Отидете към основна версия

757 0

Франция подкрепя BG председателството на ЕС

  • меглена кунева-
  • париж-
  • ес-
  • съвет на ес

България ще си сътрудничи с Франция за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. За това се договориха днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и френският министър по европейските въпроси Арлем Дезир, съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата беше потвърдена готовността на френската страна служители от българските министерства да преминават стажове във френските министерства във връзка с председателството. Г-н Дезир прие поканата да посети страната ни до средата на годината, за да открие обученията за българската администрация.

На срещата с министъра по европейските въпроси беше дискутирана и темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според вицепремиера Кунева, то по никакъв начин не бива да се обвързва с напредъка в областта на правосъдието и борбата с корупцията.

Кунева и Дезир обсъдиха също проблема с увеличаващия се миграционен поток към Европа, включително приетите миналата седмица от Европейския съвет мерки за справяне със ситуацията в Средиземно море. Българският вицепремиер коментира, че макар сега фокусът да е поставен върху морските граници, ЕС не бива да забравя сухоземната си външна граница, каквато България се явява и която също е подложена на засилен миграционен натиск.

Меглена Кунева е на двудневно работно посещение в Париж. По-късно днес тя ще проведе среща с Клод Бланшмезон, главен секретар за френското председателство на ЕС през 2009 г., с когото ще бъдат обсъдени техническите параметри на договореното сътрудничество относно Българското председателство.

Във вторник вицепремиерът ще се срещне с министъра на правосъдието Кристиан Тобира. Тя ще посети и изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини