Отидете към основна версия

1 106 3

300 бежанци на границата между Хърватия и Словения

  • сирия-
  • бежанци-
  • словения-
  • хърватия

Близо 300 бежанци прекараха нощта на граничния пункт Брегане между Хърватия и Словения, съобщава АП.

С викове "Отворете границата!" те седнаха или легнаха на пътя и така спряха движението без да позволяват на пътуващите да преминат през границата. Това доведе до образуване на километрични задръствания на границата. Властите в отговор изкараха около 60-тина тежковъоръжени полицаи с кучета в опит да овладеят ситуацията.

Във въздуха беше вдигнат дори и полицейски хеликоптер, който с прожектор осветяваше района на граничния пункт.

Словения също затвори границата с Хърватия и обяви, че всички мигранти ще бъдат връщани обратно.

Бежанците, минаващи през Балканите, се пренасочиха към Хърватия и Словения с надежда после да продължат през Австрия към Германия, Франция, Швеция и други богати страни.

За една нощ в Австрия от Унгария влязоха още над 3000 сирийски бежанци. За уикенда тяхната бройка е над 20 000. Властите съобщават, че едва по 500 души дневно подават молби за убежище в страната.

Около полунощ Хърватия затвори за товарни автомобили единствения останал отворен досега граничен пункт със Сърбия Батровци – Баяково. В района са се образували километрични опашки.

Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович обяви, че не е информиран за действията на Загреб. Той определи затварянето на границата като акт,който не способства за добросъседските отношения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: