Last news in Fakti

29 Август, 2014 12:21 4 862 12

Изригнаха два супер вулкана

  • папуа нова гвинея-
  • вулкан-
  • изригване

През 1994 г. Таварвур разруши град Рабаул

Изригнаха два супер вулкана - 1
Снимка: БТА/AP

Вулканът Таварвур изригна в източната част на Папуа Нова Гвинея, съобщи ABC.

Огромният облак от пепел, който избълва вулкана е достигнал височина от 15 000 метра, което е височината, на която летят самолетите. Това може да затрудни или отмени много от самолетните полети от Австралия.

Вулканът е  избухнал в ранните часове на днешния ден, като улиците на намиращия се в близост град Рабаул са покрити с пепел, а местните власти са посъветвали местното население да стои по домовете си. Все още не са взети мерки по евакуацията на местното население, но всички училища и някои магазини са затворени. Все още не е настанала паника сред местните, но много от тях се притесняват за безопасността си.

Таварвур е един от най-активните вулкани в региона, като е отчитал активност през 2002, 2005, 2006,  2010, 2011 и 2013 г. Най-голямото му изригване е през 1994 г. , когато буквално разруши град Рабаул.

В същото време изригна и исландският вулкан Бардарбунга, съобщава ИТАР-ТАСС. Вуланът е проявил активност в късните часове на вчерашния ден. Небето над Североизточна и Централна Исландия е затворено за полети от над 5500 метра. За авиацията бе обявена най-високата – червена, степен на опасност. В тази зона се намира летището Акюрейри.Образуваният разлом е дълъг около 300 метра. Вулканът се намира в сравнително ненаселен район, като опасността за хората е минимална.

Исландският вулкан Бардарбунга се активизира в средата на месеца, започна да изригва. Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока, посочват световните агенции.

Последното му изригване е от далечната 1910 г.

Вулканът е разположен под най-големия ледник на страната Ватнайекютъл, издигащ се на височина от 2000 метра. Последното му изригване е било през 1910 г.

През 2010 година изригването на друг вулкан – Ейяфятлайокутл, причини пълен хаос и блокира въздухоплаването в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р.Софрониев

    3 0 Отговор
    Стига лъжете хората това не са супер вулкани. Паника ли искате да настане?Или просто да е по интересно?
  • 2 Лъчо

    4 1 Отговор
    Кои са тия самолети, дето летят на 50 000 метра? Вие нормални ли сте?
  • 3 Метрична Система

    4 1 Отговор
    Не познавате и метрите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    Мда, супер вулкани. Чул си нещо за супер вулкани, но не си прочел. Ограмоти се по въпроса по-бързо, за да не ставаш за смях.

    Коментиран от #8

  • 8 Johny

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Змей Горянин":

    Добър съвет, ама малко късно :) мен лично с тези 50 000 метра ме разби :)
  • 9 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Ех, Росене, Росене, сега пък поправи цифрата на 15000 метра. И не ме послуша да се ограмотиш.
    За твое сведение и за сведение на другите, които те накараха да смениш цифрата, 50000 метра, т.е. 50 километра е съвсем реална цифра за издигане на пепелта от вулкан в атмосферата и стратосферата на планетата и понеже повечето от вас не четат както трябва, решиха че това се отнасяло за височината, на която летят самолетите, по незнайни за мен причини. Предлагам на всички ви да се ограмотите по въпроса.
    Малък пример, надявам се сте чували за вулкана Сейнт Хелънс и неговото катастрофално изригване през 1980 година. Та, пепелта от изригването му достига височина 25000 -30000 метра. И те така.

    Коментиран от #10

  • 10 Johny

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Змей Горянин":

    Не, че нещо но написано с този словоред всеки човек ще разбере едно и също нещо! Според Роската самолетите летят на ..... височина. (слагам многоточие, ако реши пак да променя цифрите) :)))

    "Огромният облак от пепел, който избълва вулкана е достигнал височина от 15 000 метра, което е височината, на която летят самолетите"

    Коментиран от #11

  • 11 Змей Горянин

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Johny":

    С това съм абсолютно съгласен, пък и повечето самолети летят на височина 10000-11000 метра, не знам откъде измисли тези 15000, но нейсе, имаме развитие.
    Поздрави на всички и приятен ден!
  • 12 ...none

    1 0 Отговор
    Aбе и превода на цифри не е лесен... това колко нули има накрая, пък има ли единица отпред, няма ли :)