Last news in Fakti

27 Януари, 2016 21:19 2 328 2

Нацистът Адолф Айхман искал помилване от Израел

  • израел-
  • адолф айхман-
  • нацист-
  • помилване-
  • молба-
  • холокост

От израелското президентство показаха оригинала на молба за помилване

Нацистът Адолф Айхман искал помилване от Израел - 1
Снимка: Президентство на Израел

Нацисткият военнопрестъпник Адолф Айхман е поискал помилване от израелския президент през 1962 година, съобщи Times of Israel.

Айхман е смятан за един от „архитектите“ на холокоста. По време на Втората световна война е натоварен със задачи по организиране на масова депортация на евреи към концлагерите.

След края на войната бяга в Аржентина, където живее под чужда самоличност. През 1960 година, обаче, е заловен от агенти на „Мосад“, които го отвеждат в Израел. През 1962 е екзекутиран там.

От израелското президентство показаха оригинала на молба за помилване, написана ръчно от Айхман, преди да бъде екзекутиран. В писмо до тогавашния държавен глава Ицхак Бен-Цви нацистът пише, че е „бил инструмент в ръцете на лидерите“ на Нацистка Германия.

„Не бях отговорен лидер, също така не чувствам вина“, пише още Айхман.

Израел показа архивните документи във връзка с Международния ден в памет на жертвите на холокоста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Не е отведен, а отвлечен от агенти на МОСАД. Т.е. едни престъпници убили друг престъпник. Обаче всеки смята, че не е престъпник. Загубилият войната се води престъпник. Вместо директно да бъде убит както в древни времена, му се полага отсрочка с цирк, под формата на съдебна клоунада.
  • 2 дедо

    0 0 Отговор
    АЙХМАН МНОГО ПРИЛИЧА НА ЕВРЕЙСКА ФАМИЛИЯ.
    ЩОМ АРХИТЕКТА НА ХОЛОКОСТА Е ЧИФУТИН ЗНАЧИ ВСИЧКО ЕДНА ГОЛЯМА ОПАШАТА ЛЪЖА...