Last news in Fakti

16 Януари, 2015 13:05 2 777 0

Изгубеният Бийгъл 2 е открит цял на Марс

  • бийгъл 2-
  • марс-
  • сонда

Снимките, разпространени от НАСА, оборват предположението за катастрофа и показват какво се случило в действителност

Изгубената на Марс космическа сонда Бийгъл 2 е била открита невредима на повърхността на Червената планета, съобщава АП.

Откритието се позовава на сателитни снимки, от които се вижда мястото на приземяването на космическия апарат. От тях става ясно, че Бийгъл 2 е невредим, но не може да „бъде върнат към живот“.

Той беше част от британска космическа мисия за изследване на Червената планета.

На Коледа на 2003 г. той трябваше с помощта на парашути и въздушни възглавници да се приземи, но до ден днешен не беше установен радио сигнал с апарата. Това накара учените да смятат, че апарата се е разбил с висока скорост при досег с повърхността. Снимките, разпространени от НАСА, оборват предположението за катастрофа и показват какво се случило в действителност с Бийгъл 2. Неговото откриване идва по-малко от година от смъртта на вдъхновителя на проекта Колин Пилинджър (на снимката).

Учените все още не са съвсем сигурни какво точно се случило. Снимките показват, че системата от слънчеви панели, които е трябвало да се разтворят като венчелистчета, не е напълно разгърната, което пък е причинило неуспеха да се установи радио контакт и системите на сондата да работят в нормален режим.

Подобна на Бийгъл 2 система от инструменти летя на борда на спускаемия апарат "Филе", който кацна на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко и откри наличието на органични вещества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА