Last news in Fakti

20 Март, 2015 01:00 2 024 0

Сонда на НАСА откри мистериозно северно сияние на Марс

  • наса-
  • сонда-
  • марс

Засечен е бил и нетипичен облак от прах на голяма височина

Сонда на НАСА откри мистериозно северно сияние на Марс - 1
Снимка: University of Colorado

Сондата на НАСА „Мейвън“, която кръжи в орбитата на Марс, е открила мистериозно "северно сияние", простиращо се дълбоко в атмосферата на планетата, съобщи Би Би Си.

Тези светлини са били наблюдавани в продължение на пет дни в периода около 25 декември, затова са наречени „Коледни“. Засечен е бил и облак от прах на голяма височина.

Резултатите от изследванията бяха представени по време на научна конференция в Тексас. Мисията на „Мейвън“ е насочена към разкриването на обстоятелствата, заради които Марс е загубил водата си и голяма част от своята атмосфера. По случая Арнолд Стипен от университета в Колорадо заявява:

„Най-много ни удиви полярното сияние, което е на голяма дълбочина в атмосферата на Марс. Много по-надълбоко, отколкото това става на Земята или в други точки на Червената планета. Електроните, които са го породили, трябва да притежават изключително голяма енергия.“

Сиянието е възникнало в северното полукълбо на планетата и е било видимо в ултравиолетовия спектър.  Според учените то може да е причинено от сноп от горещи електрони от Слънцето. Интересното е, че преди милиарди години Марс е загубил своето магнитно поле. Така слънчевите частици се врязват директно в атмосферата на планетата. Електроните, които произвеждат сиянието, трябва да имат 100 пъти повече енергия от частица ток в една стандартна къща, така че да проникне толкова дълбоко в атмосферата.

От НАСА са открили и облак прах на необичайно голяма надморска височина. Неговите източник и състав са неизвестни. Учените отбелязват, че прах от повърхността на Червената планета не може да се издигне на такава височина или да остане там достатъчно дълго. А това означава, че източникът му трябва да се търси на друго място. Подобно явление е феномен в периода, от който „Мейвън“ функционира, и не е сигурно дали то е постоянно или временно.

„Ако прахът е с произход от атмосферата, това значи, че изпускаме някои фундаментални процеси в марсианската атмосфера“, коментира Лайла Андерсън от Университета в Колорадо.

Според различни специалисти облакът може да е с космически произход, с предполагаеми прародители спътниците Фобос и Деймос. Други теории включват идеята за отломки от комети или астероиди, минали покрай Червената планета. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА