Last news in Fakti

16 Януари, 2015 11:50, обновена 16 Януари, 2015 13:13 1 941 31

Противоречиви сведения за боевете на летището в Донецк

  • украйна-
  • летището-
  • донецк-
  • боеве-
  • сепаратисти-
  • армия-
  • донецка народна република-
  • киев

И проруските сепаратисти, и украинските военни твърдят, че важният стратегически обект е под техен контрол

Противоречиви сведения за боевете на летището в Донецк - 1
Лидерът на ДНР Александър Захарченко (в центъра) призова украинския президент да проведе преговори на летището в Донецк. Снимка: АП/БТА

Проруските сепаратисти и украинската армия за пореден път дават противоречиви изявления по повод на летището в Донецк, където се водят ожесточени боеве. От Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република днес обявиха, че опълченците на ДНР са взели под свой контрол тази стратегически важна точка, сражения за която се водят вече в продължение на няколко месеца.

От пресслужбата на ведомството съобщават, цитирани от агенция ТАСС: „Днес можем да говорим за контрол над територията на донецкото летище и неговите околности“. От своя страна от пресцентъра на АТО (антитерористичната операция на украинското правителство в източната част на страната) твърдят, че няма промени във военното присъствие на летището – то, както и преди, е в ръцете на украинската армия.

Новият терминал на летището в Донецк се намира под контрола на силите на антитерористичната операция, съобщи украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на казаното от прессекретаря на Генералния щаб Владислав Селезньов днес на брифинг в Киев. Според агенцията, вчера цял ден „боевете между руско-терористичните войски и силите на АТО“ за летището в Донцек не са утихвали.

Поне четирима цивилни са били убити и шестима са раенни при артилерийски обстрел тази нощ, съобщава сайтът на градската администрация в Донецк.

Координаторът на групата „Информационна съпротива“ Дмитрий Тимчук заяви, че сепаратистите са се опитали да атакуват летището, но са били отблъснати и принудени да отстъпят.

Според Министерството на отбраната на Донецката народна република в „развалините на новия терминал на летището“ остават още десетина украински военни, но те са престанали да оказват съпротива и са прекратили огъня. От ведомството предполагат, че в най-скоро време те ще напуснат терминала и ще се изтеглят по коридора, предоставен им от опълченците.

Украинската страна опровергава тази информация. По данни на Киев, в последните часове след полунощ в района се забелязва относително затишие и боеве не се водят. Тимчук е отбелязал в своя профил във Фейсбук, че сепаратистите са се опитали да щурмуват летището, но силите на АТО са им нанесли удар с артилерия. В хода на атаката сепаратистите понесли загуби в жива сила и техника – 4 единици бронирана техника са били унищожени от украинската армия.

Още в сряда пълномощният представител на ДНР в Контактната група за мирно урегулиране на конфликта в Източна Украйна Денис Пушилин обяви, че на украинските сили е предоставен коридор за извеждане на военните части, съобщи ТАСС. Той подчерта, че ситуацията е резултат не от силов натиск, а е жест на добра воля от страна на ДНР. Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се република предаде, че украинските сили постепенно изоставят своите позиции в района на летището.

Противостоянието за летището в Донецк продължава от май миналата година и фактически не е спирало нито за ден, въпреки режима за временно прекратяване на огъня, залегнало в споразуменията от Минск от 5 и 19 септември. В началото на октомври представители на ДНР пак бяха обявили, че са успели да завземат аеропорта, но по-късно това бе опровергано от официален Киев.

Тогава авторитетната агенция „Блумбърг“ съобщи, позовавайки се на източник, запознат с германската външна политика, че Русия може да получи нова порция санкции от ЕС , ако сепаратистите вземат под свой контрол летището в Донецк или завземат Мариупол, за да създадат коридор до Крим. Шефът на московската редакция на „Вашингтон Поуст“ Майкъл Бърнбаум обясни, че ако сепаратистите вземат обекта под свой контрол, в ръцете им ще се окаже важен ресурс за получаване на снабдяване за опустошената от войната територия. А за Киев загубата на позиции там би била „крупно символично поражение“, тъй като именно в боевете за този обект и през май те понесли големи загуби.

Вчера представители от мониторинговата мисия на ОССЕ призоваха украинските военни сили и опълченците на ДНР да прекратят боевете на територията на летището и да изведат частите и бронираната техника оттам. От Киев заявиха, че нямат намерение да предават летището на сепартистите и в скоро време ще получат подкрепление.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко предложи на украинския президент Петро Порошенко да проведе на територията на летището преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    позициите на украинската армия са атакувани всеки ден след обявяването на примирието,което е видно на донбаското летище.практически стария и новия терминал са превърнати в руини от руската армия.вчера украинците бяха на кантар да загубят ,но вечерта успяха да контраатакуват и да въстановят позициите си,ще видим днес кво ще стане,но руснаците нападат с огромни сили и 50-60 те защитника може и да бъдат изтласкани в едни момент или избити.големия майтап се разрази при среща на един от киборзите с въпросния захарченко ,които явно бе пиян,щото блещеше абсолютни глупости,а десанчика му показа къщата на баща си ,която защитава.та тва е в общи линии местните се държат,но руския спецназ въпреки загубите атакува ,а уж има примирие!
  • 2 mitko prostashki

    1 0 Отговор
    Абе Деси ти БЪЛГАРКА ли си или УКРАИНКА

    Коментиран от #4

  • 3 Българин

    1 2 Отговор
    Слава Украине! Знам, че повечето българи подкрепят Русия, но затова и нашата страна е на това дередже, защото е пълна с нискоинтелигентни и безморални боклуци. Украинците поне не се страхуват да умрат за Родината си.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "mitko prostashki":

    аз съм българин, който не иска да бъде лъган от руската пропаганда за случващото се в украйна!

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Защо си мислиш, че CNN не те лъже и манипулира...
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Българинат десислава това звучи по хамерикански.

    И знаеш ли къде се намира летището на донецк и пазициите на украинската армия. От там според споразуменията отдавна не трябваше да има нито украински терористи нито тежки оръдия.

    И от там така наречените анти терористи извършват арт. обстрел по жилищните квартали на Донецк, по училища, болници и детски градини, подстанции и всякакви граждански обекти което е меко казано кървав терор или по кратко казано тероризъм.

    Коментиран от #10

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    И ако още тъжиш че Русия изтласка турските робовладелци от Родината ни и така се създаде нашата Държава, тогава е нормална злобата ти към Русия и Руският славянски братски народ.

    Коментиран от #11

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    И може би си сменило вярата защото заставаш на страната на католиците които за пореден път извършват геноцид над православни, протестанти и мн. др.

    Коментиран от #12

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    информацията която ползвам не е само от снн,а от много и различни източници и се дели на две позиции руската и на останалия свят!лъжците от русия лъжат подобно на техните учители от ссср ,нагло плоско и безпардонно.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    ето пак един лъжец.според споразумението ,украинските войници на летището правеха ротациите си преминаваики през руските позиции,което се случваше .не трябваше да има атаки на заеманите до споразумението позиции,но руснаците не са спрели да го нарушават!тези които извършват обстрел са основно терористите от русия.те стрелят с артилерия базирана в жилищни раийони по селищата около летището и вече са ги превърнали в лунен пейзаж,а също така нанасят удари и по донецк с цел да има голямо количество жертви.типична руска тактика използвана в последните 100 години многократно от руските родолюбци!самия факт че извън зоната на летището не са поразени никакви военни обекти на терористите говори ясно кой стреля!
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    българия бе освободена и от украйна от турско робство.ти кво си мислиш ,че в руската армия тогава е нямало украинци ?а и освобождението ни не значи, че трябва да бъдем мълчаливи дебили и да подкрепяме инвазията на русия над независима държава.всъщност твоето сервилничество е остатък ,точно от робския комплекс останал от турците,просто си сменил господаря от един с друг!
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    комунист да говори за вяра е все едно прасе да говори за царевична чорба!руснаците изкореняваха вярата по света 70 години и изведнъж се оказаха неини пазители ха,ха,ха...ти като фен на путин проври службата му в която е дал най-добрите си години от живота как се е отнасяла с православието и как той се отнася с исляма на кадиров и компания.как в москва се държавт кадировските мюсулмани с православните столичани!страхотен пазител на православието,смях!

    Коментиран от #14

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор
    ЛЪЖЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦаА.

    Какви Руски войски мааа хамериканска подлого.

    В Украйна беше мирно и спокойно преди да се настанят терористите от сащ, също и в Ирак, и в Либия, и в Сирия и на много други места.

    Руската армия ако се намеси потрошенко и яйценюк и сукаашвили тутакси ще напуснат киев.

    Научи нещо ново а не само старата изтъркана песен за някакви комунисти.

    Руснаците още никъде по света не са нападнали. за разлика от терористите от сащ.

    И последно с отвратителните си тенденциозни коментари предизвикваш симпатия към Русия и Руският народ.

    Оня ден затвори лиси прозореца когато минаваше господарят ти.

    Може би Путин заповяда на Българите да се затворят по домовете си защото минава колонизатора.

    Коментиран от #16

  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    cnn е част от пропагандната машина на пентагона и цру, и дори и в хамерика никой не им вярва също както и на радио европа бившето свободна европа.

    Как пък никой по света не видя Руски войски освен родните ни слагачи.

    Коментиран от #17

  • 15 Монго

    0 0 Отговор
    Ха, някой пак се е разбухал, и си е намерил "канарче" да го връзва. Бай хой, не се занимавай с Десито /Стоян/, той е перманентен случай. Лошо е да си нещастен /думата е избрана нарочно заради модераторите/, още по-лошо е, когато не го разбираш това...
  • 16 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    руската армия е в украйна и за това има безброй доказателства приети от целия свят за истинни,а ти дори и от 100 ника да пишеш си оставаш с един и същи интелектуален профил,европеецо,васко и т.н....руснаците нападнаха независима украйна и анексираха територията и тва е факт ,които няма как да успориш,дори и ти!путин също го призна че зелените човечета дето окупираха крим преди референдума са руски войници.демек пак лъжа за руското ненападение на никого!аз прозореца не си го затворих,но в пъти предпочитам американската пред руската свобода.ти няма как да си направиш паралел ,предвид интелектуалния ти капацитет и информационни възможности за какво иде реч,но се надявам да идеш в русия да поживееш там и работите ще си дойдат на мястото!

    Коментиран от #21

  • 17 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    по-спокоино с речите,тук не ти е клуб на атака да си лъжеш и да ти се ръкопляска,я посочи доказателства за думите си лъжецо?и още чакам да ми дадеш доказателства за съществуването на хунта в украйна !та чакам сега и за тези ти твърдения.дай източник дето твърди че снн е част от пропагандната машина на пентагона и че никой не им вярва.освен това е лъжа че никой не е видял по света руски войски,видели са ги от нато ,от ес от сащ,канада...та чакам линковете!

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Монго

    0 0 Отговор
    Предлагам да оставим Десито /Стоян/ да си троли на воля, глупостите му нямат край /хората се умариха да му слагат -чета/. А в един негов пост ме нарече убиец. Предлагам му / дал съм му моя имейл адрес/, да се свърже с мен и да се "разгледаме" взаимно. Да го видя що за "мъж" е...
  • 19 Монго

    0 0 Отговор
    ...умОриха...
    П.П. поправка
  • 20 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Руската армия не е напускала Крим от повече от 100 години и никой не е отричал това и никой не може и няма право да иска тя да напусне Крим.

    Руските бази са си в Крим и е вярно че военните на Крим са облечени в зелени дрехи. Това е единственото вярно нещо в твърденията ти.

    Твърде жалко политиканстване и интриганстване с цвета на униформата на военнослужещите. Може би хамериканските военни са облечени в розово.

    Незаконно и противоконституционно е пребиваването на хамерикански окупационни войски на територията на РБ.

    Противоконституционно е и така нареченото ти членство в нато и ес. Не бе законно променена Конституцията на РБ и не бяха проведени референдуми за да се даде възможност на Българският Народ да изрази волята си. Тъй че ние не сме никакви членове а сме окупирани и завладяни силово.

    Коментиран от #25

  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    "...че зелените човечета дето окупираха крим "...Деси /Стояне/, осъзнаваш ли колко и какви грешки си направил само в този цитат. Добре, малко помощ, първо човечетата освен зелени са и вежливи /http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369247_vejlivi_zeleni_chovecheta_se_poiaviha_v_ukraina/, цитата е за да не бъда голословен. Второ-"...дето...", пише се-които /с запетайка пред думата/. Трето, "...крим...", пише се с главна буква, примерно-Крим. Сега осъзна ли се какво представляваш, половин изречение..., цяло съзвездие от грешки.
  • 22 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    "...по-спокоино с речите,тук не ти е клуб на атака да си лъжеш и да ти се ръкопляска,я ..."
    Тука грешките ти са следните: по-спокоИно /опааа, някакво Й сме го заместили с И, к*во ни пука, ние сме безсмъртни, брат*чеди на Дънкан Макклауд/. "атака", име на партия, пише се с...,главна буква /колкото и да е странно за теб/.
    Бисер си Деси /Стояне/..., ми поне малко се засрами, да ти порозовеят бузките /това мога и аз да го направя/, ама нали си "мъж"-каубой, мммного ме е страх...
  • 23 Монго

    0 0 Отговор
    Десиии /Стояне/, как го казваше...,а да: "Опонирай ми, чакам линкове, чакам включване от Юпитер".
    Това последното е от мене, но не е далеч от истината...
  • 24 Монго

    0 0 Отговор
    Впрочем, летището е превзето. И на твоите жалвания, че руснаците обстрелват /въпреки примирието/ укрите /милите ми те/, ще ти кажа, че днес 10 артерелийски обстрела от страна на "сепаратистите", срещу 11 от страна на укрите. Има ежедневни карти на военните действия, ако си умен ще ги намериш...

    Коментиран от #26

  • 25 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    де ти лом де ти лондон.крим бе част от украйна -факт,след руска военна инвазия стана част от русия- факт!тва са фактите за света ,единствените дето твърдят друго са окупаторите!

    Коментиран от #27

  • 26 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Монго":

    от целия ти спам ,поне един реален коментар.аз не твърдя че украинската армия не използва артилерия ,а че не стреля умишлено по граждански обекти в донецк,както твърди твоя приятел с многото никове от които ми дава минуси.украинците обстрелват подстъпите на летището с цел да спират руските атаки безспорно.другите ти постове няма да ги коментирам,разбираики желанието ти да слезем до ниво извън дискусията където ти и приятеля ти с многото никове сте безпорно сила!те наричам иронично ,щото мераците за физическа разправа с хора дето те доминират интелектуално са от първия пост дето си писал към мен!

    Коментиран от #28

  • 27 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Десислава Димитрова":

    Лъжливите предатели дупедавци пак лъжат.

    И преди и сега Статута на Крим е Автономна Кримска република, Факт който терористите от сащ и техните подлоги умишлено пропускат. Именно и затова там имаше и Руски военни бази.

    Вместо някой да благодари че там не се допуснаха етническо прочистване и геноцид както в украйна.

    Тази Автономна Кримска република беше под протектората на украйна, но след като на демократичен и свободен референдум народа на Крим реши да премине под егидата на Русия. И последвалите събития във фашистка украйна показаха че това е правилният избор.

    Коментиран от #29

  • 28 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Десислава Димитрова":

    Затова колко си нормално същество говори и факта че на теб ти харесва това което става в украйна след управлението и под диктата на терористите от вашингтон.

    Коментиран от #30

  • 29 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай хой":

    чакам отговори на прости въпроси.
    1.къде е признат реверендума в крим?
    2.колко държави са признали крим за руска територия следствие референдума?
    3.къде по света наричат правителството в киев фашисти и хунта?
    чакам отговори!
  • 30 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай хой":

    тва което става в украйна не ми харесва ,а то е следствие на руското вмешателство там.където няма такова хората си живеят добре ,виж поляци,чехи,литовци...дето трайно се откъснаха от това вмешателство,а виж и там дето го има.

    Коментиран от #31

  • 31 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Десислава Димитрова":

    На всички им писна от тия демагогии кой какво е признал.

    Те тия същите признаха и кървавият преврат в киев, напълно недемократичните избори в киев които се проведоха само в определени райони и и се броиха от шайки и нямаше наблюдатели.

    И между другото май господарите ти готвят цветна революция и в Прага.

    Какво стана с четенето на сандъците от МХ17. Май великите демократи шикалкавят.

    Великите признатели признават и смешното правителство в киев министър където е съденият в собствената си страна грузинец.

    Той изпрати войските си срещу северна овсетия, помогна на потрошенко да нападне собственият си народ и сега остава вашингтон да го изпрати в България и нашите предатели да обявят война на Русия.

Новини по държави: