Отидете към основна версия

21 Януари, 2015 13:47, обновена 21 Януари, 2015 13:47 3 303 36

Киев се готви за извънредно положение и война с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • киев-
  • извънредно положение-
  • война-
  • украинската армия

Решенията са подписани, но не това е сценарият, за който мечтаем, коментира депутат от Върховната рада

Така изгрежда Болница №3 в Донецк след артилерийския обстрел на Украинската армия. Снимка: АП/БТА

Ситуацията в Донбас, която се изостри на фона на провала на поредния етап от мирните преговори, достигна до стадия да се обсъжда въвеждането на извънредно положение в Украйна. Депутатът от Върховната рада и председател на парламентарния комитет по въпросите на националната сигурност и отбраната Сергей Пашински в интервю пред Пети канал потвърди, че решенията вече са подписани, но са отложени по финансови съображения.

"Какво ще ни даде военното положение? От гледна точка на мобилизация – нищо... Ние се нуждаем от финансова помощ“, коментира Пашински, цитиран от "Украинская правда". По думите му, всички необходими решения за обявяване на военно положение са готови, „подписани и запечатани в плик“. „Ако, не дай Боже, в Черниговска или Харковска област се опяви само една батальонно-тактическа група, ще бъде обявена война на Русия, но не това е сценарият, за който мечтаем“, заяви депутатът.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи за прехвърляне на подкрепления в района на бойните действия за летището в Донецк. Командващият сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Фредерик Бен Ходжис пристигна в Киев за обсъждане на оказването на помощ. Това съобщи посланикът на САЩ в страната Джефри Пайет. Дипломатът обясни, че основната цел на посещението е развитието на сътрудничеството във военната сфера и подкрепата на реформите в украинската армия.

Украинското издание напомня, че снощи говорителят на антитерористичната операция в Източна Украйна Андрей Лисенко на извънреден брифинг съобщи, че редовни руски войски са атакували части на украинската армия в северната част на конфликтната зона въпреки предварителните договорености за прекратяване на огъня.

Съветникът на министъра на отбраната на страната Зоран Шкиряк твърди, че на границата са съсредоточени над 50 000 военнослужещи в редовните части на руската армия, хиляди единици бронирана техника, стотици самолети, щурмови подразделения на десантчици и различни отряди със специално назначение, тежка артилерия и зенитно-ракетни комплекси, цитира агенция УНИАН коментара на Шкиряк.

От Министерството на отбраната на Украйна определиха като недостоверни сведенията, че началникът на Генералния щаб и главнокомандващ военните сили на Украйна генерал-полковник Виктор Муженко е загинал: той се намирал в зоната на операцията и продължавал да командва подразделенията.

Споразумение за прекратяване на огъня за два дни и извеждане на тежката военна техника от бойната линия в следващите 5 денонощия бе подписано между властите в Украйна и представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики на 19 януари на фона на продължаващи сражения и обостряне на ситуацията. На следващия ден в Украйна бе обявена частична мобилизация, като е предвидено в действащата армия да бъдат призовани на три етапа около 200 000 мъже.

„Украинците предприеха опит за щурм на позициите на опълчението, което доведе до неоправдани жертви сред мирното население на Донецк и Горловка. Безусловно, това е нарушение на всички договорености за прекратяване на огъня, постигнати в съответствие със споразуменията от Минск. Очевидно е, че обстрелът на жилищни квартали в Донецк се води от територия, която е под контрола на редовните военни сили на Украйна“, заяви пък представителя на Русия в контактната група по мирните преговори Андрей Козлов, цитиран от в. „Известия“. Активизирането на бойните действия е свързано с подготовката на срещата на външните министри от ЕС, коментираха външнополитически наблюдатели.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: