Отидете към основна версия

2 636 30

Путин: Русия да нападне НАТО - само в мозъка на болен човек

  • путин-
  • русия-
  • нато

Русия на практика няма вече военни бази в чужбина. Нашата политика няма глобален, нападателен или агресивен характер

Снимка: АП/БТА

Идеята, че Русия може да нападне НАТО, може да си представи само болен човек.
Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за италианския в. "Кориере дела сера", цитирано от РИА "Новости".

Путин не пропусна да отбележи, че някои страни спекулират със страховете от Русия.
Част от страните искат да с в ролята на фронтови държави, на които трябва да се помага допълнително: било във военен план или с икономически и финансови изгоди, аргументира се руският президент.

Той прогнозира, че американците не искат сближаване между Русия и Европа, а настояват да се запази тяхното лидерство на атлантическото общество и по тази причина им е нужна външна заплаха.
"Иран не е достатъчен. С кого да плашат? Откъде се появи внезапната криза в Украйна? Русия трябваше да реагира. Може би това да беше направено нарочно, аз не знам. Но ние не сме замесени", отбеляза Путин.

"Искам да ви кажа, че не трябва да се боите от Русия. Светът се измени коренно, че хората със здрав разум не могат да си представят толкова голям и обхватен военен конфликт в наши дни. Ние имаме с какво да се занимаваме, уверявам Ви", подчерта Путин.

Той отбеляза, че военните разходи на САЩ са по-големи от военните разходи на всички страни по света взети заедно. Русия на практика няма вече военни бази в чужбина. Нашата политика няма глобален, нападателен или агресивен характер, каза руският президент. Той призна за базите в Таджикистан и Киргизстан, които се използват за борба с тероризма. Военното присъствие на Кремъл в Армения имало стабилизираща роля в региона, посочи руският президент.

НАТО обаче се приближава до нашата граница, посочи Путин. Той отбеляза, че край бреговете на Норвегия има американски подводници. Ракета изстреляна от тях стигала до Москва за 17 мин.

Русия и САЩ продължавали да са съюзници в борбата срещу разпространението на оръжие за масово унищожение и битката срещу тероризма, посочи Путин. Той разкри, че има нови сфери за взаимодействие между двете държави.

Алтернатива на минските договорености за Украйна няма. Друг път към разрешаване на украинската криза няма, каза Путин. Според него проблемът е в това, че представителите на сегашните киевски власти не искат да седнат на една маса на преговорите с представители на непризнатите републики. Необходимо е да се уважават всички настроения и избора на хората, заключи Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания