Отидете към основна версия

10 741 5

Турският премиер има план за "демократична реформа"

  • тероризъм-
  • турция-
  • ахмет давутоглу-
  • реформи-
  • демократични реформи

Планът включва цялостна демократична реформа, по-големи правомощия за местните власти и икономически мерки

Турският премиер Ахмет Давутоглу разкри план за действие, насочен към унищожаването на тероризма и компенсирането на гражданите, претърпели загуби заради терористични атаки, особено за онези, които живеят в югоизточната част на страната, съобщава Анадолската агенция.

Планът от 10 точки, който Давутоглу обяви по време на посещението си в югоизточната провинция Мардин в петък, включва "цялостна демократична реформа". Премиерът обяви, че част от този процес ще бъде свързан с изготвянето на нова гражданска конституция. Настоящата харта е написана в началото на осемдесетте години, по време на военния преврат и политическите сили в страната са единодушни, че тя трябва да бъде сменена.

Планът също така включва и даването на по-широк кръг от правомощия за местните администрации и едновременно с това обещава да се предотвратят злоупотреби с властта.

"С настоящото обявявам основните компоненти на плана за действие, съставен от 10 направления, които се базират на 10 основни принципа. Първи е психологическия компонент. През този период, ние ще обединим съвестта и мъдростта на хората с интелекта на държавата. Всички различия между гражданите и държавата ще бъдат изгладени. Ние ще установим нова връзка с хората и ще създадем държава ориентирана към народа", каза Давутоглу.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш побърза да отбележи в петък, че този план не означава допълнителни мерки за сигурност; а е "процес на рехабилитация", която води до широкото сътрудничество между правителствените агенции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: