Last news in Fakti

14 Ноември, 2015 10:59, обновена 14 Ноември, 2015 14:55 2 142 2

Светът с повишени мерки за сигурност след атентатите в Париж

  • париж-
  • атентат-
  • мерки-
  • сигурност

Атентатът е един от най-тежките в Европа от много години и вторият в Париж за тази година след касапницата през януари в сатиричното списание Шарли Ебдо

Светът с повишени мерки за сигурност след атентатите в Париж - 1
Снимка: АП/БТА

След атентатите в Париж Белгия взе решение да въведе строг граничен контрол за пристигащите по земя и въздух от Франция, предаде АП.

Белгия е рамо до рамо с Франция, посочи премиерът Шарл Мишел. Той ръководи заседание на създадения към правителството Кризисен щаб. На него беше взето решение да има засилен полицейски контрол по всички основни гари и летища по границата с Франция.

Той дори разпореди да се проведе Национален съвет по сигурността.

До момента няма данни за загинали белгийци при атаките.

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер предложи на френските власти помощта на германските спецподразделения.

„Нашите мисли сега са с френските приятели и семействата на жертвите. Аз съм в тесен контакт с моя френски колега и му предложих помощта на германските специални части“, отбеляза Де Мезиер.

От полицията в Берлин съобщи, че на местата, където се събират повечето хора са повишени мерките за сигурност.

Великобритания е готова да окаже помощ на Франция. Нашите мисли и молитви са с френския народ. Това написа в профила си в „Туитър“ британският премиер Дейвид Камерън. Той свика за събота заседание на правителствения комитет за борба с тероризма КОБРА. Последното му заседание беше във връзка с авиокатастрофата с руския еърбъс А321 над Синайския полуостров.

Британското външно министерство препоръча на британците във Франция да не излизат по улиците до второ нареждане.

Властите в австрийската столица Виена са засилили мерките за сигурност около х. „Империал“, където за днес са насрочени преговорите за регулиране на кризата в Сирия, в които участие ще вземат външните министри на САЩ и Русия.

В Италия властите засилиха мерките за сигурност около френските представителства в Рим и Милано.

Вътрешният мминистър Анджелино Алфано свика заседание на националния комитет за сигурност и обществен ред.

Властите в САЩ предприеха допълнителни мерки по охраната на посолството и представителствата на Франция към световните организации, чиито щаб квартири се намират в Америка.

Засилени мерки за сигурност се наблюдават във Вашингтон, Ню Йорк, Бостън, Маями, Чикаго и Лос Анджелис.

Медиите съобщават, че дипломатическите мисии и представителства на Франция в Европа, Америка, Азия и Австралия са поставени под засилени охрана на полицията.Атентатът е един от най-тежките в Европа от много години и вторият в Париж за тази година след касапницата през януари в сатиричното списание "Шарли Ебдо".

Норвежките специални служби бяха приведени в повишена готовност във връзка със снощните терористични атаки в Париж и внимателно следят положението там, се казва в съобщение на полицейската служба за сигурност в Осло.

Засега няма никакви данни за връзки с Норвегия на терористите, извършили снощната касапница в Париж.

В четвъртък по искане на италианските власти в Норвегия бяха арестувани трима души, които италианската прокуратура смята за членове на терористична групировка с гнезда в Италия, Великобритания, Финландия и Швейцария, където също бяха извършени арести.

Лидер на групата е широко известният в Норвегия радикален ислямски проповедник Наджумудин Фарадж Ахмад, по-познат като молла Крекар. В момента той излежава присъда в норвежки затвор за призиви към насилие. Според италианските правоохранители последователи на Крекар планирали терористични актове на Апенините, а също в Осло, включително и нападения срещу норвежки депутати и срещу британското посолство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    2 0 Отговор
    Не било хуманно да отблъснеш бежанците. Нека сега да го кажат на блиските на загиналите, защо хуманното отношение е довело до този инцидент. За да не стават повече такива атетантати, то трябва да се струпа армия по външните граници на ЕС и да се стреля на месо. Не се ли спре "бежанския" поток(то всъщтност е потоп) ще има още терористични актове! Чудя се гога ли някой психопат ще реши да извади рогоската и кланяйки се да се взриви в България. Не съм расист, уважавам вярата на всеки, но уважението свършва там където вярата те подтиква към масово убийство.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:0875b5dfda
Новини по държави: