Отидете към основна версия

3 995 36

ОССЕ: Русия прехвърля гаубици и катюши в Донбас

  • донбас-
  • русия-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • конфликт

Командващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Бридлав отбеляза безпокойството на Запада от придвижването на военни колони без опознавателни знаци в зоната на конфликта

Ключови сгради в сепаратисткия регион се охраняват от руски танкове и бронетранспортьори. Снимка: АП/БТА

Наблюдатели от Организацията за сигурност на Съвета на Европа са забелязали на територията на Донбас поредния военен конвой без обозначителни знаци. Той се състоял от 43 камиона. Пет от тях превозвали 120 милеметрови гаубици, а на други пет реактивни системи за залпов огън, популярни като катюши. Те били частично закрити с брезент.

Конвоят е бил забелязан във вторник на 3 км. източно от центъра на Донбас. При неговото проследяване се забелязало, че конвоят спрял в центъра на града.

На 8 ноември наблюдатели от ОССЕ са документирали друга колона от 40 военни камиони, която се е намирала на 25 км. източно от Донецк. 19 от камионите са били КАМАЗ, които са били без номера и опознавателни знаци, са возили 122 милиметрови гаубици. Те са били охранявани от въоръжени с автомати „Калашников“ мъже, които са били облечени в зелени униформи. Част от другите камиони са били фургони КРАЗ за превоз на войници, а бройката се допълвала от бензиновози.

Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха пред Ройтерс, че тази колона принадлежи на опълчението.

На 9 ноември наблюдателите от ОССЕ забелязали две колони от 17 камиона. Пет от камионите били натоварени със ситеми за залпов огън „Град“, а други два возели боеприпаси. Двете колони се движели по пътищата, които са под контрола на сепаратистите.

Командващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав отбеляза безпокойството на Запада от придвижването на военни колони без опознавателни знаци в зоната на конфликта.

„Материали, техника, оръжие, запаси продължават да пристигат в Източна Украйна“, заяви ген. Филип Брийдлав. Той призова страните в конфликта да спазват договореното в Минск прекратяване на огъня.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: