Last news in Fakti

14 Ноември, 2015 11:58 9 640 49

Атентатите в Париж – лицето на провалената интеграция

  • париж-
  • атентат-
  • нападения-
  • терор
Атентатите в Париж – лицето на провалената интеграция - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Загиналите в серията от атентати през изминалата нощ в Париж са 128, ранените са 180, като 90-те от тях са в критично състояние, съобщи в. „Монд“.

Те са едни от най-тежките в Европа от много години. Това е второто нападение в Париж за тази година след касапницата през януари в сатиричното списание „Шарли Ебдо", отбелязва Си Ен Ен.

Във Франция е обявено извънредно положение. За последен път това е ставало през 1955, 1958 и 1961 година заради военната кампания на Париж в колониален Алжир.

Експерти по сигурността посочват, че Париж не е избран случайно. Медийният отзвук е широк. За края на месеца във френската столица трябва да се проведе конференция за климата, на която се очаква да присъстват над 80 световни лидери, сред които и руският президент Владимир Путин.

Терористите са търсили места в популярни квартали и дори концерти. Известната група U2 вече отмени концерта си в Париж.

Не случайно е избрана околността на стадион "Стад дьо Франс", на който се игра приятелската среща по футбол между Франция и Германия. На футболния мач са били президентът на Франция Франсоа Оланд и външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Серията от самоубийствени атентати в Париж от изминалата нощ са следствие наАтентатите в Париж – лицето на провалената интеграция

провалената интеграция на бедните предградия не само на столицата,

но и на големите градове, коментират експерти по сигурността.

Преди десет години след серия вълнения от живеещите в бедност младежи от алжирски произход, френското правителство прие амбициозна програма за тяхната интеграция. Само преди дни редица френски медии отбелязаха, че набелязаните цели не са постигнати.

Преди десет години с коктейли "Молотов", огнестрелно оръжие, камъни и пиратки младежите от размирните предградия изляха гнева си към държавата, без да подбират средства и начини. Потушаването на вълненията между 27 октомври – 17 ноември 2005 г. също си има цена: 10 000 изгорени коли, 300 разрушени или повредени сгради, двама полицаи с огнестрелни рани, 6000 задържани и 1300 хвърлени в затвора.

Основните им проблеми? Безработицата, неуспехът на децата им в училище, отношенията с полицията, отношението на обществото към жителите с имигрантски произход.

Атентатите в Париж – лицето на провалената интеграция

Вийе льо Бел е застроено през 50-те и 60-те години на миналия ХХ в. и грешката е, че - както и в цялостната урбанистична политика на Франция - са построени социални гета, без обаче те да разполагат с нужните средства, както казва кметът на съседния град Сарсел.

Сгради, но не и предприятия, което лишава общините от професионални данъци. Основният работодател в района е летището „Шарл дьо Гол“ край близкия Роаси.

Но то пък не внася данъците си там и поглъща големи площи, които не могат да се застроят. И за разлика от розовите цветове на раждаемостта в останалата Франция тук цифрата буксува. За последните десетина години били построени само 80 жилища.

В наши дни само

в околностите на Париж живеят около половин милион мюсюлмани.

Техният брой във Франция е над 5 млн. души или около 8% от населението. Всеизвестен факт е, че нападателите срещу хумористичното списание „Шарли Ебдо“ са преминали през военно обучение в Сирия. От месеци експерти по тероризма предупреждават, че радикализирани младежи, родени във Франция, но имащи арабски корени от Северна Африка, са преминали или се обучават в джихадистки лагери в Сирия и Ирак.

Един от атентаторите срещу журналистите от френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ Шериф Куаши е бил герой на документален филм сниман през 2004 г. и излъчен няколко месеца по-късно от Франс 3.

От лентата става ясно, че Шериф Куаши не се различава от останалите младежи от предградията.

Той обича рапа, хубавите жени и да черпи с пълни шепи от живота.

В отговор на журналистически въпрос младежът предпочита да се шляе по улицата вместо да отиде до близката джамия. Надъхан е да стане рап звезда...Атентатите в Париж – лицето на провалената интеграция

Няколко месеца по-късно той е оплетен в мрежите на радикалния ислям на емира Фарид Бениету, който ръководи мрежата на Бют – Шомон.

Организацията е специализирана в набиране на младежи, които да изпраща да се бият в редицата на Ал Кайда в Ирак.

Шериф Куаши е бил вече съден на 18 месеца по обвинения в тероризъм.

През 2005 г. той е бил част от ислямистка клетка, която агитирала френски граждани в джамия в източната част на Париж, да отидат в Ирак и да се бият срешу американците. Шериф Куаши бил арестуван преди да замине за Ирак.

Все пак двамата братя успяват да заминат за Сирия, откъде за завръщат през лятото на миналата година.

Всички знаем какво последва след това....

А, какъв е изходът?!

Парижани отговориха – съпричастност. В разгара на терористичните атаки много граждани отвориха домовете си и подслониха бягащи, а шофьорите на таксита возеха безплатно пострадали и ранени до болниците.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    БОЙКО
    ПАЗИ АЕЦ ЧЕ АКО СТАНЕ ТУК ТАКОВА НЕЩО
    ЗАМИНАВАМЕ ВСИЧКИ

    Коментиран от #12

  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Бравос на Факти. Ударен коментар.... Така се прави медия с позиция...
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    Европа им даде зелена светлина на джихаджистите, сега вече няма оправия...
    Бог да ни пази...
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Приемайте пак бежанци
  • 5 бат цък

    3 0 Отговор
    Такова животно като работещ арабин няма.За каква интеграция да говорим.Все едно циганин в България да работи.
  • 6 Тертер

    4 0 Отговор
    Вече не съм толерантен.
    Всякакви призиви за толерантност се възприемат от терористите единствено като слабост. За съжаление сме въвлечени във война, война на религии, раси, на два различни свята колкото и да не ни се иска. Колкото по-рано проумеем, че това е война на тотално унищожение - толкова по-бързо ще предприемем ефективни мерки. И трябва да отговорим не със мрънкане и политически хитрини, а със сила, съчетана с безогледна жестокост към тях. Те да се боят, а не ние.

    Коментиран от #13, #18

  • 7 тото

    5 0 Отговор
    Това е война! Спешно да се направят промени в законодателството и да да се разреши свободно закупуване на оръжие при облекчен режим. Когато дойдат и тук, няма да можем да се защитим изобщо! Къде е ДАНС? Знаят ли колко клетки на ислямисти има и къде са, колко хора знаят арабски и пощу? С какво ще им отвърнем, с камъни от улицата ли или газови пистолети?
  • 8 уеи

    3 0 Отговор
    Колят,режат, а ти бъди толерантен-това е призива на политици,но те си имат бодигардове, охрана,бронирани коли и жилища им се пазят добре.Убиват обикновени хора.
  • 9 qqqqqq

    3 2 Отговор
    Цял ден голям рев какво станало в Париж , а като бяха взривени двата руски пътнически самолета с над 300 жертви общо, как едно цвете никой не поднесе на руското посолство. Франция е една от държавите които най много са мачкали България, не са давали дори да се освободим от турско робство. Лицемерието на българина няма граници.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 123455

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "qqqqqq":

    Прав си:Франция и Англия не могат да забравят още и загубите в Македония и редовно ни правят всякакви мръсотии,които държавните ни мъже крият и премълчават.Цариград на Гърция,Тракия,беломорието и Македония на България,Косово на Сърбия, албанци само в планините и руснаци да пазят границите на нов съюз между балканските страни и Русия.Всичко друго ще се разпадне съвсем скоро.
  • 11 Vasik Atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "qqqqqq":

    ПРАВ СИ ДА
    ОЩЕ ПРЕЗ 92Г БЯХ В ПАРИЖ
    БЕШЕ ПЪЛНО С Ч....ЛКИ
    И НА ЛЕТИЩЕ ОРЛИ ЕДИН
    ОТКРАДНА КУФАРА НА МАЙКА МИ
    И ИЗБЯГА
    ФРАНЦУЗИТЕ СА СИ ВИНОВНИ
    ФРАНЦУЗИТЕ СА СТИСНАТИ И ПРОСТИ ХОРА
  • 12 Чукча

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Отк къде накъде пък той,да не е Батман. За това си има специални структури в държавата,а не пожарникари.
  • 13 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тертер":

    Браво за коментара! Само и единствено мачкане, както едно време, да се знае белия мъж на какво е способен, а не гейски маниери и гейска политика от либералната сган в Брюксел!
  • 14 кочо

    1 0 Отговор
    Богатството на Франция и Англия се дължи на стотиците години ограбване и експлоатация на колониалните държави.Спряхя развитието и на без това изостаналите народи със стотици години.Те са турското робство на Африка.Оставиха ги като им дадоха независимост без никаква инфраструктура,без промишленост.Не случайно ж.п. линиите в Африка са рядкост.След това искаха същите тези диваци да им вършат черната работа и да им лъскат обувките и мият лъскавите коли ,купени с парите на туземците.Време е сметката да се плати...Френската кухня е известна,но всички знаем за безплатния обяд.А ние ,източноевропейските диваци бяхме по-нежелани от северноафриканците.

    Коментиран от #15

  • 15 незнайко

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "кочо":

    Дойде време да размислим, не направиха ли грешка (в частност нашите управници), като се отрекоха от РУСИЯ. Колониалистите не са се променили. Тепърва си проличава това. Трябва да се обединим балканските народи срещу САЩ и ЕС, които ни поробиха с думите ДЕМОКРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ. Такова ( животно ) няма.
  • 16 Plovdiv

    2 0 Отговор
    Хитлер е светец! Сега е моментът крайнодесните сили в цяла Европа да вземат връх и да си отвоюваме континента обратно от толерастката измет!!!

    Коментиран от #23

  • 17 тапанар

    1 0 Отговор
    от нова година ще подлежим и на обрязване
  • 18 по темата

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тертер":

    Вече!?, че досега мохамедански дупата си лизал и ти е било сладко, а сега изведнъж загорча, що така бе миме?
  • 19 кочо

    0 0 Отговор
    Русия е сящия боклук,че и по-голям.Векове наред тероризира и завладява по-малките си съседни народи.Имперските им амбиции бяха заместени от желанието за световно разспространение на комунистическата революция.Поробиха феодални държави от Средна Азия и им натресоха комунизъм от който не могат да се отърсят и до ден днешен.Не случайно във всички бивши мюсулмански републики царува пожизнен президент,заменян от сина си.Същата схема е в Беларус и Русия.Нали никой не си мисли,че Путин ще се оттегли докато е жив.България няма място при такива тоталитарни ,измислени демокрации.Колкото и да е гнила Европа ,ние сме преди всичко европейци и сега е момента да сме съпричастни към трагедията.

    Коментиран от #22

  • 20 909

    2 0 Отговор
    САЩ СА ВИНОВНИ ТЕ СЪЗДАДОХА ИД И СА СПОНСОРЪТ НА ИД !!! САЩ ТЕРОРИСТИ !!! САМО РУСИЯ ЩЕ ГИ ОПРАВИ ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ ЧАЛМИ !
  • 21 989

    1 0 Отговор
    на оръжие братя
  • 22 Дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "кочо":

    Махни капаците кочо,и тогава може и да прочетеш,че
    до втората световна война Великобритания и Франция
    са поробили цяла Африка,половин Азия,че и Близкия
    изток,откъдето е целия този бежански поток.
    Пък ако си и мислиш,че ние сме суверенна държава,или
    си заблуден или тъп.
    Че Русия има някаква вина то е ясно,но не е повече от
    10%,останалите 90% се дължат на прекомерната
    демокрация,флирта с мюсулманите,породен от факта,че
    дълги години са били поробени от същите тези империи.
    Те също така упорито избягват да се съобразят с онези
    стихове в корана,където пише,че ако мюсулманина не
    успее де обърне неверника в правата вяра,е длъжен да го
    убие,в противен случай го грози ада.
  • 23 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Plovdiv":

    Амин!
  • 24 Веселко

    3 0 Отговор
    Такъв е плана на САЩ и компания.Сега вече ще могат безпрепятствено да вкарат сухопътни войски(особено израелски),като тръбят че са тръгнали да спасяват света от тероризма.Сирийската армия просто много бързо напредва с помощта на Русия и скоро ще завземе нефтените находища.На копелетата им трябва повод и вече го имат.А относно бежанците плана е друг-подмяна на населението.Европеец война срещу Русия няма никога отново да води,но фанатизирания мюсюлманин няма проблем с това.Затова ни затриват нас и сърбите чрез икономически методи,защото голяма част от населението е русофилски настроено.След 20 години ще има нова пиеса"Мюсюлманска Европа воюва с Русия"Всичко е война за ресурси драги ми форумни драскачи.Събудете се !
  • 25 гост

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:0875b5dfda
  • 26 диан

    1 0 Отговор
    ся ко ще се опитат да ги интегрират по добре ли?
    нали Хитлер не е единствен и неповторим?
  • 27 тоя кочко е тъп

    0 0 Отговор
    ти добре ли си вe
  • 28 ani

    3 0 Отговор
    ние не можем да интегрираме циганите1300 години , а те искат да интегрират техните събратя за дни.
  • 29 Да ама не

    2 0 Отговор
    Ислямът използва демокрациите за да разшири влиянието си, когато влиянието им стане достатъчно голямо премахват демокрацията и репресират немюсюлманското население.
    Хуманизмът е троянския кон за ЕС!
  • 30 onq s konq

    0 1 Отговор
    Който и да минава през България,неминуемо оставя някакви пари според въэможностите и социалния си статус.И като се започне баничка и кисело мляко от най-бедните бежанци,пътна такса на транзитна кола и т.н. та се стигне до богати комарджии от мюсулмански даржави,където тоя "спорт" е забранен.Горещата новина обаче е,че много скоро ще се оформи втори бажански поток от доста по-богатички хора но в обратна посока и това ще бъдат ЕВРОПЕЙЦИ:)
  • 31 Киро

    1 0 Отговор
    Ква интеграция на тия маймуни бе, кви 5 лева?!
  • 32 Киро

    0 1 Отговор
    За всички, които твърдят, че САЩ бил подклаждал бежанския поток в Европа, ще ви задам един прост въпрос:

    Ясно е, че ЕС е най-големия и най-силния съюзник на САЩ, притежава ядрени оръжия и тн, освен това е един от най-големите бизнес партньори на САЩ. Е какъв точно е интереса на САЩ да превърне най-големия си приятел в свой враг, а, някой от кухите масковки подлоги ще може ли да даде смислено обяснение??!

    И само да добавя - само 3% от износа на Германия (преди ембаргото) беше за Русия, тоест НЕЗНАЧИТЕЛЕН пазар за тях, просто го казвам да ви спася от мъките да се опитвате да търсите под вола теле, за "руските ресурси и немската икономика"! Ресурси им отвсякъде на борсови цени.

    Очаквам обяснение от някоя масковска кратуна.
  • 33 Иванко

    0 0 Отговор
    Жалко за невинните жертви!
    Има ли някой свестен политик тук,който да види какво идва?
    Не е ли време да се погрижим за собствената си сигурност.Въобще не ми дреме какво искали от Брюксел.На тях не им пука за нас -презират ни,и ще ни пожертват ако се наложи ,без да им мигне окото.Така направиха преди 600 години.Единствено Поляците са "наши" хора.
    Наша земя- отвоювана с реки от българска кръв и пазена 1700 години - не ли време да се събудим - ало, Парламента!
    Никой от вас ли не е чел История?Поне прочетете какво е казал Ванга.
  • 34 гост

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=fzEMy8juZNE
  • 35 щкбг

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:0875b5dfda
  • 36 Бай Коста

    0 0 Отговор
    В началото се зарадвах на коментара. Вече втори път Факти казва истина, която и последната баба знае, но журналистите премълчават.
    А после се оказа, че пак не е точно така. Пак имаше "обяснение" защо нямало интеграция. И пак европейците се оказаха виновни, но беше казано с половин уста. Арабелите във Франция ставали терористи, защото били бедни /пак дайте им/. Че то България трябва да е фабрика за тероризъм бе! Ние защо не сме терористи?
  • 37 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    наистина джихадистите и путин се опитват да разрушат европейското единство,но няма да успеят.европа ще се справи и с този проблем от което ще излезе по-силна.за мераклиите дето чакат да дойдат партизаните ,няма да ги дочакате ,а ако толкова ви трябват ето в русия се върнаха, билетите и натам!

    Коментиран от #39

  • 38 Трифонов

    0 0 Отговор
    Русия се разпростира върху огромна територия, а ресурсите ѝ са почти невъобразимо големи. И са от всякакъв характер. Стремежът на американски, европейски и еврейски финансови кръгове да подчинят тази територия и да използват ресурсите й, датират от векове. Първият сериозен опит в това отношение е този на Наполеон. Следващият е на Хитлер. Краят на Студената война бележи началото на третия опит, който върви твърде обнадеждаващо до идването на власт на Путин. Днешната политика на САЩ и ЕС в Близкия изток, в някаква степен представлява някаква подготовка за четвърти опит, но все още е твърде рано, а и никой не очакваше, че топките на Путин ще се окажат толкова големи. ЕС не е никакъв "верен съюзник" на САЩ и Израел. Европейските бюрократи (политици), са просто едни жалки американо-евреѝски фарисеи, които пет пари не дават за интересите на народите, които управляват. Те се грижат за интереса на своите началници. Това обаче, което нито те, нито господарите им разбират е, че съзнанието им е размътено от алчност. Алчността замъглява преценката и за пореден път подценяват потенциала и волята на Русия и народа й да се защитят от ВСЯКА агресия. И в колкото по-голяма изолация се опитват да потопят Русия, толкова по-решителна става подкрепата на руския народ за своя лидер - Путин. И трябва да го разберете тоя народ. Това е горд народ. Той е свикнал да бъде зачитан и уважаван. Той не е движен единствено от алчност, егоизъм и елементарен материализъм, като народите на Европа и Америка. За руснаците думите национална чест и достойнство все още имат значение и смисъл. След падането на комунизма, руският народ бе поставен на колене с икономически и финансови прийоми. Това положение бе абсолютно неприемливо за руснаците, които бяха свикнали с тяхната държава да се съобразяват всички и да се страхуват всички. Путин им върна това. И то няма за тях цена! Путин няма сваляне. Той ще управлява тази държава до последния си дъх. И никой не ще може да застраши позициите му. Армията, водена от алчност, никога няма да може да победи Русия. Всеки такъв опит ще бъде удавен в кръв така, както руският народ направи през Втората СВ... Но, както казах, алчността замъглява разсъдъка. Със сигурност пак ще опитат. И точно както и преди, ще се провалят виртуозно! Само че този път, този диктатор, защото Путин е такъв, може и да стигне до Англия. Просто ми се струва много, много по-умен от Сталин... Което може да се окаже и не толкова лошо в крайна сметка. Едно е сигурно, ако над Европа отново се спусне сянката на железен тоталитарен режим, управляван от Русия, тероризмът във всяка форма, би бил немислим така, както беше в целия комунистически лагер преди 1989г. И ако това се случи, за това пак САЩ и Европа ще са виновни. А не Русия.
  • 39 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Десислава Димитрова":

    Обсадата на Алепо в началото беше от умерената опозиция. Неусетно умерените бяха заменени с бойци на ИД. Въпреки двете години въздушни удари на САЩ и коалиция. Но затова Путин е винове. Виновен е, че без Кадафито и Садам, сега там е демокрация. Но той ги свали за да предизвика бежанската вълна към Европа. "Арабската пролет" и за нея Путин е виновен, затова сега гледаме "есента на Европа". А ти лудичкото, си лудувай тука, лудувяй си, ще те видим после.

    Коментиран от #42

  • 40 4 километър

    0 0 Отговор
    Трифонов ,пий си хапчетата,че пак ще те вкарат при големите инжекции.Заради такива с такова мислене сме скапана държава.Какви ресурси,какви 5 лева бе.Русия си е същата скапана алкохолизирана държава като при Елцин,така и при новото диктаторче Путкин.Икономика по-слаба от тази на Италия ,да не говорим за най-големите.След има,няма 20-30 год. Китай ще завладее далечния изток .И без това там не остана население.140 млн. застаряващи алкохолици.Това е великата Россия дето ще завладява света.Само с продажба на газ не става.Но прост народ -слаба държава.

    Коментиран от #44

  • 41 кочо

    1 0 Отговор
    Не сте прави ,че Русия е със застаряващо население.Там средната продължителност на животът е 50-60 год. и руснаците нямат време да остареят.Най-смешното е че плюят Запада и Америка,а милиони руснаци напускат благодатната си страна и емигрират точно при мръсните западняци.Всички бягат от руската мизерия.От простия алкохолик до милиардерите олигарси.Само нашите родни русосифилистици искат да отидат в Русия ,но не си тръгват.Заминавайте и не се връщайте ...
  • 42 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Той":

    умерената опозиция и до днес е в алепо,а ид се появиха по-късно.путин е мераклия да разцепи европа и да овладее поне бившите си сателити .политиката му в грузия или украйна го доказва в българия също,но той така действа и в унгария или чехия,демек е с интерес подобен на джихадистите ,тва казах в поста си и ако искаш може да го коментираш по същество.

    Коментиран от #43

  • 43 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Десислава Димитрова":

    Ти май работиш за онова нещо в президенството.

    Кви идил кви умерени терористи та гонят в алепу. Там е сирийската армия и джахидисти не са стъпвали. Градът бе само обсаден и вече обсадата е разчистена от всякакви халифатски и умерени радикални ислямисти.

    Коментиран от #45

  • 44 Трифонов

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "4 километър":

    Скапана държава сме заради това, че сте неграмотни глупаци, които и да четат не могат. Нито съм написал някъде, че руската икономика цъфти, нито че е просперираща страна в момента. Мен, очевидно за разлика от теб, не ме интересува дадена държава и нация само от гледната точка на дестинация за емиграция. За мен е важна Русия, като пазар и като държава, с която може да се прави бизнес. Чехия, Унгария, Полша, чиито народи ненавиждат Русия от десетилетия, в момента имат десет и повече пъти по-голям износ за Русия от нас. Защото кратуните като теб считат, че или трябва да яхнеш поредния "спасител", или трябва да си скъсаш изцяло отношенията с него. Вместо да си гледаме интереса и да търгуваме именно с Русия - където единствено има пазар за нашите промишлени и други производства (доколкото ги има), ние се правим на по-големи християни от Папата - като пръднат в Брюксел и олигофрените, като теб, тук в България, се посират. Ходите да блюдолизничите из Света! И какво си внушавате, че представлявате?! Гастарбайтери! Десетки мои познати и приятели заминаха за чужбина през последните десет години и нито един от тях не може да се похвали с нищо съществено. Работят на по две, три места в САЩ, в Европа и къде ли не, и изглеждат като абсолютни цървули в сравнение с мен. Те... са тези, дето са затънали в двадесет годишни ипотеки, за да изплащат някакви паянтови къщи в Чикаго и в Бостън; Те... са тези, дето очевидно ядат лайна, щото са заприличали на двеста килограмови торби с такива; Те... са тези, които, като си дойдат тук за десет дни, всеки ден ходят на зъболекар, щото устите им са в ужасяващо състояние, понеже не могат да си позволят зъболекар; Те... са тези, дето се обличат като малоумни, щото си пазаруват дрехите от магазини от типа на Метро и само на разпродажби.
    Отишли в старите си квартали тук и снимали, моля ти се, два препълнени казана с боклук и ми ги показват. "Как живеете тука" - ми викат?!. Е-е-ей-й-й... смешници тъпи... Вие сте тези с кредитите - аз си платих жилището в брой! Вие сте тези с колите втора употреба или в най-добрия случай с някоя смешна Тойота или Хонда за 15 хил. долара - аз, от друга страна, карам чисто нова кола за 90 хил., жена ми кара чисто нова кола за 70 хил. и ги сменяме през пет години. Вие сте със смърдящите усти през по-голямата част от времето, щото нямате пари да си платите зъболекаря във великата Америка или Европа, дето много сте просперирали - аз и семейството ми, от друга страна, сме с перфектно поддържани зъби. Вие сте станали като стадо морски лъвове, тресящи за срамотиите, сланини и меса и изглеждащи по на над 50 години, като сте само по на 30 - а аз и семейството ми, от друга страна, изглеждаме като кинозвезди. Вие си позволявате по някаква вмирисана почивка "ол инклузив", в най-добрия случай в Мексико - аз, от друга страна почивам на брега на ез. Комо. Един, един емигрирал познат нямам, който да може с нещо съществено да се похвали. Един. Бачкат, като малоумни някакви тъпи, ниско квалифицирани работи, за малко пари и живеят всъщност един много, много скапан живот. Ей т`ва е ужасната истина. Нямам никакво намерение нито в Америка, нито в Европа, нито в Русия да ходя. Просто анализирах външната политика на няколко държави. Твой си е проблемът, че не можеш да вникнеш в това, което казвам и да разбереш, че идеята е да построиш своето общество такова, каквото го искаш, а не просто да отидеш на майната си, ползвайки достиженията на чуждото. Защото всеки медал, както знаем, си има две страни. Ето ви сега мултикултурно общество - интегрирайте... ако остане нещо към което да ги интегрирате тия маймуни примитивни! На оная тиква над теб - "кочо", ще кажа следното - и поляците емигрират, и чехите... Както са в сърцето на католическа Европа. При това емигрират много повече от руснаците, съпоставено с числеността на нациите им. Но... вярно е, че откакто Путин е на власт, доста руски олигарси също избягаха. Това, според теб, лошо ли е, бе, кратун?! Работата ми е такава, че познавам някой и друг български олигарх. И знаеш ли какво ми каза със снизхождение и насмешка един от тях един ден, докато анализирахме положението в България: "Приятелю - ми рече - ако нещо в България се промени, аз ще съм първият, който ще я напусне." Т.е., когато видите олигарсите да бягат, значи нещата тръгват към по-добро. Та така за Путинова Русия. Но вие бийте чела пред Америка и ЕС и чекайте да ви оправят. И добре, че ви харесва, щото реално погледнато, с толкова акъл, това е максимумът, който ще постигнете.

    Коментиран от #46

  • 45 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Бай хой":

    глупости.алепо е разделен на две ,а с предградията на четири ,от една страна са асад,от друга страна умерените от трета са ид ,а от четвърта ал каида!мога да ти дам руски линк веднага ,щото знам че само такива признаваш!
  • 46 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Трифонов":

    трифонов как успяваш да поместиш толкова дълг пост без да те ограничава саита?
    другото дето си го писал не е вярно.русия няма да купува български стоки ,неиния интерес е да ни продава руски,което и се случва благодарение на политическия контрол които има над страната ни и благодарения на масовия мираж дето и ти го потдържаш ,че ако им лижем зад.ика ще ни купуват стоките:)!в русия се внасяше преди тва дето им е изгоно и се харчи ,а нашите продукти масово не са такива за там.тва дето бе 86 в големия сняг ,няма да се върне щото още горбачов го спря и то правилно,а именно русия да купува от там дето и е изгодно!
    че си си спретнал хубава рекламка за комо и зъболекарите,но ако е вярно си сред огромно малцинство на българите тук,а и на запад има такива българи също малко.те са в пъти по-богати от теб и могат да си купят езерото комо ,но тва не доказва нищо!истината е че тук трябва да си спретем държавата за да не бяга младото и не толкова младото поколение от тук.щото никой не бяга от хубавото шъ знаиш!
  • 47 Киро

    0 0 Отговор
    Трифонов, не ми се вярва човек, с такава ужасяваща липса на мислене, като теб, да е направил бизнес, но както и да е!

    Сега да се заема с глупостите ти:

    Бизнес с Русия? Правил ли си някога? От написаното явно НЕ. Да се прави бизнес с/в Русия минаваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през държавните чиновници, които са марионетки в ръцете на олигарсите, тоест, освен десетките взятки (ако знаеш какво означава това), то трябва да имаш и политически гръб и това е задължително!
    Ако руска фирма реши да не ти плати, то дефакто тия пари нямат събиране! По-лесно е да си вземеш парите от Бангладеш, отколкот от Русия!

    Второ - руският пазар е около 100 милиона човека в момента. Голямата част от които БЕДНИ. Москва и Питера са друга губерния, извън големте градове е стария феодален строй.
    От друга гледна точка- ЕС е 500 милиона и доста по-платежоспособни единици. За какъв пазар ми говориш бе?! Че Русия имаше дял от 3 (ТРИ) процента от немския износ преди ембаргото!

    Много по-интересни за нас пазари са ЕС, САЩ, Близък и Далечен Изток, ще се занимава някой и ще си хаби нервите с глупостите на Иванушка дурачок!

    А хората емигрирали в чужбина - има всякакви, явно твоята среда е такава и приятелите ти са огризки там (защото са необразовани или мързеливи)! Аз имам доста познати, които успяха финансово там. Аз съм привърженик на живота тук, но гледам обективно.

    А аналогът на сланината в САЩ е водката в Русия, сланината поне не води до психически отклонения, за разлика от водката, цял народ алкохолици, супер е, а?!

    Руските олигарси избягали от Русия, щото Путю бил дошъл...АХАХАХАХА, слабоуме, Путин = Олигарсите и Олигарсите = Путин, те са част от една и съща система!
    Самият Путин ги създаде и разви, просто сложи държавата в джобовете на олигарсите, в чиито джобове да бърка когато му е кеф и в същото време да се прави на нямащ нищо общо!

    Аре сега у лево.

    Коментиран от #48

  • 48 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Киро":

    Кире бре ми ти все едно да продаваш в сахара калолифери а в арктика фризери. Чуваш ли се какви простотии пишеш.

    Щял да излезе на пазар където има свръхпроизводство. Боже, Боже слез и си прибери вересиите. Там ще ти наложат такива изисквания и бюрократични хватки че ще се откажеш изобщо да произвеждаш нещо.
    Както и се затриха всички качествени Български производства и сега сме принудени да внасяме турски и китайски боклуци.
    Отделно че същите тия нови уж приятели ни унищожиха и индустрия и селско стопанство и търговия.

    Коментиран от #49

  • 49 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Бай хой":

    ти от подлеза на централна гара как взе да разбираш от икономика?българия увеличи в пъти износа си за европа и постоянно го прави.има си статистика пишеш българска икономика и си готов ,а не разсъждаваи за свръхпроизводсто и други комунистически клишета ,те отдавна останаха в историята.в българия фалираха основно съветските предприятия разните там химко мимко и т.н. боклуци дето цапаха страната ни и бяха на загуба от тяхното създаване.днес тва дето се строи работи за европа и българина бавно но сигурно се приучава на евростандартите в работата,а тези дето нещат плачат от подлезите завити в кашони ,ти поне го знаеш!