Отидете към основна версия

1 651 11

Шефът на ЦРУ оправда мъченията при разпити

  • цру-
  • джон бренън-
  • разпити-
  • терористична дейност-
  • мъчения-
  • изтезания-
  • методи-
  • оправда

Получените с тяхна помощ данни са помогнали за ликвидирането на Усама бин Ладен, както и за предотвратяването на множество терористични актове

Джон Бренън. Снимка: АП/БТА

Шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън оправда „суровите“ методи за провеждане на разпитите, прилагани към заподозрените в терористична дейност след 11 септември 2001 г. Той отказа да ги нарече „изтезания“ и посочи, че получените с тяхна помощ данни са помогнали за ликвидирането на лидера на „Ал Кайда“ Усама бин Ладен, за предотвратяването на терористични актове и за спасяването на стотици животи, съобщи Си Ен Ен.

Бренън говори в щаб-квартирата на ЦРУ в Лангли в отговор на публикацията на доклада на Сената за използването на мъчения по време на президента Джордж Буш-младши. Той обясни, че служителите на управлението не са били готови за вълната тероризъм, заляла света с атентата над Световния търговски център в Ню Йорк, и малцина от тях са били обучени да провеждат разпити на предполагаеми терористи. Според него, методите, прилагани в този момент, когато не е имало лесни отговори, са били законни. Нека другите дават определения на тези действия, но като цяло разузнавателната служба е направила много правилни неща след атаките от 11 септември, коментира Бренън.

Като главен проблем той посочи, че ЦРУ не могло навреме да изработи правила за воденето на разпитите, но към днешна дата са проведени съответни реформи и се осъществява пълноценен контрол.

Шефът на ЦРУ все пак призна, че в някои случаи насилието е било неправомерно и отвратително, а част от служителите така и не са били привлечени към отговорност за „извършените грешки“. След публикуването на доклада съюзници на САЩ изразили пред Бренън своята "силна тревога“.

Във вторник Сенатът на САЩ публикува некласифицирана версия на доклада , в която се казва, че при разпити на заподозрени в терористична дейност в продължение на няколко години ЦРУ е използвало различни видове изтезания. Тази практика била част от секретна програма, приета от президента Буш, след 11 септември 2001 г. Сегашният президент Барак Обама преустановил програмата през 2009 г.

САЩ усилиха мерките за сигурност на своите посолства и консулства по света заради опасенията, че докладът може да предизвика реакции в други страни и да доведе до нападения на американски граждани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини