Отидете към основна версия

3 080 26

Обрат в отношенията между САЩ и Куба

  • обама-
  • кастро-
  • обрат

Двете държави възстановяват дипломатическите отношения

Снимка: АП/БТА

В едновременно излъчени изявления на президентите на САЩ Барак Обама и на Куба Раул Кастро двамата лидери обявиха, че се възстановяват дипломатическите отношения между двете държави.

САЩ слагат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си и не е постигнал ефект, посочи президентът Обама в безпрецедентно изявление, коментира Би Би Си.

САЩ променят отношенията си с Куба, което е най-важната промяна в нашата политика за последните 50 години. Ще сложим край на остарелия подход, който  десетилетия наред не даде резултат и ще започнем нормализиране на отношенията помежду ни. Чрез тези промени се надяваме да дадем по-големи възможности на американския и на кубинския народ, да отворим нова глава в нашите отношения, заяви президентът Обама.

Той посочи следните ключови моменти в промяната:

Посолство на САЩ ще бъде открито в Куба. През следващите шест месеца, държавният секретар Джон Кери трябва да реши дали да продължи да разглежда Куба като държава спонсор на тероризма. САЩ ще проведат разговори с Куба в областта на миграцията, трафика на наркотици, опазването на околната среда и трафика на хора. Американските граждани ще могат по-лесно да пътуват до Куба. Все пак, пълната забрана може да се отмени само от Конгреса, така че да говорим за свободен туризъм все още е твърде рано. Специални разрешителни ще се издават за семейни посещения, както и за журналисти, изследователи и специалисти, интересуващи се от сътрудничество с Куба. Ще се разшири търговията. Частни фирми в Куба ще могат да купуват строителни материали и селскостопански машини. Американците, които са получили официално разрешение, могат да внесат в САЩ, след пътуване до Куба стоки, включително тютюневи изделия и алкохол за лична употреба. Американските банки ще могат да отварят клонове в Куба. Американските граждани ще могат да изпращат парични преводи в Куба до 2000 долара. Ще бъде позволен износът на телекомуникационното оборудване за Куба

 

От своя страна кубинският президент Раул Кастро приветства възстановяването на отношенията със САЩ.

 

Постигнахме съгласие да възстановим дипломатическите си отношенията, съобщи на кубинците Раул Кастро.

В реч по националната телевизия той заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че двете страни трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

По-рано източник от Конгреса на САЩ съобщи, че президентът Обама планира да започне процес за отмяна на търговското ембарго и ограниченията за пътуване, като част от поредица от важни политически стъпки по отношение на Карибския остров.  САЩ разменят трима кубински агенти срещу американеца Алън Грос, прекарал 5 години в кубински затвор. Той вече пристигна в САЩ от Куба, придружен от трима членове на американския конгрес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини