Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 14:05 1 394 19

Порошенко обеща победа в Донбас и Луганск

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи събития в югоизточна Украйна като Отечествена война.

„Аз съм твърдо убеден в нашата победа в Отечествената война на 2014 г. Аз вярвам, че моят политико-дипломатически план ще сработи и ще донесе мир на Донбас и на цяла Украйна“, се посочва в обръщението на държавния глава по случай 70-та годишнина от освобождението на украйна от фашизма.

Петро Порошенко отбеляза, че от 1939 г. до 1945 г. Украйна е била арена на противопоставянето на два тоталитарни режими, а след това на особено ожесточени и мащабни бойни действия. Той отбеляза, че в тези битки са били разгромени 60% от сухопътните сили на Вермахта.

„Над 9 млн. украинци се биеха в редовете на Червената армия, други милиони воюваха с нацистите в състава на Украинската въстаническа армия, на Полската въстаническа армия, на американската, австралийската, британската и канадската армии. В отрядите на френската, югославската и словашката съпротиви се сражаваха украинците“, отбеляза Петро Порошенко. Той поздрави ветераните и им обеща любовта, уважението и грижата на целия украински народ.

Порошенко припомни, че границата на Украйна са били неприкосновени цели 70 години. „Сега ние отново сме във война. Този път тя не дойде от запад, а от изток“, отбеляза Петро Порошенко.

Неговото изказване идва дни след като в неделя в страната се проведоха парламентарни избори. В момента води партията на премиера Арсений Яценюк след нея плътно се движи Блокът не Петро Порошенков. Прозападните формации ще имат стабилно мнозинство в Радата.

От своя страна Кремъл наля допълнително масло в огъня, заявявайки че ще признае резултатите от насрочените за 2 ноември от руските сепаратисти избори в Донецк и Луганск.

Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че изборите в сепаратистиките области са необходими, за да се легитимира властта там.

От своя страна ЕС и САЩ ясно дадоха да се разбере, че ще признаят местните избори, организирани от Киев, а не от сепаратистите. Украйна призова Русия да не подкрепя сепаратистките амбиции на проруските сили.

ЕС приветства произведените в Украйна парламентарни избори, се посочва в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздрави украинците за тяхната смелост и демократична решимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    5 0 Отговор
    "Сън сънувам, сън бленувам...", тези 70 години независимост ги правят по-стари от Македония
  • 2 simonm

    0 6 Отговор
    голям историк с чуство за хумор ,почети още малко и тогава пиши
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    тоя и нашия президент са предатели .доносници на американците МИШКИ!!!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор
    порошенко е водач на украйна в много тежък момент и за сега се държи достойно и адекватно,но едва ли ще успее да върне луганск и донецк в близко бъдеще.конфликта ще бъде направен от руснаците тлеещ с цел дългосочната дестабилизация на украйна,при което путин ще жертва живота на тези 8 млн.украински руснаци вкарваики ги в мизерия и постоянна война.
  • 5 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор
    Украинските „управляващи„,включително и Янукович, създадоха лавина от грешки,които едва ли вече ще направят Украѝна някога държава.Украѝна вече загуби своите пазари 80% към Русия,основните и суровини са в Донбас,които едва ли руснаците ще пуснат доброволно,газ на високи цени коѝто винаги може да бъде спрян,разбита икономика,изтичашти,и изчезващи високо-квалифицирани кадри,национална сигурност подчинена на други.Е Украѝна е по-голяма държава и ще агонизира по-дълго.

    Коментиран от #10

  • 6 зомботрон

    1 10 Отговор
    Слава Украини!
    Я хочу обратиться ко всем Русским, что так усердно проклинают мифичиских бондеровцев, укропов, укаинских фашистов. Вы что, реально не видите, что путин превратил россию в исламский халифат??? Вы не знаете, что тварится на улицах наших городов??? Вы не интересуетесь судьбами русских, которых путин продал в Туркмении, Таджикистане, Чечне??? Вы не знаете, что города западной Сибири утопают в таджикском наркотрафике??? Что в городах той же Сибири практически открыто пропогандируют исламский джихад??? Вас не интересует судьба соотечественников, десятилетиями не могущих вырваться из средней азии, из за продажности своих же чиновников???? Вы так усердно требуете убивать украинцев, не видя, что путин и кремлядь делает с Россией???? ВЫ СОШЛИ С УМА???? Вы понимаете, что путин не русский мир защищает, а свою кормушку. Свое бабло. Свою власть. Посмотрите вокруг. Неужели желание жрать и продавать нефть затмили разум???? Еще десять лет и ВЫ побежите из России, спасаясь от насильственной исламизации. Путин вас накормит???? Он уже накормил беженцев из чечни. Вы думаете кадыров, которого вы так боготворите, вас в своем дворце в грозном поселит??? Русский мир, это не путин и не кремль. Русский мир умирает в России и вашими же руками путин убивает русских теперь и на Украине. ПОДУМАЙТЕ ЖЕ УЖЕ.

    Коментиран от #7

  • 7 Raiko Hardeen

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "зомботрон":

    Слава няции! Смерть творогам!
    Да здраствует Цэ Эвропейская Сомали - П.дораская Укропия!
  • 8 зомботрон

    1 10 Отговор
    Слава Украини!
    То что сейчас руские фашисты творят на Донбассе,оно все вернеться к вам,страшная война будет на вашей земле,кавказкие мусульмане будут истреблять вас,и до Москвы дойдут,но мы вам помогать не будем,вы навеки враги наши!!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов,украйна ще се оправи за 10 години без братската руска прегръдка.виж полша.през 80 те пращахме от училище колети за полските деца щото нямаха кво да ядaт, сега поляците имат 4 ри пъти по- висок бвп от нас,а и доста по-висок от този на руснаците.украинците имат земя имат умни и работливи хора и са на стратегическо място ,но до сега едвам кретаха горките с руските пазари и евтината газ.стандарта е функция на организация на обществото ,а руската такава води гарантирано до мизерия не го ли виждаш?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Десислава Димитрова

    0 9 Отговор
    карамфилов виж нагледно разликата: https://www.youtube.com/watch?v=tuPKz_mhOtQ&list=UUIt2m8qzEUcvMsksMQs1iDA за това не е достатъчно да имаш газ и нефт нито атомни бомби,трябва ти самоуважение ,което комунизма унищожи в голяма част от обществата ни!
  • 12 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Не знам защо даваш за пример потъналата в дългове Полша,на всеки 2-3 години нов заем последният,ако не се лъжа 27 000 000 000 милярда ,следва гръцкият сценарии,икономиката на 3-4 европеѝски държа ви процъфтява ,а останалите живеят от кредити.

    Коментиран от #16

  • 13 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Погледни как руският пазар се отрази на икономиката на Турция ,и не само на нея,а и други европеѝски държави,Унгария,и тя започна да чувства подобрение на живота на работещите хора,10 000 000 000 милярда да ти влязат положителен баланс от търговията с Русия,не е малко ,и това са вече стари данни,защо Орбан го преизбират с мнозинство.А тук се чакат да се откраднат 1-2 милярда ев.пари от поставени фирми,и още малко в земеделието и това е,а икономиката,която дава заплати,и задържа хората,къде е,кои иска да си създава конкуренция,основният закон на капитализма е да елиминираш конкуренцията,ето защо не съм оптимист за Украѝна.Времето ще покаже,а аз обикновенно познавам.А за комунизма никога не съм имал спорове с теб,строѝ в коѝто липсва конкуренцията ,не може да съществува.

    Коментиран от #17

  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Напред РУСИЯ ! Смърт за украйнските фашисти
  • 15 гост

    3 0 Отговор
    украинци ще мрете от глад! предатели хакхли ! от историята сте предателско племе . нигога няма да се оправите.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хрисофор Карамфилов":

    в кви дългове е потънала полша бе карамфилов?ти бил ли си скоро в полша иди да им видиш пътищата ,полята и градовете ,после иди до русия ,тва с погребенитето дето логнах ще го видиш нагледно.русия има газ и нефт,но това не е достатъчно хората да живеят добре трябва много повече ,а русия се е застопорила в безвремието и никой от бившите и съюзници в европа не иска неините политически ,икономически и житеиски практики.тук русофилите сте все големи разбирачи по икономика ,стане ли въпрос за заеми или финанси и те ви на .изкарах унсс преди 20 години специалност финанси и хванах периода на смяна от смехотворните комунистически постулати и след това пазарните на нормалния свят.та да ти кажа с две думи заема не е лошо нещо напротив ,но зависи как го инвестираш,а и големи заеми вземат тези дето са надеждни платци.институция дето може да ти даде 100 млрд. евро не е случайна и си прави добре сметката на кого да даде и на кого да откаже.европа цялата си цъфти и връзва от португалия до гърция и от полша до ирландия.имат хората проблеми ,но живеят от труда си нормално .гледат си семействата развиват се.само ние тука с тези 2 млн.чакащи партизаните сме на този хал.иди до гърция да видиш и там излизат от кризата.
  • 17 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хрисофор Карамфилов":

    ама що мислиш че аз съм против търговията с русия ?аз съм против руската политика и което тя води, конфронтацията между европа и русия от което всички губим.за да няма бизнес в бг с русия не сме виновни ние ,а путин,който минава червените линии на политиката ни без да се съобразява.орбан играе театър ,унгарците мразят руснаците в червата.исторически имат да им връщат ,а унгарците си помнят историята добре.ако орбан извади унгария от ес бъди сигурен, че цивилизованите унгарци ще го обесят на площада.сърбите играят подобен театър,но за съжаление не са в унгарската позиция.ние пък сме златната кокошка на русия ,снасяики и сяка година по 8-9 млрд. чиста пара ,а руснаците не ни отбелязват,щото минават тънко даваики жълти стотинки на волен и част от комунистите да си прекарват политиките.европеиския съюз за следващия период ще ни отпусне 13млрд евро,като сложим и инвестициите му както и пазарите му включително и трудовия ,ние просто нямаме алтернатива,но не са само парите ,това са и хуманни и политически и житеиски стандарти ,които без него ние няма да постигнем.що се отнася до украйна .тя е голяма страна има ресурси и при добро управление ще се въстанови бързо,но дори и да не го стори ще е по-добре от сега ,щото при янукович тя имаше икономически показатели в пъти по-ниски от тези на българия и румъния.аз съм оптимист за украинците щото сега ще станат антикомунисти ,което е ключ към справянето с корупцията и минаването на пазарни принципи в икономиката.

    Коментиран от #18

  • 18 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Ето там ти е проблема,зациклил си с този комунизъм,и си останал на ниво от преди 25г.Разбери щом има частна собственост и инициатива,няма вече комунизъм,и слава богу,но може да има лошо управление на държавата,което няма нищо общо, комунизма,за теб,всеки които не харесва ситуацията в БГ. е комунист,всеки които смята,че Русия е суверенна държава,която си гони интереса е комунист,е да те разочаровам,не е така.Преди 25г. един политик,коѝто аз не можех да понасям,каза една истина,капитализъм,добре,но от коѝ тип,този на развитите държави,или този,от типа Бан Гладеж,а ние от ден на ден,отиваме към Бан Гладеж.Ти аз и баба от село и поредното циганско бебе дължи на външни кредитори за сега 5500 евро, не работеща икономика друго не създава. Взимаш кредит за да покриеш предишен кредит, и за това никоѝ не ни е виновен,още по малко Русия,и ако не са „бедните руснаци да си купуват и обзавеждат жилища по морето,много хора там,ще ядът умрели гларуси по плажа.

    Коментиран от #19

  • 19 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов аз не съм зациклил на комунизма,но той е тук все още и като тумор се разпространява в манталитета и стереотипа на поколенията които не са живяли при него.той е основната причина за да останем последни в икономическо и политическо отношение в ес.българия за съжаление бе най-силно повлияна от тази зараза и най- трудно ще се излекува.говориш за бангладеж ,хубаво,но защо само ние сме там що там не е гърция или словакия или дори румъния?отговора е прост и това е тумора за който ти казвам.в бг районите които бяха най- силно повлияни от комунизма са днес в най-голяма разруха,северозапада е нагледен пример ,а там където общностите бяха по-капсуловани като родопите ,пиринския край са по-запазени.комунизма унищожи най-регенериращата ни клетка ,традиционното българско село ,което и днес няма изгледи за въстанови ,създаде панелните градове със специфичната им и днес култура на грозота ,мързел и мръсотия ,които и днес влияят с морала и ценностите си .навсякъде в другите соц държави ,пораженията бяха по-малки и те по-лесно ги превъзмогват.ние карамфилов трябва да излезем от това безвремие ,а днешна русия с политиката си се опитва да ни държи там,което мен ме вбесява и жалкото е че тук панелни зомбита се радват именно на тази политика и на отредената им от путин съдба.
Новини по държави: