Last news in Fakti

12 Декември, 2014 14:35 1 647 11

Шефът на ЦРУ оправда мъченията при разпити

  • цру-
  • джон бренън-
  • разпити-
  • терористична дейност-
  • мъчения-
  • изтезания-
  • методи-
  • оправда

Получените с тяхна помощ данни са помогнали за ликвидирането на Усама бин Ладен, както и за предотвратяването на множество терористични актове

Шефът на ЦРУ оправда мъченията при разпити - 1
Джон Бренън. Снимка: АП/БТА

Шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън оправда „суровите“ методи за провеждане на разпитите, прилагани към заподозрените в терористична дейност след 11 септември 2001 г. Той отказа да ги нарече „изтезания“ и посочи, че получените с тяхна помощ данни са помогнали за ликвидирането на лидера на „Ал Кайда“ Усама бин Ладен, за предотвратяването на терористични актове и за спасяването на стотици животи, съобщи Си Ен Ен.

Бренън говори в щаб-квартирата на ЦРУ в Лангли в отговор на публикацията на доклада на Сената за използването на мъчения по време на президента Джордж Буш-младши. Той обясни, че служителите на управлението не са били готови за вълната тероризъм, заляла света с атентата над Световния търговски център в Ню Йорк, и малцина от тях са били обучени да провеждат разпити на предполагаеми терористи. Според него, методите, прилагани в този момент, когато не е имало лесни отговори, са били законни. Нека другите дават определения на тези действия, но като цяло разузнавателната служба е направила много правилни неща след атаките от 11 септември, коментира Бренън.

Като главен проблем той посочи, че ЦРУ не могло навреме да изработи правила за воденето на разпитите, но към днешна дата са проведени съответни реформи и се осъществява пълноценен контрол.

Шефът на ЦРУ все пак призна, че в някои случаи насилието е било неправомерно и отвратително, а част от служителите така и не са били привлечени към отговорност за „извършените грешки“. След публикуването на доклада съюзници на САЩ изразили пред Бренън своята "силна тревога“.

Във вторник Сенатът на САЩ публикува некласифицирана версия на доклада , в която се казва, че при разпити на заподозрени в терористична дейност в продължение на няколко години ЦРУ е използвало различни видове изтезания. Тази практика била част от секретна програма, приета от президента Буш, след 11 септември 2001 г. Сегашният президент Барак Обама преустановил програмата през 2009 г.

САЩ усилиха мерките за сигурност на своите посолства и консулства по света заради опасенията, че докладът може да предизвика реакции в други страни и да доведе до нападения на американски граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    1 0 Отговор
    Osama O O O O
  • 2 реалист

    0 0 Отговор
    Целта оправдава средствата - нима рязаните басмачи са по-хуманни към пленниците си?! Кой ги обезглавява като пилета и то пред видеокамери за назидание? Бой по ислямизма до дупка - те разбират само от това - респект и ужас в най-пълна форка!!!
  • 3 агент

    0 0 Отговор
    Стига с това лицемерие на възмутените! Тормоз при разпит има откакто свят светува и има противопоставяне между различни групи хора и държави. Другите служби по света, като заловят враг, който не сътрудничи какво го правят - карат го в 5-звезден хотел, осигуряват му компаньонка, шофьор с Ролс и го хранят с черен хайвер! Психически и/или физически тормоз плюс химикали за разхлабване на съпротивите - това го ползват всички, така е било, така и ще бъде......
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    А майка си ли търсят американците в техните страни...
  • 5 иванов

    0 0 Отговор
    и Хайнрих Мюлер би казал същото
  • 6 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    И къде са сега защитниците на "великата демокрация" САЩ? Нали при тях тях всичко било най-, най- ?! Пък те се оказаха обикновени месари като онези побърканите от "ИД". Каква ирония.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    що да са месари?взели са решение да измъчват направили са процедура и си я спазват...така е и на електрическия стол там.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Е писна ми от твоите простотии...
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Как може да простееш така? В друга тема се опитваш да обясниш какви терористи са били комунистите /за атентата в "Св. Неделя"/, не че не са били такива. Но по твоята логика-събрала се една партия на събрание, гласувала за бомба, приело се, процедура кв*о да пра*иш. Не се ли осъзнаваш малко какви ги плещиш, то бива простотия, ама ...

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    опаа,никва партия никви бомби.хванати са терористи с информация застрашаващи държавната сигурност и върху тях се извършва репресия в случая се измъчват.практиката е във всички държави по света,но американците пак постъпват хуманно правят каталог на практиката и я контролират.при руснаците и при израелците също има подобна процедура,но не е толкова публична.
    тероризма е съвсем друго нещо ,там жертвите са обикновенно цивилни или хора извън конфликта.сащ съдадоха военна доктрина с цел избягване на цивилните жертви ,която оскъпява воeнните им разходи,но щади цивилните.така деистват и в афганистан така бе и в сърбия.за сравнение руснаците нямат такава доктрина и водят военните си деиствия без да се съобразяват с цивилните.сравни бомбандировката на грозни с тази на белград и ще видиш разликите.
  • 11 Великият инквизитор

    0 0 Отговор
    Със средновековни мъчения накрая всички си признават,че са вещици,сношаващи се със самият дявол.