Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 16:54 2 342 9

Обрат: Кремъл уважава, но не признава изборите в Донбас

  • избори-
  • днр-
  • лнр-
  • донбас-
  • русия-
  • владимир путин-
  • депутати-
  • захарченко-
  • кремъл

Руският президент Владимир Путин нямал намерение да се среща с новоизбраните ръководители на самопровъзгласилите се републики

Обрат: Кремъл уважава, но не признава изборите в Донбас - 1
Новоизбраният глава на Донецката народна република Александър Захарченко. Снимка: АП/БТА

Юрий Ушаков - помощник на руския президент Владимир Путин по външна политика, разясни какво всъщност е отношението на Кремъл към проведените на 2 ноември избори за депутати и председатели на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна: руските власти ги уважават, но не ги признават.

„Официалната позиция на Русия е заявена в кратко, но категорично изявление на Министерството на външните работа за резултатите от изборите. Там е използвана думата „уважаваме“, обясни Ушаков, уточнявайки, че не бива да се слага знак за равенство между думите „уважаваме“ и „признаваме“, предаде ТАСС. Думата „уважаваме“ е избрана умишлено, изтъкна президентският помощник.

В официалната позиция се казва: „Уважаваме волеизлиянието на жителите на Югоизток. Избраните представители са получили мандат за решаване на практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в регионите“.

Чуждестранни политици по-рано обявиха, че ще засилят санкциите срещу руски политици, държавни служители, бизнесмени и фирми, ако изборите в ДНР и ЛНР бъдат признати, тъй като това противоречи на договореностите от Минск от 5 септември.

Прес-секретарят на президента - Дмитрий Песков, заяви, че Путин няма намерение да се среща с избраните глави на републиките Александър Захарченко и Игор Плотницкий.

Преди изборите в Донбас руският външен министър Сергей Лавров се изказа, че „ние, разбира се, ще признаем техните резултати“, но по-късно в изявлението на руското МВнР думата „признаване“ не фигурираше.

След изборите Службата за сигурност на Украйна заведе наказателно дело за  провеждане на гласуване за незаконни органи на властта, тъй като подобни избори противоречат на конституцията на страната. От Брюксел нарекоха вота нелегитимен, а  САЩ обявиха, че изборите нарушават буквата и духа на Минското споразумение.

Съветникът по външна политика на германския канцлер Ангела Меркел - Кристоф Хойсген, на свой ред предложи Захарченко и Плотницкий да бъдат обявени за персона нон грата на територията на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор
    ами сега ?
  • 2 Атакист Педал

    0 7 Отговор
    Ай стига, Долен ги призна, Кремъл няма да ги признае ?
  • 3 Гостът

    0 8 Отговор
    Руските изгъзици край немат. Вместо да се развиват като нормална държава пак започнаха с психарските истории.
  • 4 кримчо

    0 7 Отговор
    Всичко е заради Крим. Вторият ход напред с размириците в Донецка и Донбаска области е за да си осигурят един ход назад /отстъпка/ в преговорите със Запада – т.е. Крим е чистата печалба. Ако не беше напрежението в двете области цялото внимание и натиск на западните държави щеше да е концентрирано върху анексията на Крим, а руснаците нямаха да имат полезен ход освен да го върнат или да влязат в дълга и изтощителна икономическа война. За Крим вече никой не говори, всички санкции са заради подкрепата на сепаратистите в двете области. Сега ще включат постепенно задна и ще кажат на света - "отстъпваме" в знак на "добра" воля, но за Крим забравете. И реално вече всички забравиха.......
  • 5 жоро павето

    0 7 Отговор
    Като падне нефта с още 25 долара ще върнат и Крим и ще питат дали американците не искат да купят и Камчатка.Русия е на косъм от фалита спомнете си какво ставаще 90-те години
  • 6 pizza steve

    6 0 Отговор
    Аха, че как нямя да върне Крим! Даже и точната дата е известна - 39 мантомври 6984 година, в шестък. Ае т'ва украйнските само това че ви топли зимата - как Русия се разпада, ама друг път!
  • 7 мормаггеддон

    6 0 Отговор
    Ха-ха, иииии кой е източникът на тази "новина"??! Вестник "Коломойская правда" или сайтът "banderaisthebest.ua"!?!!? Пропагандните глупости на укропитеките колкото и да ги препечатвате няма да станат истина!!!!
  • 8 US is Shit

    7 0 Отговор
    Повод за безкрайна радост и бурен овчи възторг на тъмносините пъпки! Мокрите им сънища вече са на тема "изостаналата комунистическа Русия фалира и са разпадна три пъти само за последните5 минути, а любимата им Украйна стана втората най-велика държава след УСАта"!
    А какво се случва в реалния свят - силно обичната им Украйна се пука по шевовете и е на ръба на фалита, а Русия става по-силна с всеки изминал ден.
  • 9 Иля Муромец

    1 0 Отговор
    Хана бандеровцам! Слава России! Донбассу слава!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания