Отидете към основна версия

25 812 52

Турция отвърна на руския удар

  • турция-
  • русия-
  • руския-
  • удар-
  • реджеп ердоган

Ердоган заяви обвини Русия,че е замесена в търговията с петрол с Ислямска държавав

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му има доказателства, че Русия е замесена в нелегална търговия с петрол с Ислямска държава, съобщи „Daily Sabah”.

През вчерашния ден от Москва излязоха обвинения, че самото семейство на Ердоган е замесено в търговията. Напрежението между двете страни се повиши, след като турски изтребители свалиха руски Су-24 в района край границата със Сирия през миналата седмица.

„През последните дни една мода водена от Русия започна да се разраства. Истината е, че самата Русия не вярва в тези твърдения. Русия трябва да докаже своите твърдения или това ще е клевета. Кой купува петрол от Ислямска държава? Нека аз да ви кажа. Джордж Хазауани, който притежава руски паспорт и е сирийски гражданин, е един от най-големите търговци в този бизнес“, заяви Ердоган.

През ноември американското министерство на финансите наложи санкции на Хасуани, който е включен и в списъка на ЕС за санкции, като посредник в петролни покупки от Ислямска държава.

Ердоган заяви и че известен руски шахматист е въвлечен в търговията с петрол от Ислямска държава, без да посочва конкретни имена. Трябва да се каже, че САЩ наложи санкции и срещу Кирсан Илюмжинов, който е богат руски бизнесмен, президент на Руската федерация по шахмат.

В същото време турския премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е готова да предостави данни на Русия за сваления Су-24. Това той заяви по време на посещението си в Азербайджан, цитиран от ТАСС. Той изрази готовност за срещи с руската страна.

„Турция е готова да разговаря с Русия по тази тема, макар и да имаме различни гледни точки. Ако те искат информация за инцидента, ние сме готови да им я предоставим, макар че вече е направено. Ние не вярваме, че икономическото ембарго може да разреши политически въпроси. Турските самолети не са нарушавали въздушното пространство на Русия. Русия направи това няколко пъти. Имаме три нарушения. Това става, когато има война по нашите граници и продължаващ бежански поток. Не можем да пренебрегнем фактите“,заяви Давутоглу. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: