Last news in Fakti

3 Ноември, 2014 11:59 1 596 1

Москва призна изборите в Донбас, ЕС и САЩ - не

  • избори-
  • донбас-
  • донецка-
  • луганска-
  • републики-
  • москва-
  • ес-
  • русия-
  • източна украйна-
  • сащ-
  • александър захарченко-
  • даниел митов

Тези избори са ново препятствие по пътя към мира в Украйна, заяви Федерика Могерини

Москва призна изборите в Донбас, ЕС и САЩ - не - 1
Снимка: АП/БТА

Москва смята за валидни изборите, преминали в неделя, 2 ноември, в Югоизточна Украйна и уважава волеизлиянието на местните жители, казва се в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от Агенция ТАСС.

„Избраните представители са получили мандат за решаване на практическите задачи по възстановяване на нормалния живот. С оглед на състоялите се избори е крайно важно да се предприемат активни стъпки за насърчаване на устойчив диалог между централните украински власти и представители на Донбас в съгласие с постигнатите в Минск договорености“, казва се в се изявлението.

Върховният представител  на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини смята за нелегитимни проведените избори за държавен глава и парламент на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, съобщи „Ройтерс“. По нейно мнение, тези избори, които Европа не признава, са се превърнали в ново препятствие по пътя към мира в Украйна.

"Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР", заяви и външният министър на България Даниел Митов.

"Тези т.нар. избори  са в противоречие с действащото украинско  законодателство и с Протокола от Минск и не  допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна", казва се още в изявлението на българското МВнР.

Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане, при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна, завършва документът.

САЩ смятат за незаконни изборите, проведени в неделя в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, заяви и представител на Белия дом – Марк Строх, предаде РИА "Новости“. „Провеждането на тези избори противоречи на конституцията и законите на Украйна, както и на протокола от Минск от 5 септември. САЩ не признават никакви резултати, обявени на тези така наречени „избори“ и призоваваме всички членове на международната общност да направят същото“, апелира Строх, по чиито думи единствените законни местни избори в Източна Украйна ще бъдат проведени на 7 декември.

В същото време европейски и американски наблюдатели на изборите в ДНР и ЛНР ги нарекоха прозрачни. Резултатите им напълно отразяват реалните стремежи на народа, заяви в Донецк френският депутат от Европарламента Жан-Люк Шефхаузен.

Службата за сигурност на Украйна обеща да обяви за „персона нон грата“ в страната всички чуждестранни наблюдатели на изборите. Те пък щели да оспорят този акт в Европейския съд по правата на човека.
Действащите министър-председатели на самопровъзгласилите се републики Александър Захарченко и Игор Плотницкий водят във вота за държавен глава съответно на ДНР и ЛНР. При обработени над 50% от бюлетините Захарченко (ДНР) събира над 70% от гласовете на избирателите, а при обработени 27,8% от бюлетините Плотницкий (ЛНР) има 63,17% от гласовете. процентов голосов.
При парламентарния вот в ДНР води обществената организация „Донецка република“ с над 60%, а за Върховен съвет на ЛНР - „Мир за Луганщина“ на Плотницкий с 69,18%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 emo

    3 1 Отговор
    koi gi pita EC i US,te sebesi ne mogat da opravqt tragnali da opravqt drugite,zatavat i gledat koi da zavle4at sas sebe si.I kakvo ob6to ve4e imat LNR i DNR s ukrainskata konstituciq 4e da se saobrazqvat s tqh.
Новини по държави: