Отидете към основна версия

2 583 7

Раниха с бръснач американския посланик в Сеул

  • сеул-
  • раниха-
  • бръснач-
  • американския посланик-
  • марк липърт-
  • активист-
  • военни учения

Марк Липърт е нападнат от южнокорейски активист, протестиращ срещу съвместните военни учения със САЩ

Снимка: Синхуа/БТА

Посланикът на САЩ в Южна Корея Марк Липърт беше ранен в резултат на нападение от човек, въоръжен с бръснач, в центъра на Сеул. Лицето на дипломата е било порязано и той е хоспитализиран, съобщи „Ройтерс“, а снимката на окървавения посланик обиколи световните медии.

Липърт бил атакуван по време на лекция. Към него се приближил човек в традиционни корейски дрехи и му нанесъл удар с бръснач, крещейки пацифистки лозунги. Нападателят бил повален на земята и полицията го задържала.

Липър е бил транспортиран със силно кръвотечение в най-близката болница, от където по-късно уточниха, че няма опасност за живота му.

Агентция Yonhap съобщава, че нападателят е идентифициран – това е 55-годишният активист Ким Ки Йонг, който протестирал срещу ежегодните съвместни военни учения, провеждани от САЩ и Република Корея, които започнаха в страната в понеделник. Ким също така скандирал, че Северна и Южна Корея трябва да се обединят, за да станат независими.

През 2010 г. той е бил осъден на две години условно, тъй като хвърлил парче бетон по японския посланик в Сеул. По-късно написал книга за това, обявявайки се срещу претенциите на Страната на изгряващото слънце за спорни територии.

Телевизия Yonhap Television News пусна кадри от задържането на нападателя.

42-годишният Липърт е най-младият посланик на САЩ в азиатската държава. В края на януари съпругата му го дари със син, роден в Южна Корея, и двойката му даде корейско второ име.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: