Отидете към основна версия

654 0

Франциск се извинява за скандалите във Ватикана

  • франциск-
  • скандал-
  • извинение-
  • ватикана-
  • рим

Смята се, че извинението на папата се отнася до гей скандала

Снимка АП/БТА

Папа Франциск направи изненадващо публично изявление, в което се извини за последните скандали в Рим и Ватикана.

Той се извини по време на седмичната си литургия на площад Свети Петър, но не уточни за кои скандали става дума.

"Преди да започне катехизисът (основополагащо богословско наставление, което събирателно описва всички догми и фундаментални въпроси на вярата – бел.ред.), днес, в името на Църквата, искам да ви помоля за прошка за скандалите, които се случиха наскоро в Рим и Ватикана. Аз ви моля за прошка."

Той също така каза: "Думите на Исус са силни и днес, горко на света заради скандалите. Исус е реалист. Той казва, че е неизбежно да няма скандали, но горко на онзи, който предизвиква скандали...."

Смята се, че извинението на папата се отнася до скандала с високопоставен полски свещеник, който бе освободен от поста си във Ватикана, след като обяви публично, че е гей и живее с друг мъж от години.

Говорителят на папата Федерико Ломбарди обяви, че Франциск не е имал предвид неотдавнашната оставката на кмета на Рим Игнацио Марино. Кметът на Рим бе подложен на критика заради мудната подготовка за Свещената римокатолическа година, посветена на Милосърдието, която трябва да започне през втората седмица на декември.

Милиони поклонници се очаква да пътуват до Рим за серия от църковни събития, и това изисква усърдна предварителна подготовка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: