Last news in Fakti

29 Април, 2016 17:54 4 208 11

Бившият пазач от Аушвиц: Наистина съжалявам

  • аушвиц-
  • германия-
  • надзирател-
  • дело-
  • нацист

94-годишният германец е изправен пред обвинения за съучастие в 170 000 убийства

Бившият пазач от Аушвиц: Наистина съжалявам - 1
Снимка АП/БТА

94-годишен бивш сержант от СС се извини на оцелелите от Холокоста и заяви, че се срамува, че е служил като надзирател в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, пише германското издание „Билд“.

Райнхолд Хенинг днес се изправи пред съда в германският град Детмолд, където призна, че е служил като охрана в концентрационния лагер Аушвиц.

Хенинг заяви, че макар да е бил наясно, че евреите са били обгазявани в газовите камери, а труповете им изгаряни в крематориуми, той не е направил нищо, за да спре тази несправедливост.

Бившият нацист заяви, че той никога не е разказвал за своята военновременна служба в Аушвиц от януари 1942 г. до юни 1944 г., дори и на семейството си, но иска да използва процеса срещу него като възможност да изясни нещата.

"Искам да кажа, че съм дълбоко разстроен от факта, че съм бил част от такава престъпна организация. Срамувам се, че видях несправедливост и никога нищо не направих срещу тях и се извинявам за действията си. Много, много съжалявам", каза той.

Докато той говореше, Леон Шварцбаум, оцелял от Аушвиц наблюдаваше от около 5 метра с каменно лицето. Той заяви, че е доволен от извинението на Хенинг, но не смята, че това е достатъчно.

"Загубих 35 членове на моето семейството, как може някой да ви се извини за това?", попита 95-годишният евреин. "Аз не съм ядосан, не искам той да отиде в затвора, но той трябва да каже още в името на младото поколение днес, защото историческата истина е важна."

Бившият надзирател в лагера на смъртта призна още, че е бил охрана и му е било наредено, както и на всички останали пазачи, да стреля по затворници, които се опитват да избягат. Въпреки това Хенинг не каза дали някога е застрелял някого.

"Опитвах през целия си живот да забравя за това време", каза той. "Аушвиц беше кошмар."

Ханинг е съден за съучастие в 170 000 убийства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EMSKI

    2 1 Отговор
    Бил е на задължителна военновременна служба,служил е на родината си....за какво е виновен? Изпълявал е заповеди на началниците си-на война,като на война-без жертви не може....какво значение има дали от куршум,шрапнел,газ или хладно оръжие е причина за смъртта? Виновни са други хора,а те отдавна са мъртви.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "EMSKI":

    Бил е сержант от СС.
  • 3 СТК412

    3 0 Отговор
    Леон Шварцбаум - живял известно време в Аушвиц в момента жив на 95 год. Средностатистически българин живещ в България умрял на 72 год. Къде е по Аушвиц ?
  • 4 въпрос

    2 0 Отговор
    "Съден за съучастие в 170 000 убийства."

    А бе, нали бяха милиони ?!
  • 5 Бат Саше

    1 1 Отговор
    Кво се извиняваш бе, предател!!!
  • 6 СПЕРМТРОУЪР

    0 2 Отговор
    Извинява се нашия. Кво вече на 95 нямаш чест и достойнство, а? Или сигурно ти е през...
    Ще видим след някоя и др. годинка на кого ще се извинявате, швабета за всичко сторено на Европа дори само в последните няколко години. Отговор: Най-вероятно на никого, щото ще сте малцинство в ислямизирана Гейвропа и Геймания. Е, т'ва е
  • 7 съден за съучастие

    2 0 Отговор
    Изтрепал 170к. €ВРЕИ и съжалява? Абе ей, някои хора не успяват и един да убият през живота си!
  • 8 сори

    2 0 Отговор
    В момента Германия има остра нужда от такива като него.
  • 9 Toko

    1 0 Отговор
    А трябва да се гордее!!!!!
  • 10 бате жоро

    1 0 Отговор
    Дълбоко в себе си съжалява, че има оцелели като Леон Шварцбаум. А Леон пък да каже колко евреи е предал и колко злато е дал за да оцелее.
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Тези процеси са си чиста пропаганда, поръчана от американските евреи. Изобщо цялата история за милиони избити евреи е мит, създаден с определена цел, и това отдавна е научно доказано. За съжаление хората, които са го доказали са били и все още са преследвани от всякакви организации, които не искат да се знае истината за "холокоста".
Новини по държави: