Отидете към основна версия

2 921 57

Русия праща на Иран ПВО комплекса С-300

  • русия-
  • иран-
  • с-300-
  • пво-
  • санкции

Кремъл потвърди, че е започнал с Техеран програма Петрол срещу храни

Русия е започнала първите доставки на ПВО комплекса С-300 на Иран, предаде Интерфакс.

Иран се надява, че зенитно-ракетните комплекси С-300 ще бъдат доставени от Русия още през тази година. Това съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност Али Шамхани. Той посочи, че пред двустранните отношения съществуват стратегически перспективи за развитие.

От своя страна секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че за доставката на С-300 ще е необходимо известно време. Това зависело от руските заводи от военно-промишления комплекс. На тях ще им е нужно половин година, за да са готови с първите доставки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че са премахнати всички юридически пречки пред доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран.

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ за отмяната на забраната за доставка на въоръжение за Иран.

Тя беше наложена през 2010 г. от тогавашния държавен глава Дмитрий Медведев под натиск от Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма. Договорът за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 бе сключен между Русия и Иран през 2007 г..

Освен това до дни в сила ще влезе въведеното от Кремъл бартерно споразумение „Петрол срещу храни“. Русия ще изнася за Иран машини, зърно, храни, оборудване и други в замяна на доставки от нефт.

САЩ разкритикуваха решението на Москва. Държавният секретар на Белия дом Джон Кери изрази безпокойство в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщава Си Ен Ен.

В началото на месеца Израел също разкритикува постигнатото между Шесторката и Иран рамково споразумение за ядрената програма на режима на аятоласите. Официален Тел Авив предупреди, че евентуалното вдигане на санкциите, ще бъде използвано от режима в Техеран, за да се въоръжи, пише "Джерусалем пост".

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че руските оръжейни доставки за Иран значително ще намалят възможностите за американската президентска администрация за натиск над режима на аятоласите. От друга страна разполагането на С-300, което ще е предимно около ядрени обекти значително ще затрудни планирането и нанасянето на въздушни удари по тях.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф изрази увереност, че решението няма да наруши единството на шестте световни сили в преговорите с Иран за ядрената му програма.

Американското министерство на отбраната разкритикува възможните доставки на руски С-300 за Иран.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини