Отидете към основна версия

3 760 11

Възмущение заля Германия заради колаж на Меркел с бурка

  • германия-
  • ангела меркел-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • скандал

Немска телевизия показа манипулирано изображение на мюсюлманката Меркел, в момент в който националистите в страната се надигнаха

Снимка на Ангела Меркел с традиционна иранска ислямска забрадка предизвика полемика в Германия.

Телевизионният канал ARD бе залят от жалби, след като излъчи подигравателна снимка на Меркел облечена в дреха, известна като чадор, на фона на Райхстага, заобиколен от минарета.

Манипулираната снимка бе показана по време на дебат за бежанската криза във вечерното предаване „Bericht aus Berlin“ и е трябвало да бъде сатирична, заявиха от телевизията.

Много зрители обаче не приеха това и обвиниха програмата, че насажда ислямофобия. Според някои, изображението е умишлена провокация на анти-мюсюлмански настроения.

Зрителите обвиниха телевизията е отишла твърде далеч и използва по негативен начин правото на свобода на медиите.

"Това не е конструктивно журналистика.", гласи един от коментарите на фейсбук страницата на програмата. "Настроенията се менят заради такива клевети и пропаганда. Така че, да, вярно е: интеграцията няма да успее", гласи друг коментар.

Телевизионният оператор защити използването на изображението. "Разбира се, че целта на тази снимка бе да провокира и поляризира мненията", се казва в изявление. "Ние смятаме, че тази сатирична форма на представяне е в съответствие с нашите журналистически ценности. Ние отхвърляме всеки намек, че разпространяваме ислямофобска пропаганда."

Но много зрители се оплакаха, че образът, използван от телевизията е много сходен с този, който движението Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада (ПЕГИДА) използваха в своите митинги.

Пегида се опитва да възвърне позициите си сред германците през последните седмици на гърба на политиката за бежанците на канцлера Меркел.

Над 9000 души взеха участие в демонстрация на Пегида в Дрезден в понеделник вечерта.

Движението привлече 25 000 души на своите походи през януари, преди да се срине заради снимка на неговия лидер и основател, Луц Бахман, на която той се представя за Хитлер.

Бахман наскоро бе обвинен в насаждане на омраза заради коментарите, които направи през януари, наричайки мигрантите "животни" и "чували за смет".
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: