Отидете към основна версия

2 691 3

Спряха излитащ самолет на Хийтроу заради 15-годишна джихадистка

  • великобритания-
  • момиче-
  • ислямски бойци-
  • сирия-
  • самолет

Британската полиция спря излитането на самолет на летище Хийтроу, за да свали 15-годишно момиче, което се опитвало да стигне до Сирия, за да се присъедини към ислямистки бойци, съобщава британският вестник "Гардиан".

Тийнейджърката си била купила самолетен билет до Истанбул, Турция, без родителите й да знанят. Екип за борба с тероризма е спрял излитането на самолета, който вече се движел по пистата на лондонското летище, на 6 декември.

Според вестник "Лондон ивнинг стандард", невръстната джихадистка тайно спестила пари за билета.

Скотланд Ярд публикува изявление, потвърждаващо, че 15-годишното момиче, което бе изчезнало безследно е намерено и върнато у дома, но не даде повече подробности.

Вестникът съобщава и за друго момиче, също на 15 години, което също опитало да замине за Близкия изток. Полицията разбрала за него твърде късно и не могли да я спрат.

Смята се, че момичето е планирало да се присъедини към сирийския конфликт - гражданска война между силите, лоялни на президента Башар Асад и тези на бунтовниците. Досега в кървавата война са загинали над 200 000 души според данни на ООН, цитиран от Би Би Си.

По данни на властите над 500 британци са заминали за Сирия или Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". Около половината от тях вече са се завърнали във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: