Отидете към основна версия

24 Януари, 2015 17:34, обновена 24 Януари, 2015 17:34 3 454 23

Най-малко 20 жертви при обстрел в Мариупол (обновена)

  • загинали-
  • жертви-
  • мариупол-
  • украйна-
  • обстрел-
  • днр-
  • украинските сили

Както обикновено, украинските сили и опълченците сепаратисти си разменят взаимни обвинения за нападението

Снимка: АП/БТА

Най-малко двайсет са убитите при артилерийския обстрел в югоизточния украински град Мариупол днес, съобщи началникът на областното управление на Министерството на вътрешните работи в Донецка област Вячеслав Аброскин, цитиран от ТАСС. В моргата вече са докарани 20 тела. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

Според съобщение на пресслужбата на АТО (антитерористичната операция на киевските власти в региона), около 9.00 часа е имало три преки попадения в жилищен сектор с ракетни установки „Град“, но ситуацията е под контрол, предаде украинската агенция УНИАН.

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко съобщи за начало на настъпление на опълченците към Мариупол. Това ще бъде най-хубавият паметник за жертвите, дадени от нас в Донецк и Горловка, коментира той. По-късно от Министерството на отбраната на ДНР обявиха, че първите групи опълченци вече са навлезли в покрайнините на града, предаде „Интерфакс“.

Киев в лицето на премиера Арсений Яценюк поиска спешно свикване на Съвета за сигурност към ООН във връзка със ситуацията в Мариупол, предаде РБК-Украйна.

Прокуратурата на Донецка област квалифицира днес обстрела на града като терористичен акт. По по-раншни данни на Градския съвет на Мариупол и МВР на Украйна, 16 мирни граждани, вкл. 12-годишно момиче, са загинали и 83-ма са били ранени в Мариупол. Съобщава се и за един убит украински военнослужещ. Градът е под контрола на украинските власти. Вчера лидерът на ДНР Александър Захарченко отрече сепаратистите да имат намерение да го атакуват, тъй като за целта трябвало първо да превземат Славянск.

По данни на агенция УНИАН, цяло семейство – мъж, жена и дете, са загинали на пътя близо до Киевския пазар в Мариупол. Според местни жители, горят автомобили и домове, избити са жилищни прозорци, подпалена е и училищна сграда. На много места няма ток и телефонна връзка. Говори се и за много ранени. По-рано за обстрел на източните предградия на града съобщи и обществената организация „Отбраната на Мариупол“.

По данни на пресцентъра на спецоперацията, опълченците са започнали обстрел с реактивни системи за залпов огън  "Град" и са обстреляли източните покрайнини на града.

От Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република опровергават изявлението на украинските власти за обстрел на жилищни квартали в Мариупол от страна на опълченците. Според ведомството, представители на опълчението държат само отбраната на Новоазовск, който е на 40 км от Мариупол и никакви обстрели не се осъществяват там. Огънят по Мариупол се водел от район, който контролират украинските сили, а опълчението не разполагало с такава артилерия, твърдят властите на републиката.

Началникът на областната администрация в Луганск Генадий Москал заяви, че градовете и селата от Луганска област не са били подлагани на такъв интензивен обстрел от началото на бойните действия в региона, както през изминалата нощ. Артилерийският огън продължил цяла нощ с малки, 20-30 минутни паузи. Имало десетки разрушени и повредени жилища, които и до момента били в пламъци. Заради постоянните бойни действия огнеборците не могат да влязат и да потушат пожарите, нито жителите – да се изтеглят на безопасно място. Именно затова е невъзможно да се изчислят пострадалите и щетите.

В изявление  на говорителя на българското Министерство на външните работи по повод изостряне на обстановката в Източна Украйна, се казва:

"Изразяваме своята дълбока загриженост във връзка с изострянето на напрежението в Източна Украйна в резултат на подновените военни действия и растящия брой човешки жертви, включително сред гражданското население. Опасяваме се, че последните тежки инциденти могат да застрашат бъдещето на процеса на мирно уреждане на кризата.

Призоваваме страните в конфликта незабавно да прекратят враждебните действия и да изтеглят оръжията си съобразно параметрите на Минските договорености, което би дало възможност да бъде свикана Контактната група за намиране на политическо решение на конфликта."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: