Отидете към основна версия

14 399 14

Експерт: Атентаторите в Париж са хора, участвали във военни действия

  • шарли ебдо-
  • нападатели-
  • атентат-
  • военни действия

Най-вероятно те са действали по нечие нареждане

„Не мога да се съглася с твърденията, че извършителите са индивидуалисти. Според мен те са действали по нечие нареждане. Дълбоко се съмнявам, че става дума за йеменската „Ал Кайда”, защото по логиката едва ли именно това крило ще действа във Франция. Това е страшен фанатизъм, промиване на мозъци”, заяви пред Нова телевизия журналистът и арабист Оля Ал-Ахмед във връзка с вчерашното кърваво нападение в Париж.

"Това не е просто посегателство върху свободата на словото, а върху демокрацията. Нито един от нас, журналистите, не е застрахован", допълни журналистът

"Тези журналисти от много време са под полицейска закрила. Тези извършители са били известни на полицията. Въпросът е защо тогава се е случило всичко това. Това е нещо подобно на взривовете в Бостън. При огромните средства, отделяни за защита от тероризъм, няколко души, за които при това има информация, че са склонни към насилие, не са се появили в полезрението на полицията. Системата не лови индивидуалистите”, изтъкна експертът по сигурността Николай Радулов.

Той поясни, че в края на декември френският президент Франсоа Оланд е събрал Съвета за национална сигурност, на което е било заключено, че опасностите от терористични атаки са много големи.

„Двамата атентатори са момчета, израснали по улиците на Париж. Те са говорили на прекрасен френски”, коментира журналистът Тони Николов. Той наблегна на бързата реакция на френските власти и на медиите.

„Двамата братя не са нови лица. Те са вербували джихадисти и са част от френския салафизъм”, поясни арабистът проф. Владимир Чуков.

"Подобни хора се самоизолират, което рано или късно води до екстремални действия", допълни той.

"Извършителите са хора, участвали във военни действия", изтъкна Радулов. 

„Това са хладнокръвни убийци, хора с военен опит, с военна подготовка. Очевидно изпълнението на тази акция предполага много добре обмислен план”. Така арабистът Владимир Чуков коментира нападението. 
 
Според експерта нападателите очевидно са хора, които са убивали и преди и най-вероятно са се сражавали в Сирия, Ирак, или някъде другаде по света и имат военен опит. 
 
Според Владимир Чуков ако нападателите са френски граждани, това е лош сигнал. 
 
„Франция е страната, която излъчи най-голям контингент на европейски джихадисти, които се сражават за „Ислямска държава” в Сирия, някъде около 1 000 човека”, обясни проф. Чуков. „Всичко това сочи, че страната има сериозни проблеми с част от тази мюсюлманска общност, която е прегърнала радикалните идеи и е готова да убива в самата Франция”. 
 
Според него в момента е най-важно да бъде спрян поривът за силна исламофобия, защото това би било голяма грешка. 
 
„Историята между Франция и ислямския свят е много дълга. Тези приблизително 6 милиона мюсюлмани, които живеят във Франция, в никакъв случай не са радикали”, коментира професорът. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини