Last news in Fakti

9 Декември, 2014 12:51 3 085 0

Откриха пресъхнало езеро на Марс, в което може да е имало живот

  • марс-
  • кратера гейл-
  • планината шарп-
  • езеро-
  • седиментни наслагвания-
  • вода

В кратера Гейл на Червената планета са се редували влажни и сухи периоди

Откриха пресъхнало езеро на Марс, в което може да е имало живот - 1
Снимка: НАСА

Данни, предадени на Земята от марсохода Curiosity („Кюриосити“), доказват, че планината Шарп на Червената планета се е образувала от седиментните скали в огромно езеро, запълвало някога кратера Гейл, съобщи НАСА. Учените предполагат, че климатът на древния Марс е вероятно е способствал образуването на езера в различни части на планетата.

Образуването на високата около 5000 метра планина Шарп в кратера Гейл в продължение на много години бе загадка за изследователите. Ако се съди по снимките, получени от Curiosity, тя е формирана от седиментни наслагвания, а структурата на геологичните й пластове свидетелства за многократно запълване с вода и изпаряването й от кратера.

Ако нашата хипотеза за произхода на планината Шарп е правилна, тя ще опровергае представите, че топлите и влажни условия на Марс са имали временен и локален характер, а също и че са съществували само под земята – коментира един от ръководителите на проекта Curiosity Ашвин Васавада. - Може да се предположи, че по-плътната атмосфера на древния Марс е способствала за повишаване на температурата на цялата планета, но засега ние не можем да обясним механизма на това явление“.

В момента марсоходът обследва ниските седиментни слоеве на планината Шарп – 150-метров участък в основата й. Учените допускат, че реките са внасяли в езерото тиня и пясък, които са се натрупвали в устието, образувайки делти, точно както става и на Земята. Този цикъл се е повтарял многократно. Именно това, че този процес се е случвал много пъти, позволява на експертите да изследват взаимодействието на атмосферата, водата и седиментните натрупвания, смята участникът в проекта Curiosity Джон Гротцингер.

"Тъй като марсоходът ще се издига по-високо в планината Шарп, ние ще можем да наблюдаваме как с времето се е изменял химичният състав на езерото“ – обяснява той. Изучаването на планината Шарп ще позволи да се планират бъдещи мисии за търсене на признаци на живот на Червената планета.

"Размерите на езерото в кратера Гейл, както и продължителността на периодите, когато го е запълвала вода, дават възможност да се предположи, че там са съществували условия, достатъчни за зараждане и поддържане на живот“, коментира на пресконференция водещият изследовател на НАСА Майрк Мейер, съобщи „Гардиън“.

Той добавя, че новите изследвания, които още не са публикувани, сочат, че в кратера Гейл са се редували влажни и сухи периоди, което опровергава теорията, според която период на топъл климат на Марс е съществувал само в ранен негов етап, който е продължил кратко.

Новите данни сумират информация, получена от Curiosity в продължение на две години от момента на приземяването му на Червената планета през 2012 г. За това време апаратът е преодолял около 8 км и преди няколко месеца стигна подножието на планината Шарп в кратера Гейл. Смята се, че кратерът с диаметър над 150 километра е бил образуван след сблъсък с астероид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА