Last news in Fakti

8 Януари, 2015 09:18 14 398 14

Експерт: Атентаторите в Париж са хора, участвали във военни действия

  • шарли ебдо-
  • нападатели-
  • атентат-
  • военни действия

Най-вероятно те са действали по нечие нареждане

„Не мога да се съглася с твърденията, че извършителите са индивидуалисти. Според мен те са действали по нечие нареждане. Дълбоко се съмнявам, че става дума за йеменската „Ал Кайда”, защото по логиката едва ли именно това крило ще действа във Франция. Това е страшен фанатизъм, промиване на мозъци”, заяви пред Нова телевизия журналистът и арабист Оля Ал-Ахмед във връзка с вчерашното кърваво нападение в Париж.

"Това не е просто посегателство върху свободата на словото, а върху демокрацията. Нито един от нас, журналистите, не е застрахован", допълни журналистът

"Тези журналисти от много време са под полицейска закрила. Тези извършители са били известни на полицията. Въпросът е защо тогава се е случило всичко това. Това е нещо подобно на взривовете в Бостън. При огромните средства, отделяни за защита от тероризъм, няколко души, за които при това има информация, че са склонни към насилие, не са се появили в полезрението на полицията. Системата не лови индивидуалистите”, изтъкна експертът по сигурността Николай Радулов.

Той поясни, че в края на декември френският президент Франсоа Оланд е събрал Съвета за национална сигурност, на което е било заключено, че опасностите от терористични атаки са много големи.

„Двамата атентатори са момчета, израснали по улиците на Париж. Те са говорили на прекрасен френски”, коментира журналистът Тони Николов. Той наблегна на бързата реакция на френските власти и на медиите.

„Двамата братя не са нови лица. Те са вербували джихадисти и са част от френския салафизъм”, поясни арабистът проф. Владимир Чуков.

"Подобни хора се самоизолират, което рано или късно води до екстремални действия", допълни той.

"Извършителите са хора, участвали във военни действия", изтъкна Радулов. 

„Това са хладнокръвни убийци, хора с военен опит, с военна подготовка. Очевидно изпълнението на тази акция предполага много добре обмислен план”. Така арабистът Владимир Чуков коментира нападението. 
 
Според експерта нападателите очевидно са хора, които са убивали и преди и най-вероятно са се сражавали в Сирия, Ирак, или някъде другаде по света и имат военен опит. 
 
Според Владимир Чуков ако нападателите са френски граждани, това е лош сигнал. 
 
„Франция е страната, която излъчи най-голям контингент на европейски джихадисти, които се сражават за „Ислямска държава” в Сирия, някъде около 1 000 човека”, обясни проф. Чуков. „Всичко това сочи, че страната има сериозни проблеми с част от тази мюсюлманска общност, която е прегърнала радикалните идеи и е готова да убива в самата Франция”. 
 
Според него в момента е най-важно да бъде спрян поривът за силна исламофобия, защото това би било голяма грешка. 
 
„Историята между Франция и ислямския свят е много дълга. Тези приблизително 6 милиона мюсюлмани, които живеят във Франция, в никакъв случай не са радикали”, коментира професорът. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    2 0 Отговор
    1 въпрос как се полу4ава така 4е един бос талибан с автомат и парцали по главата е с предимство спрямо обу4ени с години и оборудвани с най добра техника и оръжие войници? оставям това 4е талибаните действат без задръжки а другите според заповед

    Коментиран от #2

  • 2 Никой

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Защото на талибаните не им пука дали ще умрат, стига да си отмъстят. Докато по-цивилизованите страни гледат да имат колкото се може по-малко жертви и са по-плахи. Другото което е- талибаните получават подкрепа от Русия. То се вижда калашниците кой според теб им ги доставя. Русия се възползват от тях да нападат цяла Европа и САЩ.

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    Вярно бе, вчера мярнах лично Путин на пазара, бяха му останали още три "Калашника"...
    П.П. Ти добре ли си?

    Коментиран от #4

  • 4 Никой

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Ами всички терористи и талибани носят Калашници. Освен това се бият срещу САЩ и Европа. Само Русия не са я докоснали. Прави си сам изводите.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Васил Димчев

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    Ти на кой свят живееш.
    сащ и нато въоражиха така наречените сирийски бунтовници, които днес са лошите ислямисти.

    И калашници се произвеждат навсякъде по света включително и в сащ. Нашите полицаи днес са с калашници американско производство.
  • 6 Хman

    0 0 Отговор
    В Русия не ги галят а ги избиват затова
  • 7 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    И кой ти каза, че руснаците не ги пипат. Много бързо забравихме за последния атентат от миналата година в Грозни. Ама нари Русия не е Европа...
  • 8 НЯКОЙ СИ

    1 1 Отговор
    американско производство -от Арсенал казанлък-собственикът Ибушев го купи с американски пари.и живее в Америка.и -м....та им на франсетата-този завод сега работи на луди обороти-въоръжават Украинската хунта,за да си избиват демокрастично собствения си народ.така демократично изпратиха и от БГ оръжие ,на Американският сатрап СААКАШВИЛИ ПО ВРЕМЕ НА ОСЕТИНСКАТА КРИЗА.ДРУГАРЯТ-НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ-БИВШЕ МИНИСТЪРЧЕ У ВАС ВЪОРЪЖАВА И ИДИЛ В МОМЕНТА-ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ.ФРАНЦУЗИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ КОЙ СЪЗДАДЕ ИДИЛ И ГИ ВЪОРЪЖИ.И ЗА Ш...НАТА СИ РОЛЯ ЗА СВАЛЯНЕТО НА КАДАФИ.А БЪЛГАРИТЕ-ДА СИ СПОМНИМ ИНСИНУИРАНИЯТ ОТ МОССАД АТЕНТАТ НА САРАФОВО-ДЪЛГО ОТЛАГАНОТО ПРИЗНАНИЕ НА БОРИСОВ ЗА ХИЗБУЛА-КОСТВАШЕ МУ СВАЛЯНЕТО ОТ АМ.ПОСОЛСТВО ПРЕЗ 2013 ГОДИНА.'ЧЕСТИТИ НИ БЕЖАНЦИ-ХА СМЕ МРЪДНАЛИ-ХА И В БЪЛГАРИЯ АТЕНТАТИ ПО ЗАПОВЕД НА ЦРУ.ЕС И СВОБОДА ДРУГ ПЪТ.
  • 9 НЯКОЙ СИ

    2 1 Отговор
    ТАМ ЕДИН ПИШЕ ,ЧЕ РУСИЯ ГИ ВЪОРЪЖАВА.ПРОФАН-В РУСИЯ ТОЗИ КАЛАШНИКОВ ГО НЯМА.И ДА МИ ОТГОВОРИ-КОЙ ПРАТИ ОТ НАД 50 ДЪРЖАВИ НАЕМНИЦИ В ЧЕЧЕНИЯ ?И КОЙ ПРАТИ ТАМ -В ОСЕТИЯ СААКАШВИЛИ.И КОЙ НАПРАВИ ОТ УКРАЙНА ТОВА ,КОЕТО Е.СПРИ ДА ГЛЕДАШ БГ НОВИНИ-ПРЕЧАТ ТИ И НА БЕЗ ТОВА ЗАБАВЕНИЯТ УМСТВЕН ПРОЦЕС.А АКО ТЕ ИНТЕРЕСУВА ДЕЙСТВИТЕЛНО-ПИТАЙ ХАМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В ВАСАЛНАТА НА АМЕРИКА БЪЛГАРИЯ-ТЕ ТАМ ЗНАЯТ.И ТОГАВА-КОЙ ВЪОРЪЖИ И СЪЗДАДЕ ИДИЛ И ЗАЩО РУСИЯ ЗАЩИТИ СИРИЯ ,КОЯТО ВОЮВА С ТЕЗИ ГЛАВОРЕЗИ.НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ ОТ ТИПА БОЛШЕВИКИТЕ СА ВИНОВНИ И КГБ.ОТДАВНА ГИ НЯМА-САМО В НЕЧИИ МОКРИ БЪЛГАРСКИ СЪНИЩ.
  • 10 на някой си баба му

    0 3 Отговор
    Приятелю дано ти стигнат парите до края на седмицата които ти дават да пишеш глупости!Русия вкара войниците в ГРузия под предлог защита на населението и откъсна СЕверна ОСетия,сега нито могат в НАто да влезнат нито да воюват срещу Русия,Украйна по-същия сценарий,Чечня не слушаше за това и бяха научени от братушките ти как трябва да се кланяш на господина си,сега Кадъров е първи приятел с Путкин и Путкин яко хвърля пари в Чечня да си слушкат!Не бъди толкова прост,Русия не е по-малкото зло от Сащ,същите са,нито под Сащ нито под Русия искам да сме,нито и Ес!Лошото че малката държава не може сама,трябва голям брат,но имаме всичко да си живеем без ес без сащ бес русия!Курорти,злато,руди,абе рай!Ама политиците ни е..ха м....та на 5 поколения напред!
  • 11 Autohouse Randm

    1 0 Отговор
    trepane za tia gadove.aman ot charshafite.
  • 12 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    ЧАРШАФИТЕ ПОЛУДЯХА
  • 13 КънтърСтрайк

    3 0 Отговор
    Атентаторите на са воювали а са едни развилнели се рапарчета с ислямски разбирания,имат си даже музикални клипчета в youtube.нищо не им е пречило да са учили стрелба преди да извършат убийствата.Заради това че могат да стрелят медиите лека полека ще ги вкарат в някоя групировка.
  • 14 Xxx

    3 0 Отговор
    В Израел проблема се решава по един начин , ако успее да направи какъвто и да е атентат арабина го погребват задължително с прасе в неизвестен гроб !!! Разбирайте останките от терориста или след известно време като го хванат , а те ги хващат ... И с прасе в рая на мюсюлманите си е като , без запалка в рая на наркоманите ...