Отидете към основна версия

3 317 4

Варварският терористичен акт в Париж

  • париж-
  • терористи-
  • варварски-
  • франция-
  • загинали
Снимка: БТА/ AP

Загиналите в Париж са 153 съобщи Си Ен Ен. 112 са загинали в концертната зала "Батаклан". Според френския прокурор Франсоа Муленс атенатите са били на шест места в Париж.

Терористите са търсили места в обичани квартали и в концертната зала "Батаклан", където е имало концерт на американската група Eagles of Death Metal. 

Не случайно е избрана околността на стадион "Стад дьо Франс", на който се игра приятелската среща по футбол между Франция и Германия. На футболния мач са били президентът на Франция Франсоа Оланд и външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Атентатът е един от най-тежките в Европа от много години и вторият в Париж за тази година след касапницата през януари в сатиричното списание "Шарли Ебдо". Според разказите на очевидци атентаторите поне един час са могли свободно да действат. 

Според френската прокуратура осем атентатори са убити. Четирима от тях, по информация на АФП, са унищожени в концертната зала "Батаклан",  трима са имали пояси на смъртници. Един е ликвидиран от охраната на залата. Полицията продължава да издирва съучастници на атентаторите. 

Терористичните атаки на 13 ноември в Париж са едни от най-смъртоносните след 11 септември 2001 г.

В Европа това е най-смъртоносната атака  от нападението в Мадрид през 2004 година, пише Би Би Си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: