Last news in Fakti

4 Април, 2015 14:32 2 523 3

Нови доказателства за съществуването на вода на Марс

  • curiosity-
  • марс-
  • наса-
  • вода-
  • доказателства
Нови доказателства за съществуването на вода на Марс - 1
Снимка: НАСА

Американският марсоход Curiosity е открил нови доказателства за съществуването на вода на Марс.

Това съобщиха от лаборатория на НАСА в Пасадена (Калифорния), откъдето се осъществява управление на всички космически устройства на САЩ

Пред марсохода, който в момента проучва кратера Гейл, стоят няколко задачи - да установи какъв е бил климата на Марс в миналото, за да се определи геоложката структура на планетата, да открие евентуално съществуване на микробни форми на живот, както и да събере всички видове доказателства за съществуването на вода.

След анализ на снимки, експерти от НАСА са открили, че в областта наречена Garden City, която се намира в подножието на планината Шарп, съществуват минерални "вени", съставени от светли и тъмни компоненти. Единият е идентифициран като гипс, а другият засега е неизвестен.

Тези жили се появяват обикновено на места, където преди това е преминавала течност. Учените смятат, че тази течност е допринесла и за химическия състав на околните скали. "Ако това е вярно, то тогава тези минерални жили, най-вероятно са геоложка формация, която, в сравнение с останалите на Марс е по-устойчива на ерозия," - се казва в изявление на НАСА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Има докаэано мн вода на Марс-цели океани с плаващи кораби в тях но...едно шише минералка никога няма да е иэлишно да си носите!
  • 2 Кирилов

    1 0 Отговор
    Към "преводача" Андрей Симеонов и тези, които са му разрешили да публикува:
    1) "mineral veins" не се превежда "минерални "вени"", а: "минерални жили".
    2) не е преминавала "течност", а "хидротермални флуиди".
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Абе тези американски космически устройства с какво се качват в космоса аджеба като насовчетата се возят като куфари във руските ракети.Ухаха космически измекяри.

    Големи откриватели няма що който не вярва да отиде и да провери.