Отидете към основна версия

3 686 22

Путин: Аз наредих анексията на Крим

  • путин-
  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • анексията

В крайна сметка Крим беше анексиран от Русия - по силата на един оспорван референдум, който Киев и Западът продължават да смятат за нелегитимен

За първи път за последните 12 месеца руският президент Владимир Путин разкри пред телевизията как е било взето решението за анексията на Крим, съобщава Би Би Си.

Държавният канал "Русия 1" излъчи в неделя трейлъра на документален филм, в който Путин говори съвсем открито за обстоятелствата около анексирането на полуостров Крим и бягството на бившия украински президент Виктор Янукович.

Това е станало на 22 февруари 2014 г. , когато цяло нощ руският президент Владимир Путин е обсъждал с представители на силовите служби как сваляният от власт украински президент Виктор Янукович да бъде спасен. В края на срещата Путин случайно се бил изпуснал, че е било време да се помисли за връщането на Крим в Русия.

Дни по-късно на полуострова се появиха тежко въоръжени „вежливи зелени човечета“, които завзеха военни поделения и ключови административни сгради. На 16 март в Крим се проведе референдум, който даде основание на Кремъл на 18 март да обяви, че присъединява полустрова.

Все още не е ясно кога ще бъде излъчен целият документален филм, , който е озаглавен "Пътят към родината", но дори само трейлърът към този филм, показан в неделя по руската телевизия, съдържа наистина сензационни кадри, отбелязва „Дойче веле“.

Като например тези, в които руският президент Путин разказва как на среднощно заседание с шефовете на службите за сигурност е била планирана спасителната операция за бившия украински президент Янукович, който след масови протести и тежки улични боеве между демонстранти и силите на реда избяга на 22 февруари от Киев в Донецк.

"Заседанието продължи до 7 часа сутринта", спомня си Путин и добавя: "Когато се разделихме, казах на колегите, че трябва да започнем да работим за връщането на Крим в Русия". Четири дни по-късно тежко въоръжена военна част установи контрол над местния парламент в Крим, който набързо насрочи дата за провеждането на референдум за присъединяването на полуострова към Русия. Тогава Украйна заговори за "инвазия" на Москва в Крим.

Макар да имаше множество доказателства, че военните части без опознавателни знаци, които превзеха стратегическите населени места на полуострова, са руски войници, Москва отричаше да е участвала пряко в тази операция.

В крайна сметка Крим беше анексиран от Русия - по силата на един оспорван референдум, който Киев и Западът продължават да смятат за нелегитимен. По-късно Путин призна за участието на руски военни части, а германското списание "Шпигел" припомня в тази връзка, че руски войници патрулираха в деня на т.нар. референдум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини