Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 12:10 2 116 9

94-годишен нацист от Аушвиц се изправя пред съда

  • германия-
  • нацист-
  • дело-
  • аушвиц

Той е обвинен в убийството на най-малко 170 000 души

94-годишен нацист от Аушвиц се изправя пред съда - 1
Снимка: БТА/AP

94-годишен бивш охранител от лагера на смъртта Аушвиц  застава пред съда в Германия за убийството на най-малко 170 000 души, съобщава "Дойче Веле".

Прокуратурата твърди, че Райнхолд Хенинг лично посрещал еврейските затворници, които пристигали в концлагера в окупирана Полша и придружавал някои от тях до газовите камери.

Обвиняемият е признал участието си в частите на SS “Мъртвешка глава“, които са се занимавали с охрана на концентрационни лагери.

Делото ще се гледа в съда в Детмолд. Това вероятно ще е един от последните подобни случаи

Хенинг е първият от четиримата възрастни бивши нацистки охранители - трима мъже и една жена - които трябва да бъдат съдени през следващите месеци.

Нацистите са убили около 1,1 млн. души в Аушвиц, повечето от които евреи.

Сред свидетелите в процеса срещу Хенинг има и оцелели от лагера на смъртта от Втората световна война.

"Комините изхвърляха огън ... миризмата на изгоряло човешко месо бе толкова невероятна, че трудно можеше да се понесе", разказва 94-годишният Леон Шварцбаум пред АП.

До неотдавна, прокурорите бяха длъжни да представят доказателства, че подсъдимите пряко са били ангажирани с убийствата. Това обаче се промени с осъждането на Джон Демянюк през 2011 г., когато съдия постанови, че дейността му като работник в концлагер, в окупираната от нацистите Полша,, е била равна на съучастие в масово убийство.

През юли миналата година 94-годишният Оскар Гренинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц“, получи 4 години за съучастие в убийството на 300 хил. души, част от които унгарски евреи. Гренинг обжалва. От 6500 есесовци, които са преживели войната, в Германия са осъдени 49, като 20 са осъдени в бившата ГДР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обама

    2 0 Отговор
    Оставете човека той не е виновен,че си е изпълнявал военните задължения,какво е трябвало да направи да отиде и да откаже на Хитлер ли!!! а, е било и война на война е така.Сега в момента всичкият този хаос,който върлува в Европа от така наречена имигрантска вълна е благодарение на евреите и американците.
  • 2 jp power

    2 0 Отговор
    .аси цирка, минали са 70г. чак сега са се сетили. Единствената вина на тая дядка, че не ги е избил всичките, а само 170к. Само където никъде не е доказано , че е имало масово избиване, освен еврейски теории и конспирации. Американците са прекъснали доставките на германците, и тия в лагерите са изпукали от глад. Другото, ако са искали да ги избиват, защо са им правили лагери и някакви камери, като просто можели са да ги застрелят, и заровят. Хем евтино , хем бързо. Ама тоо, еврейските интриги и глупости край нямат, а като гледам , все още има кой да им се връзва.
  • 3 стратокастър

    1 0 Отговор
    А нашите комунисти никой не ги закача !Убитите и безследно изчезналите 44-45 година надхвърлят 5000 /пет хиляди /души !
  • 4 123455

    0 2 Отговор
    Охранител-за какво да го съдиш?
    Липсва им вече старото и не могат да го забравят,
    след години ще трябва да ги изравят и тогава да ги съдят.
    Луди западняци.
  • 5 духачи

    0 0 Отговор
    Съвсем скоро ще плачкате за нови нацисти, ама няма да има...
    Доста от вас вече плачкат, ама нейсе...
  • 6 Бат Саше

    0 0 Отговор
    На негово място бих казал само едно нещо на съда - HEIL HITLER!!!

    Коментиран от #7

  • 7 имуноглобулин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Саше":

    При тоя Путин защо ще жали за Хитлер!
  • 8 идвънземнийо

    1 0 Отговор
    да ама това и в германия
    в българия такова нещо никога няма да се случи
    точно обратното у нас неонацистите са във властта защото нямаме гражданско общество

    Коментиран от #9

  • 9 стратокастър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "идвънземнийо":

    Ние не сме имали нацисти за да имаме нео нацисти . Но комунисти дал бог затова и управляващите ни са нео комунисти .Я виж каква ни е кандидатурата за ООН .А то нео нацисти -нео комунисти все тая!
Новини по държави: