Отидете към основна версия

9 Януари, 2015 10:56, обновена 9 Януари, 2015 10:56 1 346 6

МИ5 не може да спре всички терористични заплахи срещу Великобритания

  • великобритания-
  • терористична атака-
  • шарли ебдо-
  • ми5-
  • ислямисти

Специализираните служби са предотвратили три терористични нападения през последните месеци

Снимка Архив АП

Заплахата от тетористична атака във Великобритания се увеличава и не може да се очаква от службите за сигурност да успеят да предотвратят всяка една от тях, предупреди шефът на МИ5.

В изявление след атаката срещу френското списание "Шарли Ебдо", Андрю Паркър заяви, че полицията и МИ5 са "спрели три терористични заговора във Обединеното кралство" през последните месеци.

"Ние не можем да бъдем безучастни към случващото се. Въпреки, че ние и нашите партньори правим всичко възможно знаем, че не можем да се надяваме да спрем всяка атака", заяви шефът на МИ5.

Той каза и че броят на британците, които са отпътували за Сирия, вече наброява около 600.

Изявлението идва в момент когато сигурността по границата между Великобритания и Франция е засилена след кървавото нападение в Париж, при което загинаха 12 души.

Граничния персонал на Обединеното кралство "засили проверките на пътници, на превозни средства и стоки, идващи от Франция" след терористичния акт във Франция, съобщи британският вътрешен министър Тереза Мей.

Този ход е "предпазна" мярка и не е в резултат на някаква конкретна разузнавателна информация, добави тя.

В същото време, мащабната операция по издирването на двамата предполагаеми стрелци от атаката срещу списание "Шарли Ебдо" влезе в третия си ден. Френската полиция съсредоточава търсенето им в селските район на Пикардия, североизточно от Париж, където двамата мъже са ограбили бензиностанция.

Терористичната заплаха

Паркър, който оглави МИ5 през март 2013 г., предупреди, че Великобритания е изправена пред "по-сложни и амбициозни сценарии"  от страна на екстремистите.

Тойр заяви, че  МИ5 има информация, че „Ал Кайда" планира терористична атака срещу Великобритания, подобна на тази, която беше извършена в сряда в Париж.

Заплахата от „атака с много жертви" се увеличава, а разузнаването е установило наличието на конкретни терористични планове. Ето защо мерките за сигурност в Лондон са изключително затегнати.

Паркър каза, че ислямистки бойци подготвят мащабни атаки на Запад, вероятно срещу обществения транспорт или символични цели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: