Отидете към основна версия

2 589 11

Храните в Русия поскъпват ударно

  • русия-
  • цени-
  • храни

Ройтерс: ЕС няма да вдигне санкциите срещу Русия, ще ги разширява

Цените на хранителните стоки в Русия се повишиха главоломно, а ЕС заяви, че няма да вдигне санкциите срещу Кремъл, съобщава Ройтерс.

Агенцията съобщава, че външните министри на Общността са се договорили действащият механизъм да бъде продължен през март месец на още 6 месеца.

Според ЕС продължаване на рестриктивните мерки се налагало заради влошаването на ситуацията в Източната Украйна и продължаващата политика на руския президент Владимир Путин за подкрепа на местните сепаратисти.

По тази причина се очаква Брюксел да разшири персоналните санкции срещу руски физически и юридически лица.

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Белият дом и ЕС имат намерението да приемат нови санкции, които да засегнат технологичния, енергийния, воения и банковия сектор на руската икономика, съобщава Блумбърг. Тя не посочи срокове за приемане на новите рестрикции.

Първите дипломати се събраха на извънредна среща, за да обсъдят обстрела от събота на Мариупол, при който загинаха 35 души, а други 100-тина бяха ранени.

Цените на хранителните стоки в Русия скочиха рязко и главоломно. Причината е ембаргото на Москва върху вноса на повечето хранителни продукти от Европа и САЩ, но и наложените от Запада санкции, които съвпаднаха с рязкото обезценяване на рублата в края на миналата 2014 година.

Рекордьор сред зеленчуците са краставиците с 478% поскъпване и доматите с 338%. Традиционното за Русия зеле също се е повишило със 163%. Скок се наблюдава в цените на олиото и елдата.

Само за последната седмица оризът и замразената риба са поскъпнали с 2,5%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини