Отидете към основна версия

22 166 24

Еквадор настръхна срещу Ердоган

  • еквадор-
  • реджеп ердоган-
  • турция

Причината е насилие от страна на охраната на турския президент Реджеп Ердоган по време на неговата визита в Кито

Сериозно напрежение се заформя между Еквадор и Турция, след като охраната на турския президент Реджеп Ердоган прояви насилствено отношение към протестиращи хора, по време на негова реч в Кито, съобщи Би Би Си.

Три жени бяха насилствено изведени от сградата, където държа речта си Ердоган. Еквадорският външен министър заяви, че поведението на турската охрана е било „безотговорно“.  Властите в Еквадор вече са изпратили протестна нота до Анкара.

Напрежението изригна по време на реч на Ердоган в Националния институт за висше образование в Еквадор. Тогава група жени започнаха протест срещу политиката на турското правителство към кюрдите в Турция. Това доведе до намесата на охраната на Ердоган, която доста грубо изведе протестиращите.

Турският посланик вече е бил привикан в Кито, за да обясни причината за насилието. Вътрешният министър Хосе Серано заяви, че охранителите, които са участвали в сблъсъците са били помолени да предадат своите паспорти в петък. Въпреки това президентът Ердоган успя да напусне Еквадор с целия си екип.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини