Отидете към основна версия

4 873 12

Изригнаха два супер вулкана

  • папуа нова гвинея-
  • вулкан-
  • изригване

През 1994 г. Таварвур разруши град Рабаул

Снимка: БТА/AP

Вулканът Таварвур изригна в източната част на Папуа Нова Гвинея, съобщи ABC.

Огромният облак от пепел, който избълва вулкана е достигнал височина от 15 000 метра, което е височината, на която летят самолетите. Това може да затрудни или отмени много от самолетните полети от Австралия.

Вулканът е  избухнал в ранните часове на днешния ден, като улиците на намиращия се в близост град Рабаул са покрити с пепел, а местните власти са посъветвали местното население да стои по домовете си. Все още не са взети мерки по евакуацията на местното население, но всички училища и някои магазини са затворени. Все още не е настанала паника сред местните, но много от тях се притесняват за безопасността си.

Таварвур е един от най-активните вулкани в региона, като е отчитал активност през 2002, 2005, 2006,  2010, 2011 и 2013 г. Най-голямото му изригване е през 1994 г. , когато буквално разруши град Рабаул.

В същото време изригна и исландският вулкан Бардарбунга, съобщава ИТАР-ТАСС. Вуланът е проявил активност в късните часове на вчерашния ден. Небето над Североизточна и Централна Исландия е затворено за полети от над 5500 метра. За авиацията бе обявена най-високата – червена, степен на опасност. В тази зона се намира летището Акюрейри.Образуваният разлом е дълъг около 300 метра. Вулканът се намира в сравнително ненаселен район, като опасността за хората е минимална.

Исландският вулкан Бардарбунга се активизира в средата на месеца, започна да изригва. Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока, посочват световните агенции.

Последното му изригване е от далечната 1910 г.

Вулканът е разположен под най-големия ледник на страната Ватнайекютъл, издигащ се на височина от 2000 метра. Последното му изригване е било през 1910 г.

През 2010 година изригването на друг вулкан – Ейяфятлайокутл, причини пълен хаос и блокира въздухоплаването в Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини