Отидете към основна версия

2 530 3

Нови доказателства за съществуването на вода на Марс

  • curiosity-
  • марс-
  • наса-
  • вода-
  • доказателства
Снимка: НАСА

Американският марсоход Curiosity е открил нови доказателства за съществуването на вода на Марс.

Това съобщиха от лаборатория на НАСА в Пасадена (Калифорния), откъдето се осъществява управление на всички космически устройства на САЩ

Пред марсохода, който в момента проучва кратера Гейл, стоят няколко задачи - да установи какъв е бил климата на Марс в миналото, за да се определи геоложката структура на планетата, да открие евентуално съществуване на микробни форми на живот, както и да събере всички видове доказателства за съществуването на вода.

След анализ на снимки, експерти от НАСА са открили, че в областта наречена Garden City, която се намира в подножието на планината Шарп, съществуват минерални "вени", съставени от светли и тъмни компоненти. Единият е идентифициран като гипс, а другият засега е неизвестен.

Тези жили се появяват обикновено на места, където преди това е преминавала течност. Учените смятат, че тази течност е допринесла и за химическия състав на околните скали. "Ако това е вярно, то тогава тези минерални жили, най-вероятно са геоложка формация, която, в сравнение с останалите на Марс е по-устойчива на ерозия," - се казва в изявление на НАСА.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини