Отидете към основна версия

2 121 9

94-годишен нацист от Аушвиц се изправя пред съда

  • германия-
  • нацист-
  • дело-
  • аушвиц

Той е обвинен в убийството на най-малко 170 000 души

Снимка: БТА/AP

94-годишен бивш охранител от лагера на смъртта Аушвиц  застава пред съда в Германия за убийството на най-малко 170 000 души, съобщава "Дойче Веле".

Прокуратурата твърди, че Райнхолд Хенинг лично посрещал еврейските затворници, които пристигали в концлагера в окупирана Полша и придружавал някои от тях до газовите камери.

Обвиняемият е признал участието си в частите на SS “Мъртвешка глава“, които са се занимавали с охрана на концентрационни лагери.

Делото ще се гледа в съда в Детмолд. Това вероятно ще е един от последните подобни случаи

Хенинг е първият от четиримата възрастни бивши нацистки охранители - трима мъже и една жена - които трябва да бъдат съдени през следващите месеци.

Нацистите са убили около 1,1 млн. души в Аушвиц, повечето от които евреи.

Сред свидетелите в процеса срещу Хенинг има и оцелели от лагера на смъртта от Втората световна война.

"Комините изхвърляха огън ... миризмата на изгоряло човешко месо бе толкова невероятна, че трудно можеше да се понесе", разказва 94-годишният Леон Шварцбаум пред АП.

До неотдавна, прокурорите бяха длъжни да представят доказателства, че подсъдимите пряко са били ангажирани с убийствата. Това обаче се промени с осъждането на Джон Демянюк през 2011 г., когато съдия постанови, че дейността му като работник в концлагер, в окупираната от нацистите Полша,, е била равна на съучастие в масово убийство.

През юли миналата година 94-годишният Оскар Гренинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц“, получи 4 години за съучастие в убийството на 300 хил. души, част от които унгарски евреи. Гренинг обжалва. От 6500 есесовци, които са преживели войната, в Германия са осъдени 49, като 20 са осъдени в бившата ГДР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: