Отидете към основна версия

5 367 80

САЩ оглеждат България за танкова база

  • танк-
  • сащ-
  • българия-
  • украйна-
  • русия

Разположените в Италия американски зелени барети през пролетта ще обучават Националната гвардия и армия на Украйна

Командването на американските войски на Стария континент (USAREUR) скоро ще изпрати в Източна Европа проучвателен екип, който да огледа бази за разполагането на танкове и друго военно оборудване. Мисията ще е част от усилията за укрепване на американското военно присъствие в регион, който е разтърсен от намеса на Русия в Украйна.

Това заяви в интервю за специализираното издание Stars and Stripes главнокомандващият на армията на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

През следващите няколко седмици ние ще огледаме Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, за да видим дали има място, където може би част от това въоръжение, можем да съхраняваме, каза висшият военен.

Това може да е рота или цел батальон. Ние все още не знаем, докато не извършим проучването, отбеляза ген.-лейтенант Бен Ходжис. През последните години полигонът край Ново село се използва активно за учения. Преди няколко години на Ново село стреляха американски танкове „Ейбрамс”.

През 2015 г. Пентагонът планира да разгъне в Европа временно на ротационен принцип напълно окомплектована бронирана бригада в състав от около 3000 военни, в която влизат и танкове и бронирани машини. .

В по-малък мащаб програмата започна през миналата 2014 г. Това стана с връщането обратно в Европа на танковете след тяхното отсъствие след закриването през 2013 г. на разположените в Германия две танкови бригади.

В наши дни плановете за региона намират сила с вижданията за разполагането на 220 бронирани машини на Стария континент.

„Големият въпрос за нас в момента е къде да ги разположим? Очевидно е, че една част ще остане тук", каза ген.-лейтенант Бен Ходжис, посочвайки тренировачния полигон Графенвьор.

Той не скри намеренията на американското командване да разположи част от танковите съединения в Югоизточна Европа, друга в Балтийските страни и Полша. Тези страни ги искат от лошо, защото тези съединения имат възпиращ ефект, отбелязва американският генерал.

След приключване на проучването формално предложение ще бъде изпратено до главнокомандващия ВС на САЩ в Европа генерал Филип Брийдлав, което ще се случи през февруари 2015.

Това ще позволи до края на годината танковете да бъдат разположени в новите си бази в Източна Европа.

Целта на генерал-лейтенант Бен Ходжис е да придвижи на изток една бригада, съставена от три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др. Това прави пристигането на близо 220 танка и бронирани машини в новите – страни членки на НАТО.

От USAREUR вече са изпратили молба, с която искат да се отложи предаването на военна база край Манхайм на германското правителствот. Това ще позволи тя да се използва като временен склад, докато се намери постоянна база на Изток.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис не пропусна да отбележи, че ротацията на тежка въоръжение в Европа идва в критичен момент и има за цел да сдръжи руската агресия, да успокои съюзниците от изток и засили обучението на партньорите.

Разположените в Европа военни съединения също ще продължат да играят важна роля. През пролетта разположената във италианското градче Виченца 173 въздушно-преносима бригада ще разположи в Западна Украйна батальон от зелени барети. Там те ще обучават украинци от Националната гвардия и армията в приложението на различни тактики, заяви пред Stars and Stripes ген. лейт. Бен Ходжис.

Той не пропусна да обвини Кремъл, че през последната една година активно подкрепя сепаратистите като им изпраща жива сила и техника. Москва изпращала танкове, бронирани машини, ракетни установки и безпилотни летателни апарати (дронове). Небето над Източна Украйна е пълно с руски дронове, които откриват украинските части и след това ги бомбардират с артилерия, причинявайки им тежки загуби, заяви американският висш военен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обама праща на Киев оръжие за $3 млрд.

    Най-близкото обкръжение на президента на САЩ Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по- ...
    02.02.2015
    3 591
    28
  • Поне 20 нови жертви в Източна Украйна

    В резултат на обстрел от страната на украинските сили на населени пунктове в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) за денонощие са загин ...
    28.01.2015
    3 237
    12
  • Сорос: Да спасим Украйна с $15 млрд.

    Западът трябва спешно да налее $15 млрд. в Украйна, за да помогне започналите в страната демократични промени. За това призовава в статия за в. &bd ...
    28.01.2015
    1 849
    11
  • В Ню Йорк разкриха трима руски шпиони

    Американските служби за сигурност са разкрили в Ню Йорк трима руски шпиони, съобщава АП. Двама от тях са работили в дипломатическата мисия, а т ...
    27.01.2015
    1 973
    5