛЕ КАКВА ЛЪЖЛИВА УКРАЙНСКА К..ВА!!!! ФАШИСТ
  • 13 Реалист

    5 0 Отговор
    Това не може да е интервю, сигрно е поръчана статия. Не може разумен човек да лъже така откровенно. Целта е да се дискредитира
    Украинската власт като се нейния представител у нас се представи за
    посмешище с болен мозък!!!
  • 14 дедо Мано

    4 0 Отговор
    Този откровен лъжец е толкова мазен и хлъзгав че само като чета се почувствах мръсен. Украйна това Украйна онова и за всичко е виновна Русия и лично Путин. Защо след като вземате интервю от този гаден рептил поне не му зададете принципните въпроси : а именно
    Защо украинския парламент на своето 1во заседание след преврата прие закон за забраната на използването на други езици освен така наречения Украински?
    Защо преди хората да хванат оръжието УК армията стреля по тях а така наречената власт в Киев не пожела да чуе какво искат те?
    Защо не се съгласиха на предложението на руско говорящите които се чувстват застрашени да получат по пълни права и федерализация за някои въпроси?
    Защо?
    А и кой е доказал кой свали самолета от малайзия? Къде е доклада? И кой реално ще даде така дългоочакваните доказателства?
    Защо Окрайнината приема военна помощ от ФАЩ и страни от НАТО а опълченците да не могат да приемат?
    Защо хора които не желаят да бъдат мобилизирани и пратени на фронта са заплашвани с растрел /макар че има информация и за разстеляни такива/?
    Защо Ук парламента определи Степан Бандера за национален герой след като е осъден от Нюрбергския процес като помагач на нациска Германия?
    Хайде във втората част от интервюто да видим поне някои отговори на по горе зададените въпроси!
    Но едва ли, след като интервюто мирише на поръчка и ПИАР !
  • 15 Змей Горянин

    8 0 Отговор
    Няма вече мирно урегулиране, тъпият Порошенко и фашистките организации в Украйна пропуснаха своите шансове! Само с кръв могат да измият позора от убийството на деца, жени и старци, хилядите прогонени от родните им места, разрушените градове и инфраструктура!
    23 години в Украйна, както и в България, само се грабеше, разпродаваше, разрушаваше, приказките за европейски ценности и толерантност бяха на фона на откровено бандитски изстъпления, увеличаваща се шуробаджанащина и паради на гейове, селата потънаха в разруха и се обезлюдиха, хората от ден на ден стават все по-неграмотни и малоумни и всичкото това под зоркия поглед на големия "брат" САЩ и затъпелите педофили от ЕС, облечено в сакралната дума "демокрация"! За това ли се борихме, за това ли работихме, за това ли скачахме по площадите?!
    Проклети да са всички тези, които ни докараха дотам да се палим по села и паланки в знак на протест, проклети да сте!!!
  • 16 Бесарабски българян

    4 0 Отговор
    Вся эта политика ведется для того, что бы США контролировала украинскую ГТС по которой поставляют газ в Европу, зачем поставлять сжиженный газ и строить терминалы,если можно тупо получать бабки за транзит, поэтому купленное болгарское руководство ставит палки в колеса по строительству Южного Потока, благодаря которому Болгария могла бы получать бабки за транзит плюс скидку на газ, но умные политики болгарские не видят в этом выгоды...........
  • 17 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    едно интервю което казва цялата истина за конфликта в украйна.