Отидете към основна версия

9 Януари, 2015 20:04, обновена 9 Януари, 2015 20:04 5 595 22

Убити са братята Куаши и похитителят в парижкия магазин (обновена)

  • "шарли ебдо"-
  • париж-
  • куаши-
  • полицията-
  • шарли ебдо-
  • ликвидирани-
  • заложници

Паралелни полицейски операции в Париж и северно от френската столица

Снимка: АП/БТА

Френският посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан заяви пред БНТ, че е получил информация, че терористите братя Куаши са ликвидирани, а заложникът - освободен. Позовавайки се на френски медии, Би Би Си също съобщи, че двамата терористи са убити при акцията. Първоначално полицията е използвала гранати, предизвикващи загуба на съзнанието.

Преди да бъдат убити Саид и Шериф Куаши излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите. Един полицай е ранен при щурма.

Изстрели и експлозии са били чути от мястото, където полицията е обградила двамата терористи, братята Саид и Шериф Куаши, заподозрени за атаката срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо", съобщи Би Би Си по-рано. Това говори, че полицейската операция за залавянето им може би е започнала. Те бяха обградени в печатница северно от Париж и според информацията, държаха поне един заложник.

По-рано бе съобщено, че болниците в околността са преминали на т.нар. "бял режим" - в пълна готовност да приемат много ранени, ако се наложи. Наблизо има и дълга редица полицейски коли.

В същото време са чути и 4 силни експлозии в магазина в Париж, където терорист държа заложници. По непотвърдени сведения, той е уцелен от силите на реда, които са започнали паралелна операция по неутрализирането му. По-рано той обяви, че ще убие заложниците, ако братя Куаши не бъдат пуснати. Според най-новата информация заложниците са били видени да излизат от магазина, а похитителят е убит.

Журналистите са били помолени да се оттеглят от улиците. Командосите атакували магазина синхронизирано с атаката в Дамартен-ан-Гоел, където бяха обградени братята Куаши, избили журналистите в Шарли Ебдо.

Похитителят Амеди Кулибали, който е основен заподозрян за убийството на млада полицайка, е мъртъв, потвърди полицията. При операцията в магазина са ранени четирима души.

По-късно стана ясно обаче, че петима от взетите за заложници са загинали. Все още не е ясно колко заложници са били държани в супермаркета, но множество източници посочват, че около 10 души са били забелязани да бягат от сградата по време на полицейската операция за тяхното спасяване, предаде в. "Фигаро".

Телата на пет души, сред които предполагаемият похитител Амеди Кулибали, са намерени в супермаркета за еврейски храни (кашер) в Порт де Венснен, Източен Париж, след оплицейската операция, съобщи Ройтерс.

Кулибали е убит от силите на реда. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня.

Официалната информация беше за две жертви.

 

Очаквайте още подробности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: