Отидете към основна версия

4 301 5

Появиха се кадри с кралица Елизабет II, която показва нацистки поздрав

  • кралица елизабет ii-
  • нацистки поздрав-
  • кадри

Те са от филм, заснет през 1933 г

Снимка: БТА/AP

Британското кралско семейство бе засегнато от сериозен скандал, след като таблоидът „Сън“ публикува стари кадри с младата кралица Елизабет II, която заедно с майка си показва нацистки поздрав.

Изображенията са от 1933 г. На тях тогава 7-годишната кралица Елзиабет заедно с майка си имитират нацистки поздрав. Зад тях стои чичото на кралицата – принц Едуард и сестра й Маргарет. Кадрите са част от 17-секунден черно-бял филм за кралското семейство.

Малката Елизабет гледа към оператора, при което майка й протяга ръка, подобно на нацистите от третия райх, а тя я имитира.

Военният историк Джеймс Холанд, коментира че тези кадри не трябва да се приемат сериозно и че най-вероятно става въпрос за нелепа шега.
„Надали през 30-те и 40-те години на миналия век не е имало дете в Англия, което да не имитира този знак. „

От Бъкингамския дворец излязоха с официално изявление по случая.

„Разочароващо е, че филм, заснет преди осем десетилетия,  който най-вероятно е откраднат от семейния архив на Нейно Величество, е употребен по такъв начин.“, се казва в изявлението.

Бившият говорител на кралицата Дики Арбитър заяви, че кралското семейство не би трябвало да се притеснява от кадрите, като напомни каква голяма роля има семейството на кралица Елизабет II  в борбата срещу нацизма. Той припомня, че същността на нацисткия режим е била разкрита по-късно.

От „Сън“ завиха, че кадрите са придобити легално, без да назовават своя източник. От там обаче твърдят, че идеята не е била те да представляват критика към кралското семейство.

Интересното е, че нацисткия поздрав бива пресъздаден и от принц Едуард, който по-късно става крал Едуард VIII. Той се качва на трона през 1936 г., но прекарва на него само година. Той абдикира, заради брака си с разведената американка Уолис Симпсън. Едуард отстъпва трона на брат си Джордж VI, който е баща на бъдещата кралица Елизабет II.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: