Отидете към основна версия

3 682 77

Киев си върна контрола над летището в Донецк (Видео)

  • донецк-
  • украйна-
  • боеве-
  • донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Донбас ще бъде възроден

Украинската армия е започнала „мащабна операция“ в събота през нощта. Те дори са успели да си върнат контрола върху почти цялата територия на летището в Донецк, съобщи военният говорител Андрий Лисенко.

В петък проруските сепаратисти обявиха, че са взели стратегическото летище. От Киев пък обявиха, че в аеропорта има дузина украински войници.

Успяхме почти напълно да прочистим територията на летището, което принадлежи към територията на украинските сили, каза Андрий Лисенко. Той не пропусна да припомни, че операцията е върнала бойните линии близо до летището до предходното статукво и украинската армия не е нарушила мирния план от 12 точки от Минск, договорен с Русия и сепаратистите през септември миналата година. През последните седмици са били убити четирима украински войници, а други 32 са били ранени при сраженията от последните 24 часа.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Донбас ще бъде възроден, предаде ТАСС. Порошенко участва в Похода на единството в памет на жертвите на терора. Той заяви: Ние няма да се откажем от нито един къс украинска земя, ще възродим Донбас и ще докажем, че нашата сила е в единството.

Походът започна от парка, наречен на името на Тарас Шевченко. Над десет хиляди души с украински знамена и табели с надписи на два езика - украински и френски - "Аз съм Волноваха" - преминаха по улиците на столицата до площад Независимост.

Участниците в акцията почетоха с минута мълчание жертвите на трагедията от украинския град Волноваха.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини