Last news in Fakti

18 Януари, 2015 13:48 1 775 0

Над 1200 джихадисти се криели в Турция (Видео)

  • ислямисти-
  • джихадисти

В Европа се провежда безпрецедентна операция срещу ислямистите

Турското разузнаване (МИТ) предупреди, че в страната има над 1200 бойци от джихадистката групировка „Ислямска държава“, съобщава в. „Сабах“. Турските тайни служби разполагали със списък, в който са идентифицирани позициите на предполагаемите ислямисти.
Те разполагат с тайни квартири, както и със складове за оръжия, главно в три източни провинции, уточнява в. „Хюриет“.
Обектите на НАТО и западните граждани също са потенциални цели за джихадистите, се отбелязва в доклада на турското разузнаване. В западните посолства в Анкара и Истанбул са въведени максимални мерки за сигурност.

Самоубийственият атентат преди около 3 седмици на площада Султанахмед в Истанбул, който  бе извършен от жена камикадзе, и при който бе убит един полицай, също е дело на джихадистите. Камикадзето Диана Рамазанова, от чеченски произход, била член на „Ислямска държава“. У терористката, която бе разкъсана от бомбата, били намерени имена и адреси на турски джихадисти от групировката.

Междувременно елитно подразделение на белгийската армия започна охраната на еврейски обекти в Брюксел и Антверпен.

Това се налага след като при антитерористичната операция в белгийския град Вервьо бяха убити двама предполагаеми терористи и бе арестуван трети. След това Белгия уведоми Гърция и Турция, че и в двете страни има джихадисти, замесени в подготовката на терористи. Четиримата мароканци, които бяха арестувани в събота в Гърция по подозрения, че са подготвяли атаки в Белгия, нямат никакво отношение към случая, заяви белгийският прокурор Ерик Ван дер Сипт.

Гръцката полиция разкри, че четирима заподозрени в тероризъм са били задържани в Атина. Сред тях имало мъж, чието описание съвпадало с това на предполагаем член на групата, която беше разбита в четвъртък в Белгия.
Около 100 терористични клетки в Германия са наблюдавани от властите, разкри съдебният министър Хайко Маас пред „Билд ам зонтаг”. Те се състоят от по около 100 души. Те основно действат в джамиите и интернет.
Признанието на Хайко Маас идва дни след като в столицата Берлин беше проведена безпрецедентна антитерористична операция срещу ислямисти.

Тежковъоръжени полицаи охраняват гарите в Берлин и Дрезден след получени сигнали от партньорски разузнавателни служби за готвени атентати, съобщава Дойче веле.

Властите смятат, че около 400 граждани на Федералната република са заминали да се бият в Сирия и Ирак на страната на исляма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА