Отидете към основна версия

4 042 21

Британците искат да се отърват от ЕС, а германците – да си върнат марката

  • ес-
  • евро-
  • анкета

Великобритания е първа на опашката за излизане от Европейския съюз. По последни данни над половината от жителите на Обединеното кралство не искат да имат нищо общо с континентална Европа, съобщава руското издание „Вести”. И те не са единствени. Аналогично допитване в останалите страни от ЕС показва, че далеч не всички искат да живеят под диктата на Брюксел.

На второ място, след британците, най-много от Съюза искат да излязат холандците – 42% от тях не желаят да са част от голямото семейство, сочи проучване извършено по поръчка на Gallup International. Трети в класацията са гърците. От всички анкетирани 34% не искат да са в ЕС. На следващо място с 29% са французите, а на четвърта и пета позиция са Германия и Италия, съответно с 27% и 25%.

Резултатите получени на Острова са добър коз за британското правителство, което настоява за реформи в ЕС. Премиерът Дейвид Камерън обещава в страната да има референдум относно членството й в ЕС. Местното население е най-недоволно от наплива на имигранти от най-бедните държави, членуващи в Съюза. Отначало това бяха поляците и идващите от региона на Балкита. Днес са румънците и българите. „Няма нищо расистко в това, че настояваме да се отстоява правото да искаме самостоятелно да контролираме своята територия и сами да решаваме кой и колко да преминава нашата граница”, обяснява Найджъл Фараж, депутат в Европарламента и лидер на Партията на независимостта във Великобритания. През 2014-а на Острова рязко скочи рейтингът на въпросната партия. Фараж призовава британците да напуснат ЕС. Партията му победи в състоялите се тази година избори за Европейски парламент и в момента се е устремила за победа и в британския парламент. Там вече има двама депутати, които преди бяха в Консервативната партия.

Проучването на Gallup International показа недоверие и към единната валута. Да се откажат от еврото днес са готови близо 70% от датчаните. Повечето гърци също искат да си върнат драхмата. Дори 42% от германците желаят отново германската марка да е официална валута във Федералната република.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини