Отидете към основна версия

1 782 20

Петро Порошенко: Русия превърна Крим във военен хъб

  • крим-
  • петро порошенко-
  • военен хъб-
  • превърна-
  • русия-
  • ракети
Снимка: АП/БТА

Крим се превърна в наши дни във военен хъб на Русия, заяви в интервю за телевизия Евронюз  президентът на Украйна Петро Порошенко.

Доколкото аз разбирам от думите на руския президент, те (руските власти - бел.ред.) са  разположили там ракети, които са способни да носят ядрено оръжие", заяви украинският  държавен глава.

Той добави, че действията на Русия в Крим създават "растяща опасност от голям конфликт в  Черноморския регион. Разположените на полуострова ракети могат да поразяват цели на 500  км. и по тази причина те могат лесно да ударят страни от НАТО".

Порошенко не уточни кои точно думи на Владимир Путин има предвид. От руското  министерство на отбраната съобщиха, че в Крим се прехвърлят стратегическите   бомбардировачи Ту-22М3, а оперативно-тактическите  ракетни комплекси "Искандер" – в  Калининград като  се използват десантните кораби на Балтийския флот. "Искандер" може да  носи ядрена бойна глава и има 500 км. радиус на действие.

Президентът на Украйна смята, че в Крим грубо се нарушават правата на човека. "Цял народ,  коренното население, кримските татари, които са над 300 000 души, са подложени на натиск.  Техните лидери или са хвърлени в руски затвори или както е било по времето на Сталин им е  забранено да живеят в Крим, отбелязва Петро Порошенко.

На 18 март в Русия отбелязаха една година от присъединяването на Крим. На тази дата през  2014 г. Владимир Путин подписа със самопровъзгласилите се ръководители на Крим договор за  присъединяването не републиката към Русия. Бяха създадени два нови субекта на федерацията  - Република Крим и град с федерално значение Севастопол.
Киев продължава да смята Крим за украинска територия и да обвинява Москва в незаконна  анексия.

Започналите от понеделник военни маневри по цялата територия на Русия и придвижването на  стратегическо руско въоръжение в  невралгични точки на Стария континент става на  фона на  последната размяна на дипломатически  реплики между Белия дом и Кремъл за намесата на   Москва в Източна Украйна, припомня Си Ен Ен.

Говорителят на Държавния департамент  Джен Псаки заяви, че Русия не трябва да се надява  на отмяната на санкциите, докато не върне Крим на  Украйна. Псаки припомни, че Кремъл използва сила в  Крим и продължава да я използва за дестабилизация  на положението в Източна Украйна.
"Ние не признаваме и в бъдеще няма да признаем  опита на Русия да анексира Крим, каза Джен Псаки.

Крим е руски регион. Москва няма намерение да  обсъжда въпроса с никого, дори и САЩ, репликира й говорителят на Владимир Путин - Дмитрий  Песков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини