Last news in Fakti

8 Януари, 2015 06:02, обновена 8 Януари, 2015 17:34 5 184 5

Един от нападателите на „Шарли Ебдо“ се е предал, имал алиби (обновена)

  • шарли ебдо-
  • нападение-
  • убийство-
  • журналисти
Един от нападателите на „Шарли Ебдо“ се е предал, имал алиби (обновена) - 1
Снимки: АП/БТА

Тримата нападатели, които в сряда на обяд убиха 12 души в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо" в Париж, са идентифицирани, съобщи АП. Днес във Франция е ден на траур в памет на жертвите, припомня Би Би Си.  Най-малко седмина души са задържани при провеждащата се от сряда антитерористична операция във Франция, съобщи президентът Франсоа Оланд.

Единият от нападателите, разпознат като 18-годишният Амид (или Хамид) Мурад, се предал на полицията, предаде Ройтерс.

За бързото разпознаване на терористите помогнала и случайността. В колата, с която те пристигнали пред редакцията, е била открита лична карта, разкрива в. "Фигаро".

Амид Мурад решил да се предаде на полицията след като видял своето име в социалните медии. Той отишъл в полицейски участък в градчето Шарлевил – Мезиер, намиращ на 230 км. северно от Париж, близо до белгийската граница, пише в. "20 минути".

Младежът заявил в полицията, че е невинен и в момента на нападението е бил в лицея, в който учи. По данни на тв канала iTele, алибито му потвърдили няколко свидетели – негови познати.

Хамид Мурад продължава да е под стража, но според „Монд“ засега по отношение на него не са повдигнати никакви обвинения. Полицията обаче има съмнения, че той е шофирал колата, с която терористите са пристигнали до редакцията на „Шарли Ебдо“.

Другите двама от терористите са братята – французи Саид Куаши на 34 години и Шериф Куаши на 32 години (на снимката вдясно). Те са обявени за издирване. От френската прокуратура обявиха, че и тримата са били членове на „Ал Кайда в Йемен“.

Полицията описва издирваните братя като въоръжени и много опасни. Източникът на полицията каза, че 

В момента е известно само, че в ареста се намират мъже и жени, които са близки до издирваните двама братя.

Премиерът Манюел Валс каза пред радио Ер Те Ел, че двамата заподозрени, които продължават да се укриват, са извести на разузнавателните служби и без съмнение са проучвани преди вчерашното нападение.

Любителско видео, излъчено от френските телевизии, показва двама облечени в черно мъже пред редакцията на списанието. Единият от тях забелязва ранен полицай да лежи на земята, бърза към него и го застрелва от упор с автомата.

В друг клип по телевизия iTELE, се чува как  мъжете крещят на френски език: "Ние избихме Шарли Ебдо. Ние отмъстихме за пророка Мохамед“.
Това, което видях, беше едно клане. Много от жертвите са били екзекутирани. Повечето от тях с рани по главата и гръдния кош,, коментират медици, пристигнали да окажат първа помощ.

Миналата вечер над 100 хиляди французи се събраха в централната част на Париж, за да протестират срещу варварския акт и да покажат своята солидарност.

„Най-доброто ни оръжие е единството. Свободата винаги ще е по-силна от варварството." - заяви в телевизионно обръщение президентът Франсоа Оланд. В продължение на три дни националните флагове в цялата страна ще бъдат спуснати.

През 1995 г. алжирски националисти извършват терористичен акт във влак. При избухването на заложената бомба са убити осем души, а други 150 бяха ранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чччччччч

    0 0 Отговор
    само смъртни присъди , ще ги оправят тия фанатици безмозъчни
  • 2 Хman

    2 0 Отговор
    Застреляни при задържане и оказана съпротива това е решението
  • 3 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Не е безопасно да се бъзикат с ислямистите и резултата е на лице!Впрочем защо ни занимават с това???Та нашите проблеми са много по-големи!!!България умира а президенти и премиери реват като малки деца за карикатуристи които са си го изпросили!!!И аз да нарисувам Мохамед по долни гащи и мен ще опуцат...то си е ясно!!!С религията и вярата на един народ трябва да се внимава!Никой не е над тези неща!А войните на верска основа са най-страшни....ама кой да го проумее това???Жалко за хората които загинаха но всеки на този свят трябва да мисли какво причинява на другите и да се старае да не стане под прицел заради юнащината си...
  • 4 Странно

    4 0 Отговор
    Те и в щатите при кулите близнаци "намериха" паспорта на един от терористите в самолетите а тука лична карта в колата....един и същ тъпунгер е режисьор на постановките май.....

    Коментиран от #5

  • 5 Румен Янев

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Конспирация във висша форма приятел!Радвам се че има хора които проумяват за какво иде реч!!!Интереса клати феса - както казват комшиите-приятели на нашия презренидент